Η ευτυχία κολλάει σαν τη γρίπη

Νικόλας Χρηστάκης: ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά στα «ΝΕΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Περικλής Δημητρολόπουλος   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2009 07:00 |
 Η ευτυχία κολλάει σαν τη γρίπη
Ευτυχισμένοι μαζί. Το χαμόγελό μας εξαρτάται από το χαμόγελο των φίλων των φίλων μας, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή

Ο επιστήμονας που απέδειξε με τις έρευνές του ότι «η ευτυχία, σαν τη γρίπη, μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο», όπως έγραψε το «Τime», λέγεται Νικόλας Χρηστάκης. Γι΄ αυτές τις διαπιστώσεις του ο Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ κέρδισε μια θέση στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

O Νικόλας Χρηστάκης έχει αποδείξει επίσης ότι μεταδοτική δύναμη έχουν η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Κι όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ», στην ίδια ομάδα είναι πιθανό να ανήκουν ο αλτρουισμός και η πολιτική ιδεολογία.

Πώς είναι να βρίσκεται κανείς ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο;

Εγώ θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος, εάν είχα επιρροή πάνω στα παιδιά μου. Είναι μεταξύ 11 και 16 ετών και δύσκολα με ακούνε. Αυτό θα ήταν η πραγματική επιτυχία για μένα.

Σαν να μου λέτε ότι δεν σας έκανε καμία αίσθηση...

Κοιτάξτε, ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη για μένα. Για να σας πω την αλήθεια, όταν μου έστειλαν ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο πριν από περίπου έναν μήνα, δεν το πίστευα, νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα.

Στη δική σας λίστα ποιοι είναι οι τρεις άνθρωποι που σας επηρέασαν περισσότερο;
Δεν θα σας πω κάτι πρωτότυπο. Οι γονείς μου και η γυναίκα μου ασκούν πάρα πολύ μεγάλη επιρροή επάνω μου. Επιστημονικά θα μπορούσα να σκεφτώ αρκετούς, αλλά δύσκολα θα μπορούσα να επιλέξω κάποιους. Μια από τις αρχές μου είναι ότι η γνώση έρχεται από παντού, ακόμη και από εκεί που δεν το περιμένεις. Οπότε είναι δύσκολο να επιλέξω, γιατί είναι πολλά τα πρόσωπα που μου έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση.

Πώς μεταδίδεται η ευτυχία;
Τα μέσα ενημέρωσης, όπως και το «Τime», προβάλλουν το γεγονός ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική. Το σημαντικό στη δική μας έρευνα δεν είναι αυτό. Εμείς ερευνούμε τα κοινωνικά δίκτυα.

Και η πιο σημαντική διαπίστωση δεν είναι ότι η ευτυχία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο σε άνθρωπο. Να το πω με πιο απλά λόγια: αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα πράγματα που κάνεις εσύ δεν ασκούν επιρροή μόνο στους φίλους σου, αλλά και στους φίλους των φίλων των φίλων σου. Εκτός από την ευτυχία, την παχυσαρκία και το κάπνισμα που μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο, ποια άλλα πεδία πιστεύετε ότι έχουν τέτοιες ιδιότητες;

Μεταδοτική δύναμη έχει και η κατανάλωση αλκοόλ. Αρχίσαμε με θέματα που έχουν σχέση με την υγεία και τώρα προχωρούμε πιο πέρα. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι ανάλογη συμπεριφορά έχουν και άλλα πράγματα, όπως είναι ο αλτρουισμός και η πολιτική ιδεολογία. Στις μελέτες σας ποιο ήταν το εύρημα που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Ότι στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει μια γενετική βάση. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεται κάποιος σε μια αίθουσα με οκτώ άτομα. Το αν θα καθίσει στη μέση ή στην άκρη της αίθουσας εξαρτάται και από τα γονίδιά του.

Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνικότητά μας είναι προκαθορισμένη;


Όχι, δεν πρέπει να γινόμαστε ντετερμινιστές. Ασφαλώς και ό,τι μας συμβαίνει δεν οφείλεται στα γονίδια. Αυτό που κάνουμε είναι να εξετάσουμε τον ρόλο τους.

Τι σας έκανε να συνδυάσετε την Ιατρική και την Κοινωνιολογία στις σπουδές σας;
Όταν ξεκίνησα την Ιατρική, λογικό ήταν να με ενδιαφέρουν οι μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών. Καθώς όμως προχωρούσε η εκπαίδευση, άρχισα να ενδιαφέρομαι περισσότερο για τη δημόσια υγεία. Ήθελα να ερευνήσω τις αιτίες των διαφόρων ασθενειών. Πήγα από το ειδικό στο γενικό κι έτσι έφτασα στην Κοινωνιολογία. Αρχίσατε τις σπουδές σας από τη Βιολογία...

Ναι, και μετά πήγα στο Χάρβαρντ για να σπουδάσω Ιατρική.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω ως βιολόγο:
ποια είναι η θέση σας για τη διαμάχη στις ΗΠΑ ανάμεσα στους υποστηρικτές της Θεωρίας της Εξέλιξης και εκείνους που πιστεύουν στον Ευφυή Σχεδιασμό;

Ελάτε τώρα, είναι γελοίο ακόμη και να το συζητάμε. Ποιος ευφυής σχεδιασμός; Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα. Τι παρατηρήσεις έχετε για την ελληνική κοινωνία;
Κατ΄ αρχάς είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για να θαυμάσεις στον ελληνικό πολιτισμό. Η Ελλάδα έχει υπέροχο κλίμα. Νομίζω ότι αυτό δικαιολογεί τη μακροζωία των κατοίκων της, όπως είδαμε στην περίπτωση της Ικαρίας. Σίγουρα αυτά τα στοιχεία παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας.

ΕΙΠΕ
Τα πράγματα που κάνεις εσύ δεν ασκούν επιρροή μόνο στους φίλους σου, αλλά και στους φίλους των φίλων των φίλων σου. Μεταδοτική δύναμη εκτός από την ευτυχία έχουν το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία

«Ευτυχώς η Αμερική αλλάζει»

ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕτον Νικόλα Χρηστάκη στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν πάει στην εκδήλωση του περιοδικού «Τime» για τα 100 πρόσωπα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. «Μάλλον δεν θα είναι όλοι εκεί. Εξάλλου κάποιοι από αυτούς είναι στη φυλακή», λέει με χιούμορ από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. «Έχω ακούσει ότι θα είναι η Μισέλ Ομπάμα», προσθέτει. Όταν ρωτάμε, εάν η Αμερική αλλάζει πρόσωπο μετά την εκλογή τού Ομπάμα είναι κατηγορηματικός: «Βέβαια και κατά τη δική μου άποψη ευτυχώς. Τα τελευταία οκτώ χρόνια αυτή η χώρα είχε εγκαταλείψει τις αρχές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν για πολλές δεκαετίες ένα σύνολο ιδεών για την ανεξαρτησία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.», λέει. Ο Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι την οκταετία του Μπους οι ΗΠΑ έχασαν το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο. «Και μιας και μιλάμε για επιρροή, θα λέγαμε ότι η δική μας επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκε εκείνη την περίοδο», καταλήγει.

