Κάποιοι πιστεύουν ότι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή είναι η πυρηνική ενέργεια. Άλλοι πριμοδοτούν τις εναλλακτικές πηγές, την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Στίβεν Τσου, τον νομπελίστα φυσικό που διόρισε ο Μπαράκ Ομπάμα υπουργό Ενέργειας, υπάρχει ένα πολύ πιο απλό (και οικονομικό) όπλο: μπόλικη λευκή μπογιά.


«Βάψτε τον κόσμο άσπρο!»: αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τσου από το συμπόσιο για την κλιματική αλλαγή στο οποίο συμμετείχε στο Λονδίνο, μαζί με 20 ακόμα νομπελίστες επιστήμονες. Εάν όλες οι στέγες βάφονταν λευκές και οι δρόμοι «ξανοίγονταν» στο χρώμα του τσιμέντου, εξήγησε ο επιφανής επιστήμονας- που χρειάστηκε μόνο έξι μήνες για να αλλάξει τον προσανατολισμό του υπουργείου του από τα πετρελαϊκά συμφέροντα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- τότε ο πλανήτης θα ωφελούνταν όσο και αν εξαφανίζονταν για 11 χρόνια από πάνω του όλα τα αυτοκίνητα. Ο Τσου το έθεσε και διαφορετικά: αν άλλαζε σε λευκό ή παλ το χρώμα στις στέγες, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια σε 100 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, θα γλιτώναμε σε εκπομπές 44 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα- περίπου τόσο απειλεί να αυξηθεί το επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έως το 2030 εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες αντανακλούν έως και το 80% του ηλιακού φωτός, ενώ οι σκουρόχρωμες μόλις το 20%. Μια λευκή στέγη, όμως, καταφέρνει διπλό πλήγμα στην κλιματική αλλαγή. Αφ΄ ενός κάνει το κτίριο περισσότερο αποδοτικό ενεργειακά, μειώνοντας για παράδειγμα έως και κατά 15% την ανάγκη χρήσης κλιματισμού, αφ΄ ετέρου στέλνει πίσω στο Διάστημα, μέσω της ατμόσφαιρας, το ηλιακό φως, χωρίς να δημιουργείται φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για τον Τσου, θα έπρεπε να υιοθετηθούν νέοι κανονισμοί ώστε όλες οι επίπεδες στέγες να είναι λευκές και οι επικλινείς στέγες βαμμένες στη χειρότερη περίπτωση με παλ χρώματα. Η ίδια αρχή ωστόσο μπορεί να επεκταθεί και στα αυτοκίνητα: «Αν όλα τα αυτοκίνητα ήταν ανοιχτόχρωμα, θα γίνονταν πολύ πιο αποδοτικά ενεργειακά το καλοκαίρι, περιορίζοντας την αναγκαιότητα του κλιματιστικού».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κρίση», δήλωσε ο Τσου στο Λονδίνο. «Η Γη θα συνεχίσει να θερμαίνεται, ακόμα και αν σήμερα κλείναμε τον ενεργειακό διακόπτη». Για τον Αμερικανό «τσάρο» της Ενέργειας, αυτό που χρειάζεται είναι μια «νέα επανάσταση», ανάλογη σε εύρος της βιομηχανικής επανάστασης, «ώστε να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας».

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

«Εάν οι στέγες βάφονταν λευκές και οι δρόμοι “ξανοίγονταν”, ο πλανήτης θα ωφελούνταν σα να εξαφανίζονταν για 11 χρόνια όλα τα αυτοκίνητα»

«Ο ήλιος και όχι ο άνεμος το μέλλον για την ενέργεια»


ΕΚΚΛΗΣΗ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν την αιολική ενέργεια, που δεν αποτελεί αποτελεσματικό όπλο εναντίον της κλιματικής αλλαγής, και να επικεντρωθούν αντ΄ αυτής στην ηλιακή ενέργεια απηύθυνε ένας από τους επιφανέστερους επιστήμονες στον κόσμο, ο Νομπελίστας Τζακ Σταϊνμπέργκερ, διευθυντής του διάσημου CΕRΝ της Γενεύης. Πιο συγκεκριμένα, ο Σταϊνμπέργκερ κάλεσε τους Ευρωπαίους να χρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα στη Βόρεια Αφρική, ένα δίκτυο συλλογής ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα, με το οποίο θα συνδέονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσεως: το δίκτυο αυτό θα μπορούσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του να καλύψει έως το 2050 το 80% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Ο άνεμος, εξήγησε ο καθηγητής, είναι μια ασυνεχής πηγή, η οποία χρειάζεται εφεδρική παραγωγή ενέργειας, άρα ούτε οικονομική είναι, ούτε αποτελεσματική. «Είμαι βέβαιος πως η ενέργεια του μέλλοντος θα είναι η ηλιακή. Όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο», επισήμανε.