54
Σαλο...
13/05/2009 14:23
Για να ολοκληρώσω εκείνη την αφήγηση με τον ευτυχισμένο κατσαριδοκτόνο,
θα πώ ότι μετά το επεισόδιο,
πήγαμε σε ένα αξιοπρεπές ξενοδοχείο
στην παραλία του Ρεθύμνου
και περάσαμε χωρίς κατσαροδοφρίκη τις λίγες μέρες των διακοπών μας :-)
Εκεί με περίμενε άλλο...λαλά όμως αυτό αποτελεί θεμα ετέρας διηγήσεως...
idem
10/05/2009 23:55
Harry the Canadian , αυτά που γράφεις θα ήταν καλό να τα διαβάσουν και κάποιοι πολλά υποσχόμενοι επιστήμονες. Που πρεσβεύουν ότι "τίποτα δεν σταματά την επιστημονική έρευνα". Η έρευνα της επιστήμης, λένε, δεν έχει όρια. Σύμφωνοι. Ούτε και ο επικείμενος θερμικός θάνατος μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο, αφού, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητικούς νόες, θα αρχίσουμε να φυτεύουμε σπαράγγια στον Άρη και ραδίκια. Αυτά θα αρχίσουν να παράγουν οξυγόνο κι έτσι, θα φύγουμε απ΄ εδώ και θα μετακομίσουμε στον Άρη. Το περιβάλλον εκεί θα το έχουν προετοιμάσει τα σπαράγγια και τα ... ραπανάκια. Αλλά οι επιστημονικοί νόες, δεν μας είπαν τίποτα για κάτι άλλο πιό σημαντικό. Πως θα φτιάξουν βαρυτικό πεδίο στον Άρη ; Εσύ τι λες ; -
Σαλο...
10/05/2009 23:29
Χρυσά μου
επειδή έχω μια βαρυστομαχιά απο την τούρτα σήμερα συν κάτι πίτσες καυτερές, δεν θα συνεχίζω το σχολιασμό.

idem
αυτά με το βήχα και τους ψάλτες, θεικό!
Ο άκης είναι πολύ μικρός για να καταλάβει.

Ο Χέρι είναι...αλλού...καλό παιδί αλλά ...αλλού...

Σας αφήνω πάντα με την ευχή να τα εκατοστήσουμε όλοι και να εκτιμάμε τις ά π ε ι ρ ε ς ευλογίες που ο καθένας μας διαθέτει, αρχίζοντας απο το πληκτρολόγιο.

(Ακη με το ΣΩΤΗΡ(α)έκοψα τις σχέσεις πολύ νωρίς, μην έχεις άγχος μωράκι μου.)

Καλό βράδυ σε όλους!
Harry the Canadian
10/05/2009 21:51
@akis 10/5/2009 12:48
@Σαλογραία 10/5/2009 13:52
".........Ειναι σχεδον απιστευτο , οτι συγχρονοι ανθρωποι ειναι δυνατον να αποδεχθουν σαν απαντηση για την εμφανιση ζωης το παραμυθι του Αδαμ και της Ευας , αντιπαραβαλοντας επιχειρηματα που εχουν αντληθει απο φανατισμενους Ευαγγελιστες των ΗΠΑ........"

To begin with, the laws of physics have nothing to do with any religion, although many religionists [ab]use them for their own purposes. Ultimately, the rejection of various religious nonsensical tales, does not (and should not) by itself constitute a proof of evolution.

Darwinism becomes "Evolution" only in the minds of the extremists. The essense of Darwinism is "the survival of the fittest, at the expense of the weaker". A monkey who knows best, how to hunt, gather, and reproduce, will survive another weaker monkey. But even as a survivor, he/she is still a monkey.

We can apply this principle to the humans, but here is a difficulty. How is a human considered fittest? Is it as an individual (selfishness)? Is it as member of a nation, or race? (nationalism, racism)? Or is it as a species (the whole humanity) where even the invalid and the mentally retarded are considered as precious as Einstein would.

Regarding the closed-open systems of the second law, 2nd year engineering physics shows that the second law itself is a part of, and in complete harmony with the irreversibility of natural processes. Ultimately, the final closed system is the universe itself. Energy flows from the high temperature suns (numerically low, but quality-wise high entropy) to the frigid low temperature environment, and never vice-versa. Some of that energy is captured by our earth and produces the miracle of life. As eons pass, an inevitable thermal equilibrium will take place and the inevitable heat-death of everything will occur.
All material and energy elements in the universe have been identified to be readily available on our planet (itself part of the universe). Computer logic and neurosurgery have shown that "Intelligence" is an energy flow in electrical-electronic processes. Intelligence itself, is therefore, subject to the law of entropy.

Question: How did these universal elements (including intelligence) reach an entropy associated with such high temperature? (Religionists say by "God", but you may ignore them, if you wish).
idem
10/05/2009 21:35
akis : [ Idemako μου που ειδες ολα αυτα που γραφεις να τα λεω εγω ;] akis : [ Ειναι σχεδον απιστευτο , οτι συγχρονοι ανθρωποι ειναι δυνατον να αποδεχθουν σαν απαντηση για την εμφανιση ζωης το παραμυθι του Αδαμ και της Ευας , αντιπαραβαλοντας επιχειρηματα που εχουν αντληθει απο φανατισμενους Ευαγγελιστες των ΗΠΑ ]. idem : Όταν βήχει ο ψάλτης σημαίνει ότι έχει απορία και δεν ξέρει τι να ψάλλει. Ο παπάς του το λέει και ο ψάλτης συνεχίζει. Αν θέλεις, συνέχισε εσύ να βήχεις, μάθε όμως και λίγη ψαλτική βρε παιδί μου. Και μη μου λες ότι εγώ σε υποχρεώνω. Εσύ μας κάνεις ... τον ψάλτη και αναγκαστικά, κάνω κι εγώ τον παπά.
akis
10/05/2009 18:31
Το γνωστο διδυμο ξαναχτυπαει . Idemako μου που ειδες ολα αυτα που γραφεις να τα λεω εγω ;

Η απορια ειναι ευλογη . Οσο για τα Ευαγγελια κανεις δεν ξερει επι της ουσιας ποιος ειναι ο συγγραφεας , αυτων των κατα τα αλλα αδιαφορων απο λογοτεχνικης αποψης δημιουργηματων.

Μπορεις να πιστευεις σε διαβολόυς ,αγιους ,Καιν κλπ αλλα μην μας υποχρεωνεις ως αλλος φονταμενταλιστης να αποδεχθουμαι αυτο που ΕΣΥ νομιζεις ως αληθινο. Και ξαναλεω , βγες ΕΞΩ ΚΑΙ ΖΗΣΕ , θα μετανιωσεις για αυτο που ζεις τωρα.

Γεια σου Σαλο μου γκομεναρα με πτυχιο διεθνως αναγνωρισμενο. Τοσο αναγνωρισμενο που κανεις copy-paste τις εκδοσεις ΣΩΤΗΡ.
idem
10/05/2009 14:03
akis : [ Ειναι σχεδον απιστευτο , οτι συγχρονοι ανθρωποι ειναι δυνατον να αποδεχθουν σαν απαντηση για την εμφανιση ζωης το παραμυθι του Αδαμ και της Ευας , αντιπαραβαλοντας επιχειρηματα που εχουν αντληθει απο φανατισμενους Ευαγγελιστες των ΗΠΑ.Λυπαμαι ειλικρινα .] idem : Κι εγώ λυπάμαι ειλικρινά ! Ειλικρινέστατα, μάλιστα !! Δηλαδή, όποιος έχει διαφορετική άποψη σημαίνει ότι αντλεί την επιχειρηματολογία του από τους Αμερικανούς ευαγγελικούς ( και όχι Ευαγγελιστές, οι Ευαγγελιστές είναι μόνο τέσσερις) προτεστάντες ; Αυτοί σας έχουν κάνει να απεχθανόσαστε τα θρησκευτικά, επειδή έχουν θεολογικά σαθρή επιχειρηματολογία σε πλείστα ζητήματα, ένα των οποίων είναι κι αυτό με τον δαρβινισμό. Ούτε ποτέ διαβάσατε, ούτε ποτέ ακούσατε θεολογικά Ορθόδοξη κριτική κατα των δαρβινιστών. Αυτή την έχουν μόνο για το ιντερνέτ και όχι για τα πανεπιστήμια. Όποιος πανεπιστημιακός τολμήσει να πει ή να γράψει κάτι που είναι αντίθετο από τον ... δαρβινικό συρμό, όχι μόνο δεν βλέπει την πόρτα του πανεπιστημίου και την καριέρα να χάνεται, δεν βλέπει τίποτα άλλο εκτός μόνο ... από ιντερνέτ. Που δεν φτιάχνει opinion makers και δεν αποτελεί think tank. Το ιντερνέτ,άλλωστε, είναι και ο χώρος για εκτόνωση των φονταμενταλιστών, των ρατσιστών, των Ταλιμπάν, των Γκέμπελς και όλων των φανατικών. Έτσι δεν είναι ;
Σαλογραία
10/05/2009 13:52
Καλέ μου Άκη
τα επιχειρήματα τα αντλούμε απο τη Ε π ι σ τ ή μ η που την υπηρετούμε

(οικογενειακώς την υπηρετούμε την άτιμη την Επιστήμη...ναι! Βασικά την υπηρετεί ο άντρας μου και γώ υπηρετώντας τον άντρα μου, στην Επιστήμη προσφέρω, έτσι δεν είναι μωρ-άκημου; )

με εξαιρετική αφοσίωση και δ ι ε θ ν ή αναγνώριση -σε ένα συγκεκριμένο χώρο- αν θες να ξέρεις, και λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να το υπαινιχθώ...

(Την περιαυτολογία , την θεωρώ άθλια όσο και αν είναι απο αγαθό κίνητρο, προερχόμενη...)

Και ...άντε , βρέ, και να με χαίρεστε! !-)

Να τα εκατοστήσω να σας σπάω στα νεύρα, χιχιχι, η χαζοβιόλα η σαχλογραία!

(ΧΡΗΣΤΟ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ να χαίρεσαι τη ΜΑΝΟΥΛΑΑΑ!)

Σαν σήμερα γεννήθηκα με ο λ ο φ ά ν ε ρ ο θαύμα του Αγίου Γεωργίου, πριν ...αμνημόνευτα χρόνια!

(Μην επιμένεις, σου λέω!
Δεν πρόκειται να αποκαλύψω την ηλικία μου!
Μια γυναίκα που λέει την ηλικία της -μετά τα 29- μπορεί να αποκαλύψει σχεδόν τα πάντα!
Δεν είναι να της έχεις ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ εμπιστοσύνη!)
:-)
akis
10/05/2009 12:48
Ειναι σχεδον απιστευτο , οτι συγχρονοι ανθρωποι ειναι δυνατον να αποδεχθουν σαν απαντηση για την εμφανιση ζωης το παραμυθι του Αδαμ και της Ευας , αντιπαραβαλοντας επιχειρηματα που εχουν αντληθει απο φανατισμενους Ευαγγελιστες των ΗΠΑ.

Λυπαμαι ειλικρινα .
Salograia
09/05/2009 22:51
Φ''ιλε Harry,
You miss a very important point: The second law of thermodynamics applies to closed systems. Humans are not closed thermodynamic systems. If you wish to approach them you should use irreversible thermodynamics, a scence domain advanced by Ilya Prigogine (Nobe Prize I think 1975 or 76). Evolution is simply a theory and as several other theories simply has not been proven! Classical thermodynamics though, is not the right approach of the issue.
Harry the Canadian
09/05/2009 19:43
@πολίτης Μπάμπης 8/5/2009 16:21

"........Έλεγε λοιπόν ότι η εξέλιξη της ζωής έρχεται σε αντίθεση με τον δεύτερο (;) θερμοδυναμικό νόμο, την εντροπία...."

I am not a religionist, in any sense, as also I am not a communist, yet, I believe that religion is the opium of peoples.

However, I can not reconcile the theory of evolution with the basic laws of physics. There is no doubt that life is a combination of material (our bodies 70% water), mechanical (our muscles), chemical (our food metabolism and hormones) and electrical-electronic processes (our data processing and decision making brains).

All the above processes have been exhaustively analysed within the subject of physics and all have been found to obey the law of entropy (otherwise known as the Second Law of Thermodynamics). All the above processes point against the very concept of evolution as the biologists present it to us.

All the above processes, unaided by an external higher source of entropy (otherwise inteligence) move to a neutral state and stop reacting or functioning (death). On their own, they simply can not evolve.

I do not want to degrade the subject of biology, but the biologists have not as yet convinced us (applied physicists and engineers) as to why these laws must be excluded and transgressed, in the case of life.
Σαλο...
09/05/2009 19:37
Οι ψυχοθεραπευτές χρησιμοποιούν σε κάποιες περιπτώσεις τα λεγόμενα π ρ ο β ο λ ι κ ά τεστ.
Δίνουν στον εξεταζόμενο μια α σ α φ ή εικόνα και ζητούν απο τον εξεταζόμενο να τους πει τι βλέπει στην εικόνα, τι παρατηρεί, τι νομίζει οτι φανερώνει η εικονα.
Λοιπόν, ανάλογα με τη διάθεση ή κατάσταση του εξεταζόμενου, οι απαντήσεις απο την ίδια εικονα ποικίλλουν.
Οποιος πεινάει μπορεί να δει στην εικονα ένα σάντουιτς, όποιος μισεί την πεθερά του μπορεί να δει ένα περίστροφο, όποιος ...είναι σεξουαλικά ...βιδωμένος μπορεί να δει ένα <<πουλάκι>>
(δεν επιτρέπονται οι χυδαίες λέξεις, κύριε συντάκτα μου, γι αυτό προσέχω...αφήστε που ειμαι και του κατηχητικού η σεμνή γιαγιούλα, χιχι...)
με ένα λόγο ο καθένας βλέπει στην εικόνα που του δίδεται, ό,τι έχει μέσα στο κεφάλι του.
Γιατί το λεω αυτό;
Διότι ακούω εδώ μέσα, διάφορους καλούς ανθρώπους, απευθυνόμενους σε άλλους άγνωστους, επίσης καλούς ανθρώπους, να τους αποκαλούν <<αποτυχημένους>> και ειλικρινά απορώ πώς απολμούν να κάνουν τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Τον γνωρίζετε, αγαπητοί, τον απέναντι με τον οποίο ανταλλάσσετε κάποιες απόψεις;
Είτε γράφει με ψευδώνυμο, είτε γράφει με όνομα (που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι πλαστό και εφεύρημα της φαντασίας του και το όνομα) είτε ορθογραφημένα, είτε ανορθόγραφα, π ρ α γ μ α τ ι κ ά δ ε ν τον γνωρίζετε.

Πώς αποτολμάτε τέτοιους βαρείς χαρακτηρισμούς;

Ειλικρινά, δίνετε στον αμερόληπτο αναγνώστη που ξέρει και ελάχιστη ψυχολογία, το δικαίωμα να υποθέσει ότι ε σ ε ί ς νιώθετε αποτυχημένοι και γι αυτό προβάλλετε με ξεχωριστή ευκολία αυτή την κουβέντα στον <<εχθρό>> συνομιλητή σας.
Προσωπικά, δεν τολμώ να απευθύνω τέτοιους βαρείς χαρακτηρισμούς ούτε για τον κ. Εφραίμ τον ηγούμενο του Βατοπεδίου. Ούτε για ένα ζητιάνο, τρελό, αλκοολικό, πρεζάκια ή γύφτο.
Θεωρώ ότι στο τ έ λ ο ς της ζωής ενός εκάστου- με τον όποιο θάνατό του, και όχι νωρίτερα- γίνεται η ακριβοδίκαιη αποτίμηση της πολιτείας και του βίου του, και όχι απο ανθρώπους, ούτε καν απο τη δική του συνείδηση -που και αυτή μπορεί να χάνεται σε άπειρους δαίδαλους υποκειμενικοτητας
. Μονο ο Θεός μπορεί να κρίνει την <<αποτυχία >> ή την <<επιτυχία>> κάποιου, αγαπητοί, διότι μόνον Εκείνος διαθέτει, για τον καθένα μας ό λ η την π λ η ρ ο φ ο ρ ί α.
Αυτό καλό είναι να το κρατάμε στου μυαλού μας την άκρη, αν επιθυμούμε να διεκδικούμε εύσημα πολιτισμένων ανθρώπων, τουλάχιστον...
σαλο...
09/05/2009 15:05
Αγιε Βασίλη

άγια τοποθετήθηκες...

Βένια
η ε υ τ υ χ ί α που δίνει το κάπνισμο, το αλκοόλ, το ασύδοτο φαγοπότι, είναι στην α ρ χ ή.
Στο τέλος φυτρώνει ι ο δ ύ ν η
(ψυχοσωματικά προβλήματα ποικίλα)
Η εγκράτεια σε όλα τα επίπεδα, έχει στην αρχή οδύνη αλλά στο τέλος μεγάλη δ υ ν α μ η και χ α ρ ά!
Κοίτα τα υγιή σώματα των ορθώς αθλουμένων...
Διαλέγεις και παίρνεις!

Π.ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ
09/05/2009 13:21
Εκτιμω , οτι η προσπαθεια σας ειναι ματαια Κε ΙDEM . Η επιστημη εδωκε στο ελαχιστο χρονικο διαστημα ζωης της τοσες απαντησεις , οσες δεν εδωkαν ολες οι θρησκειες μαζεμενες στις χιλιετιες που ειναι ζωντανες. Δεν μπορεσε ο Χριστος , ο Βοταν , ο Ζευς , ο Οσιρις , ο Μανιτου , ο Μωαμεθ , ο Μανης , ο Βισνου και ολα αυτα τα φανταστικα οντα να λυσουν τον ανθρωπο απο τα δεσμα του φοβου του αγνωστου. Ξερω , οτι δεν μπορειτε να δειτε , παρολο που δεν εισθε τυφλος. Δεν οφελει σε εναν εμμισθο κονδυλοφορο να ανοιξεις τα ματια .
Θα σας παρακαλεσω τουλαχιστον να μην ψευδεσθαι ως προς την ιστοριαν , την οποια εντεχνως παραχαραζεται.Δεν θα σας παραθεσω τα του Δαρβινου , τον οποιο με μενος μισειτε και υβριζετε,θα κλεισω με τα λογια του μεγα Επικουρου , που η Θρησκειαν στην οποια το πνευμα σας εχει υποδουλωθει, κυνηγησε και συκοφαντησε με μεγα μενος .
"Η φυση εξελισσεται μονη της (αφ''αυτης) καθως και ο ανθρωπος και καθε ανθρωπινο.Η ιδεα οτι ο κοσμος δημιουργηθηκε απο τους Θεους ειναι ανοησια.Ειναι ταπεινης ιδεας , οτι το τοσο θαυμασιο συμπαν δημιουργηθηκε απο τους θεους για λογαριασμο των ανθρωπων , και γι''αυτο ο ανθρωπος οφειλει να τους λατρευει " Αυτα κυριε ελεγχθησαν 2.500 χρονια πριν και ειναι παραγωγα της ελευθερης σκεψης . Η αντικατασταση της ελευθερης σκεψης δηλαδη της φιλοσοφιας απο την ρυπαραν και βαρβαρικηn Βιβλον , οδηγησε την ανθρωποτητα εις το μεγα σκοτος του Μεσαιωνα και τολματε να συγκρινετε αυτους τους θεορατους ανθρωπους με τις ψυχοπαθητικες προσωπικοτητες των Εβραικων μυθων ;

Νομιζω τελικα οτι εις το βαθος καθε θρησκοληπτου ζηλωτη κειτονται τα συντριμμια ενος αποτυχημενου φοιτητη της Ιατρικης σχολης . Τελος η συμμετοχη μου εις το φορουμ , ειπα αυτα που ηθλεα να ειπω δημοσιως και επωνυμως. Ευχαριστω τους αναγνωστας και την διευθυνση των ΝΕΩΝ . Αντιο κυριε IDEM .
Βένια
09/05/2009 01:02
"Τα πράγματα που κάνεις εσύ δεν ασκούν επιρροή μόνο στους φίλους σου, αλλά και στους φίλους των φίλων των φίλων σου. Μεταδοτική δύναμη εκτός από την ευτυχία έχουν το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία". Μα φυσικά! Αφού το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία, είναι ευτυχία!
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
09/05/2009 00:10
@ Οι ανθρωποι που θυματοποιουνται απο το κατεστημενο
ειναι συνηθως οπαδοι του συνθηματος `ανταγωνισμος μεχρις
εσχατων`. Ετσι και με την Ευτυχια, εμαθαν να θεοποιουν το ιερο `ανταγωνιστικο πνευμα` και προσπαθουν να μεταδωσουν την ιερη νευρωση του ανταγωνισμου σ`οποιον συναντουν .Ευτυχισμενο,δυστυχισμενο τους ειναι αδιαφορο.
φεξε μου και γλιστρησα.
idem
08/05/2009 23:25
Απάντηση Πρώτη : Πολίτη Μπάμπη, τη διαμάχη μεταξύ εξελικτικών και παραδοσιακών, μας την αφήνουν για τα διαδικτυακά, των απείρων άπειρα, φόρουμ. Διάβασες ποτέ σε ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες και περιοδικά, άρθρα και θέσεις ανατρεπτικές του εξελικτισμού; Είδες ποτέ να ανακοινώνεται επιστημονική εργασία ανατρεπτική των θεωριών της εξέλιξης ; Έμαθες ποτέ τι κριτική άσκησε ο τότε επίσκοπος της Οξφόρδης Σάμιουελ Ουίλμπερφορς στις εξελικτικές παρατηρήσεις του Δαρβίνου ; Σου είπε ποτέ κανείς κάτω από ποιες δυσμενείς πολιτικές συνθήκες βρισκόταν ο βρετανικός θρόνος όταν ο Δαρβίνος ανέπτυσσε τις θεωρίες του ; Ήξερες ότι το κυρίαρχο ρεύμα των ριζοσπαστών ζητούσε επίμονα την κατάργηση του θρόνου ; Τίποτα απ'' όλα αυτά και ψάξε, σε παρακαλώ, να μου βρεις σήμερα κάποιον πανεπιστημιακό με περγαμηνές και τηλεπαρουσιάσεις και "εφημεριδο-παρουσιάσεις" κλπ. κλπ. που να αρθρώνει λέξη κατά του εξελικτισμού ή του μπιγκμπάνκ ( : Το "εγένετο" του Θεού). Ποταμοί ασυναρτησιών ρέουν και ποτέ δεν βλέπουν το φως επιστημονικά συγκροτημένες διαφορετικές απόψεις. Δεν υπάρχουν ; Όχι βέβαια. Υπάρχουν, αλλά κανείς δεν τολμά να τις πει. Εκείνοι ξέρουν το γιατί - . -. Απάντηση Δεύτερη : Αγαπητέ κύριε Κροντηρά, πάλι δεν αποφεύγετε να με χαρακτηρίσετε "φθονερό", αφού διακρίνετε τον φθόνο μου "... απέναντι σε πρόσωπα της επιστήμης που κατα καιρούς παρουσιάζει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Δεν μπορώ να μην διακρίνω τον επικίνδυνο φθόνο σας απέναντι σε αυτά τα λαμπρά και χρήσιμα για την ανθρωπότητα άτομα". Είναι δικά σας τα λόγια αυτά και τα καταθέτω έστω και αν πρόκειται περί παλιλλογίας. Σας φαίνονται ενοχλητικά αυτά που γράφω; Και γιατί ; Μήπως αυτά τα "πρόσωπα της επιστήμης" εφθέγξαντο λόγον θεού κι εγώ βλασφημώ κατ'' αυτών. Αν με βρίσκετε να διαπράττω κάποιο επιστημονικό ατόπημα στις επικρίσεις μου, να μου το δείξετε, να το κουβεντιάσουμε. Πείτε τη γνώμη σας και θα πω κι εγώ τη δική μου. Όχι όμως αφοριστικά και γενικόλογα να με λέτε φθονερό, ζηλωτή, υβριστή και υποκινητή αυτοκτονικών διαβημάτων τύπου Σαμψών. Έρχεστε έπειτα και γράφετε : "Πιστεύω ακράδαντα ότι θεολογία είναι η συστηματοποίηση του παραλογισμού της θρησκείας και δίχως αυτήν ο Θεός σαν ιδεολογικο φαινόμενο είναι ανύπαρκτο", θεωρώντας τα εκατομμύρια των πιστών (ανεξαρτήτως δόγματος) ανά τον κόσμο "ξελογιασμένα". Εντάξει, μπορεί να έχετε δίκιο. Αλλά ο άνθρωπος πιστεύει από τότε που ο πίθηκας έγινε άνθρωπος, αφού το προτιμάτε. Πείτε μου λοιπόν τι θέλετε ; Να καταργήσουμε γενικά την πίστη ; Μάλλον, δύσκολο - και ο Διάβολος δεν θα συμφωνούσε.. Να καταργήσουμε το Θεό ; Αυτό το προσπαθούμε και άλλο θέμα αν θα τα καταφέρουμε. Να καταργήσουμε τις θρησκείες ; Κι αυτό το προσπαθούμε. Πείτε μου όμως τι θα βάλουμε στη θέση τους ; Την επιστήμη ; Μα η επιστήμη δεν μας θέλει να πιστεύουμε. Τότε, τι θέλετε, τι προτείνετε ; Για να σας διευκολύνω, το γράφω για λογαριασμό σας και με τα δικά σας λόγια. Δεν θέλετε να υπάρχει ούτε "ένας απο αυτούς που κουνάνε την Βίβλον ως το βιβλίο της απολύτου αληθείας". Αλλά αγαπητέ κύριε, το βιβλίο της απολύτου αληθείας το έψαχναν οι φιλόσοφοι. Το απόλυτο αναζητούν και αναζητούσαν οι φιλόσοφοι. Φαντάζομαι, καλώς το γνωρίζετε. Όταν όμως ήρθαν οι θεολόγοι και τους το υπέδειξαν, οι περισσότεροι από αυτούς αγανάκτησαν, θύμωσαν. Βλέπετε, έχασαν κάποια προνόμια και τώρα - αλλά και πάντα αυτό γινόταν - θέλουν να εξαφανίσουν και το βιβλίο και αυτούς που κρατούν το βιβλίο. Με το θυμό που έχουν και την αφέλεια που τους χαρακτηρίζει, δεν καταλαβαίνουν ότι καταργώντας το βιβλίο, στέλνουν στο χωνευτήρι την φιλτάτην φιλοσοφίαν. Που αγαπούσαν ανέκαθεν και της έφτιαξαν μάλιστα έδρα στο Πανεπιστήμιο. Αν θέλετε να καταργήσετε τη θεολογία αγαπητέ κύριε, φροντίσετε πρώτα να ξηλώσετε την έδρα της φιλοσοφίας από τα πανεπιστήμια. Τέλος, επειδή για σας η Αγία Γραφή, το Μασοριτικό κείμενο και το Κοράνι, είναι το ίδιο πράγμα, σας συνιστώ να τα διαβάσετε ξεχωριστά το καθένα λαμβανομένου υπόψη ότι για μας, Αγία Γραφή σημαίνει Παλαιά ( των Ο΄) και Καινή Διαθήκη, δεν έχει δε καμιά απολύτως σχέση με την αγία γραφή των εκδόσεων Textus Receptus των Βιβλικών Εταιρειών. Ομολογώ ότι κι εγώ χάρηκα για την "ιντερνετική" συνομιλία μας (κι αυτή σε εισαγωγικά).-
Σαλο...
08/05/2009 16:41
Γουστάρω μαλλιοτράβηγμαααα!
Idem
νομίζω σε παρεξηγούν ως προς τις προθέσεις σου, γιατί είσαι στεγνός και αυστηρός στην κριτική σου.
Εμένα δεν μου αρέσει να απαξιώνω κανέναν, παρεκτός και έχω α π ο δ ε ί ξ ε ι ς ότι πήρε τη θέση που κατέχει έρποντας, γλείφοντας και με τα κερατά του.
Αν δεν διαθέτω τέτοιες αποδείξεις, προτιμώ να μην υποθέσω τίποτα και να αφήσω τα γεγονότα να δείξουν.
Επίσης προτιμώ να παίρνω απο κάθε άνθρωπο, βιβλίο , ή κατάσταση, ό,τι θετικό έχει να μου προσφέρει.
Εχω ωφεληθεί στη ζωή μου, απο διάφορες αρνητικές καταστάσεις, επειδή τις υπέμεινα με διάθεση να βρώ το θετικό τους στοιχείο για μένα.
Το λέει και ο μέγας Παύλος: <<Πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε>> Υποθέτω το δοκιμάζετε, με την έννοια μιας προσέγγισης, μιας έρευνας, του όποιου ζητήματος..
πολίτης Μπάμπης
08/05/2009 16:21
Προς idem, μάλλον πέσαμε σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες διαμάχες, δημιουργισμού και εξέλιξης. :-) Διάβαζα σε ένα φόρουμ μια άποψη ενός δημιουργιστή. Έλεγε λοιπόν ότι η εξέλιξη της ζωής έρχεται σε αντίθεση με τον δεύτερο (;) θερμοδυναμικό νόμο, την εντροπία. Κανονικά λοιπόν ενώ μια κατάσταση θα έπρεπε να πηγαίνει προς το ρημαδιό, την χλιαρότητα, την ισοπέδωση, τον θερμικό θάνατο, η ζωή δεν πάει έτσι αλλά από απλούστερες μορφές πηγαίνει σε πολυπλοκότερες. Ένας αθειστής απαντούσε, όχι, καμία σχέση! Άλλο το ένα σύστημα άλλο το άλλο, είναι διαφορετικά τα συστήματα. Δεν διευκρίνιζε όμως...
ΠΑΥΛΟΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ
08/05/2009 16:00
Αξιοτιμε idem,

Ξερετε κυριε η γνωμη που εξεφρασα για εσας δεν επηγασε μονο απο το παρων ποστ , αλλα απο την συνολικοτερη σταση σας απεναντι σε προσωπα της επιστημης που κατα καιρους παρουσιαζει η εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ. Δεν μπορω να μην διακρινω τον επικινδυνο φθονο σας απεναντι σε αυτα τα λαμπρα και χρησιμα για την ανθρωποτητα ατομα.

Ξερετε , την θρησκεια πρεπει να την εξετασουμε ως ενα απο τα ιδεολογικα φαινομενα της ανθρωπινης ιστοριας , η οποια πρεκυψε απο τη οργανωση της σκεψης και η οποια με την σειρα της εγεννησε τις ιδεες . Η θεολογια με την σειρα της ηρθε για να γινει το "λυσσαρι" , στην καθαρα ανθρωπινη συλληψη των Θεων/Θεου. Πιστευω ακραδαντα οτι θεολογια ειναι η συστηματοποιηση του παραλογισμου της θρησκειας και διχως αυτην ο Θεος σαν ιδεολογικο φαινομενο ειναι ανυπαρκτο.
Γι''αυτο λοιπον το μοναδικο μεσο επεξηγησης της παρουσιας της ζωης και του συμπαντος ειναι η επιστημη και οχι ανθρωπινα παραμυθια με τον τιτλο Κορανι η Βιβλος , τα οποια δικαιωνουν αυτους που τα κραδαινουν απειλητικα ως θεπνευστα . Ειστε ενας απο αυτους που κουνανε την Βιβλον ως το βιβλιο της απολυτου αληθειας και προθυμος δια αυτο ακομα και να φονευσεται , γι'' αυτο θα επιμεινω εις τους χαρακτηρισμους του επικινδυνου και θλιβερου ατομου. Χαιρομαι που μπορεσα και ομιλησα εστω και ηλεκτονικως.
idem
08/05/2009 15:05
Προς ΠΑΥΛΟΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑ. Αξιότιμε κύριε, αν είδατε πουθενά στα γραπτά μου εκφράσεις επιθετικών χαρακτηρισμών κατά συγκεκριμένων "αποψιογράφων"- συγκαταλέγεται και ο υποφαινόμενος - παρακαλώ, να μου τις επισημάνετε. Αλλά να είναι όπως αυτές που μου απευθύνετε προσωπικά και με χαρακτηρίζουν : " ιδιαιτερα- επιμελως κρυμμενες στο δαιδαλο της γραφης - φανατισμενες θεωριες", " Υβριζετε και χλευαζετε οποιονδηποτε επιστημονα", " εχετε επιλεξει ενα πολυ επικυνδυνο μονοπατι , που οδηγει τον φανατικο σε πραξεις οπως η 11/9 η οι ανατιναξεις ισλαμιστων μαρτυρων ", "απεχεται ελαχιστα απο αυτους και ισως η ατολμια και η δειλια σας δεν σας οδηγει σε απενενοημενα διαβηματα αυτου του τυπου". Και για να είμαι σαφέστερος, με χαρακτηρίζετε και μου καταλογίζετε : Δαιδαλώδη γραφή, φανατισμένο θεωρητικό, εμπνευστή και τροφοδότη απονενοημένων [sic] διαβημάτων τύπου 9/11, άτολμο (ίσως) και δειλό. Αλλά πουθενά δεν βλέπω να εκθέτεται η συλλογιστική που σας κάνει να με χαρακτηρίζεται τόσο "κομψά". Γράψετε τις απόψεις επί των απόψεων των δικών μου κι εδώ είμαστε πάλι, "πάλη" με απόψεις. Τους χαρακτηρισμούς, καλύτερα να τους αφήσουμε για τους ελάχιστους εκείνους που ξέρουν από κομπιούτερ.-
πολίτης Μπάμπης
08/05/2009 13:48
Προς Παύλο Κρόντηρα, συμφωνώ, (ήρθε και διπλό το μήνυμα μου, συγνώμη απλά δεν μου πατιέται το κουμπί της αποστολής και το ξαναπάτησα), το να λέει ο καθηγητής ότι ο ευφυής σχεδιασμός είναι γελοίο, θα έπρεπε να το τεκμηριώσει στο ελάχιστο. Δεν λέω, έχω διαβάσει και εγώ τον Διαλεκτικό Υλισμό, έχω δει πολλά από You Tube πάνω στο θέμα, τι Stephen Hawking, τι θεωρία των υπερχορδών, των διαστάσεων. Ο άνθρωπος δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το θέμα αυτό, ακόμα και ένας εξωγήινος πολιτισμός που θα έκανε διαπλανητικά ταξίδια δεν θα ήταν σίγουρος. Πες ότι είχαν βρει και τις διαστάσεις και ταξίδευαν μέσω των διαστάσεων, ωραία κάποιος από τον πλανήτη τους θα πέταγε την άποψη, ναι κάποιος σχεδίασε και τις διαστάσεις. Αυτό δεν το αποφεύγουμε. Πες εντάξει στον σοσιαλισμό, αν το πάρουμε πολιτικά το θέμα, μπορούμε να πούμε "ύλη βλέπουμε, ύλη ανιχνεύουμε, μέχρι τώρα, ύλη θα λέμε". Αν υπάρχει κάτι που δεν το ξέρουμε εντελώς ας αφήνουμε ένα παράθυρο. Προσωπικά στο θέμα αυτό δεν ταυτίζομαι εντελώς με την σοσιαλιστική άποψη. Αφήνω ένα "μπορεί"....
πολίτης Μπάμπης
08/05/2009 12:53
Προς idem, και ο γιαπωνέζος Misio Kaku έγινε "στάρ" της φυσικής μέσω της σειράς του History Channel για το σύμπαν. Και άλλη μια τύπισσα αστρονόμισσα επίσης. Θα διαφωνήσω με τον καθηγητή ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική. Γιατί; Θα σας πω αμέσως. Φαντάσου τον εαυτό σου να έχεις και να τραβάς τα ζόρια της αρκούδας και οι διευθυντάδες σου να σούρχονται με κάτι χαμόγελα (εκείνοι παίρνουνε τις μισθάρες) γυρνώντας από τα ταξίδια εις τα Λονδίνα, τις Βαρκελώνες κλπ. και να είναι μες στο χα χα χα και στο χου χου χου και απορούν γιατί εσύ είσαι στενοχωρημένος. Και βεβαίως δεν σου κολλάνε το μικρόβιο της ευτυχίας. Διότι εσύ αύριο θα πρέπει να πληρώσεις ΟΤΕ, ΔΕΗ και θα μείνεις πάλι αλητάκι μπατιράκι. Κύριοι η ευτυχία ή η δυστυχία είναι και λίγο θέμα τύχης, το λέει και η ετοιμολογία της λέξης ευ-τυχία και δυς-τυχία. Πρέπει να σε θέλει και λίγο η τύχη η ρουφιάνα όπως λέει και το ρεμπέτικο τραγούδι. Στη ζωή σου είσαι ευτυχισμένος άμα κάνεις τα πράγματα που θέλεις εσύ. Άντε τώρα εσύ να έχεις ΤΑ προσόντα, ΤΟΝ χαρακτήρα ΤΙΣ πιστοποιήσεις ΤΑ χαρτιά και να μην κάνεις κάποια πράγματα που θέλεις (με τίμιο τρόπο πάντα γιατί αν είναι να ανεβαίνει κάποιος την ιεραρχία με γλυψίματα και μπαμπεσιές όχι τότε να λείπει το βύσσινο. Έχεις και μια περηφάνεια και μια αξιοπρέπεια).
πολίτης Μπάμπης
08/05/2009 12:53
Προς idem, και ο γιαπωνέζος Misio Kaku έγινε "στάρ" της φυσικής μέσω της σειράς του History Channel για το σύμπαν. Και άλλη μια τύπισσα αστρονόμισσα επίσης. Θα διαφωνήσω με τον καθηγητή ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική. Γιατί; Θα σας πω αμέσως. Φαντάσου τον εαυτό σου να έχεις και να τραβάς τα ζόρια της αρκούδας και οι διευθυντάδες σου να σούρχονται με κάτι χαμόγελα (εκείνοι παίρνουνε τις μισθάρες) γυρνώντας από τα ταξίδια εις τα Λονδίνα, τις Βαρκελώνες κλπ. και να είναι μες στο χα χα χα και στο χου χου χου και απορούν γιατί εσύ είσαι στενοχωρημένος. Και βεβαίως δεν σου κολλάνε το μικρόβιο της ευτυχίας. Διότι εσύ αύριο θα πρέπει να πληρώσεις ΟΤΕ, ΔΕΗ και θα μείνεις πάλι αλητάκι μπατιράκι. Κύριοι η ευτυχία ή η δυστυχία είναι και λίγο θέμα τύχης, το λέει και η ετοιμολογία της λέξης ευ-τυχία και δυς-τυχία. Πρέπει να σε θέλει και λίγο η τύχη η ρουφιάνα όπως λέει και το ρεμπέτικο τραγούδι. Στη ζωή σου είσαι ευτυχισμένος άμα κάνεις τα πράγματα που θέλεις εσύ. Άντε τώρα εσύ να έχεις ΤΑ προσόντα, ΤΟΝ χαρακτήρα ΤΙΣ πιστοποιήσεις ΤΑ χαρτιά και να μην κάνεις κάποια πράγματα που θέλεις (με τίμιο τρόπο πάντα γιατί αν είναι να ανεβαίνει κάποιος την ιεραρχία με γλυψίματα και μπαμπεσιές όχι τότε να λείπει το βύσσινο. Έχεις και μια περηφάνεια και μια αξιοπρέπεια).
ΠΑΥΛΟΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ
08/05/2009 12:45
ΠΡΟΣ Κο IDEM

Aξιοτιμε κυριε,

Διαβαζω τακτικα το φορουμ,αλλα συμμετεχω ελαχιστα. Σημερα ομως ειπα να καταθεσω και εγω την φτωχη μου αποψη. Αφορμη ειστε εσεις Κε idem και οι ιδιαιτερα- επιμελως κρυμμενες στο δαιδαλο της γραφης - φανατισμενες θεωριες σας , εμπνευσμενες απο εναν ακρατο θεισμο που φτανει στα ορια του ζηλωτισμου. Υβριζετε και χλευαζετε οποιονδηποτε επιστημονα αρθρωσει αποψη που δεν ταυτιζετε με την παρανοια του Χριστιανισμου η των γραφων , ονομαζοντας τους βλακες.
Πιθανολογω οτι το ιδιο θα λεγατε για εναν Κοπερνικο , Γαληλαιο και τολμω να υποθεσω , οτι ευχαριστως θα τους οδηγουσατε εις τον θανατον.
Η γνωμη μου αξιοτιμε κυριε, ειναι οτι εχετε επιλεξει ενα πολυ επικυνδυνο μονοπατι , που οδηγει τον φανατικο σε πραξεις οπως η 11/9 η οι ανατιναξεις ισλαμιστων μαρτυρων , εκτιμω οτι απεχεται ελαχιστα απο αυτους και ισως η ατολμια και η δειλια σας δεν σας οδηγει σε απενενοημενα διαβηματα αυτου του τυπου. Λυπαμαι πραγματικα για το θλιβερο μονοπατι που εχετε επιλεξει να περπατησετε. Ευχαριστω τα ΝΕΑ για την φιλοξενια.
idem
08/05/2009 11:42
Α, ναι. Είναι και κάτι που ξέχασα. Αυτό : [ Θα ήθελα να σας ρωτήσω ως βιολόγο: ποια είναι η θέση σας για τη διαμάχη στις ΗΠΑ ανάμεσα στους υποστηρικτές της Θεωρίας της Εξέλιξης και εκείνους που πιστεύουν στον Ευφυή Σχεδιασμό; Ελάτε τώρα, είναι γελοίο ακόμη και να το συζητάμε. Ποιος ευφυής σχεδιασμός;] Και ο Δαρβίνος μέσα σε όλα! Αλλά ποιος το γνωρίζει ; Αν δεν ήταν οι ριζοσπάστες, αγκάθι για την εποχή εκείνη στο βρετανικό θρόνο και απειλή για κατάργηση του θεσμού, τον Δαρβίνο δεν θα τον γνώριζε ούτε και ο θυρωρός της πολυκατοικίας. Προ του κινδύνου να χάσει ο θρόνος τα προνόμιά του (ο Άγγλος βασιλιάς είναι και ο αρχηγός της αγγλικανικής εκκλησίας) αλλά και αυτή την ίδια την ύπαρξή του, η κριτική κατά του Δαρβίνου και των θεωριών υπεστάλη. Οι ριζοσπάστες έμειναν ικανοποιημένοι και το αυτοκρατορικό βρετανικό στέμμα καρφώθηκε γερά στη θέση του. Έτσι και τώρα. Η άρχουσα διαφήμιση, αν και δεν κινδυνεύει από κανένα, παρά μόνο από κάποιους ασήμαντους διαδικτυακούς μπλόκερ - αποψιογράφους για την ακρίβεια - φρόντισε να εντάξει στους κόλπους της και τον Έλληνα διαπρεπή (!!) επιστήμονα του Χάρβαρντ. Αν δεν ήταν η διαφήμιση, ο κ. Ν. Χριστάκης θα ήταν απλά ένας επιστήμονας, άγνωστος, του Χάρβαρντ όπως αμέτρητοι άλλοι.-
idem
08/05/2009 11:12
Να,λοιπόν,που βρέθηκε κι ένας Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ,που κέρδισε μια θέση στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Και για ποιο λόγο ; Διότι οι παρατηρήσεις του, οι επιστημονικές παρατηρήσεις του οπωσδήποτε, απέδειξαν (!) ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική ! Άδραξε και η διαφήμιση την ευκαιρία κι έτσι, του έδωσε το βραβείο της αναγνώρισης και της "αναγνωρισιμότητας". Δεν τον ήξερε κανείς μέχρι τώρα. Και γιατί γράφω ότι η διαφήμιση είναι ο βασικός συντελεστής της αναγνωρισιμότητας του δικού μας ; Για τον απλούστατο λόγο ότι την "ευτυχία" εμπορεύεται η διαφήμιση για να μας κάνει τη συστηματική έκπλυση εγκεφάλου, την οποία αποτελεσματικότατα εφαρμόζει εδώ και χρόνια. O Νικόλας Χρηστάκης έχει αποδείξει (!) ότι μεταδοτική δύναμη έχουν η παχυσαρκία και το κάπνισμα, αλλά φρονίμως ποιών, δεν είπε τίποτα και για τη μεταδοτική δύναμη - στρεβλωτική και άκρως ισοπεδωτική - που ασκεί η διαφήμιση, με όλες τις εμφανείς ή αφανείς μορφές και αποχρώσεις που έχει. Αυτή την μεταδοτική και ψεύτικη (της διαφήμισης) "δύναμη της ευτυχίας" εγώ του την χαρίζω. Εντάσσεται κι αυτή στους ελεγχόμενους σχεδιασμούς κατασκευής ευτυχισμένων "πλανητικών" βλακών. -
αστα τα μυαλάκια σου ανακατωμένα...
08/05/2009 09:58
F.ISTORIKE :-)
και απέξω απο την εκκλησιά τη μολυβδοκοντυλοπετροπελεκητή, είναι <<ο παπάς ο παχύς>>.
Και του είπε η Σαλο...<<Γιατί παπά παχύ, έφαγες παχια φακή; Γιατί παπα παχύ έφαγες παχιά φακή; Γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακη; >>
Και διατί η τρέλα δεν πάει στα βουνά αλλά σουλατσέρνει στα μυαλά των ανθρώπων; χαχα!
Αβυσσος αι ψυχαί...που έγραφα και παραπλεύρως , Αβυσσος...
Φιλιαααααααααααααααααα!
Salo
08/05/2009 09:33
Προς Χέρι Κανέντιαν :-)
Indeed!
Πιο πολύ απο όλα μου άρεσε το Ιndeed!
ΣΣ
08/05/2009 08:45
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω
Harry the Canadian
08/05/2009 08:01
I was a pre-schooler during 1941-45, the blackest and bleakest period in the Greek history. But even now I remember how easily my people (mother, father, uncles, aunts, older sister, neighbors) laughed and joked at that time.

Naturally, on account of my age then, I could not understand their jokes, I only joined with them in immitation. Years later I asked them about the old jokes. Neither I, nor them, found them particularly funny. Strange indeed.
ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ Π.
07/05/2009 23:16
Προς THOMAS.
Ειναι πραγματικα ευχαριστο να διαβαζει κανεις κειμενα σαν το δικο σου στα φορουμ αυτα, γιατι ετσι ισως καποια στιγμη να γινει εφικτο και σε ανθρωπους που θελουν να αποκτησουν προσβαση σε αλλες αποψεις η να προβαλουν τις δικες τους, να μη χρειαζεται να εκθετουν διαπιστευτηρια για την εκπηγευση των γνωσεων τους και την υποχρεωση να δηλωνουν την ταυτοτητα τους για να μπορουν να περνουν τον λογο. Θελω να πω δηλαδη πως και οι μη ιθυνοντες΄ θα πρεπει να εχουν θεση στα φορουμ αυτα και να αντιμετωπιζοντε συνκαταβατικα ακομα κι οταν αυτοι θεωρουν αναγκαιο να επιτεθουν στο προσωπο που εκθετει καποιο κειμενο και οχι στην αποψη που αυτο περιεχει.
Οσο για την αποψη σου σχετικα με τους κουκουλοφορους,
θελω να πιστευω πως οι περισσοτεροι απο αυτους, ακριβως για τον λογο οτι αισθανονται την σαπιλα γυρω τους, ενεργουν κατ΄αυτο τον τροπο. Και το φαινομενο σιγουρα δεν ειναι παγκοσμιωςμοναδικο.
Προς Ανδρεας.
ΟΙ αποψεις σου ειναι ενδιαφερουσες και δεν χρειαζεται να εισαι "καθηγητης" για να τις σεβαστουμε.
Σαλόγρια(στην πιο δημοτική)
07/05/2009 23:03
poliitis -x λατρεμένο τους

(όλο και σε κάποιους θα είσαι λατρεμένος)

Πιστεύω ότι υπάρχει Δημιουργός του Σύμπαντος, εν Απείρω και Ασυλλήπτω Σοφία και Αγάπη.
Ο τρόπος της δημιουργίας, δεν με απασχολεί, αν έγινε δηλαδή μονοκοπανιά ή με εξέλιξη.
Οπως θέλει ας έγινε.
Θεός είναι ό,τι θέλει κάνει και δεν θα του πω εγώ το κεραμίδι του Κεραμέα, τι θα κάνει με τα λοιπά κεραμίδια Του.
Εντάξει.
Είμαι γλωσσοκοπάνα, το παραδέχομαι, αλλά όχι και σε τέτοιο βαθμό, για Ονομααα!
Απο ένα σημείο και μετά, λίγος σεβασμός επιβάλλεται...
politis-x
07/05/2009 21:52
"Θα ήθελα να σας ρωτήσω ως βιολόγο:
ποια είναι η θέση σας για τη διαμάχη στις ΗΠΑ ανάμεσα στους υποστηρικτές της Θεωρίας της Εξέλιξης και εκείνους που πιστεύουν στον Ευφυή Σχεδιασμό;

Ελάτε τώρα, είναι γελοίο ακόμη και να το συζητάμε. Ποιος ευφυής σχεδιασμός"

KAI TΩΡΑ ΣΑΛΟΓΡΙΑ , ΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ
ama den painepseis to spiti sou......
07/05/2009 18:31
Kyrie Gkika i axia tou kathenos krinetai apo ta legomena kai ta grafomena tou. Stamatiste pia na mas epanalamvanete tous titlous sas, fantazomai yparxoun polloi alloi pou exoun titlous edw mesa kai grafoun prospathwntas na peisoun me epeixirimata. To an aporriptete i oxi apopsis tou kyriou Xristaki den apoktaei megalyteri varitita ontas "akadimaikos kai panepistimiakos didaktoras"... Epipleon an diavasa kala to arthro den milise gia plouto-ftwxia, sofia-vlakeia. H thewria tis exelixis pou ypostirizei den einai ypokeimeniki.H EPISTIMI den einai ypokeimeniki
Finlandos Istorikos
07/05/2009 16:11
@ ΣΑΛΟ, Εκκλησια μου λιβδωτη,μολυβδοκοντυλοπελεκητη.
Ποιος σε μολυβδοκοντυλοπελεκησε? Ο γιος (Οχι του Ρουσοπουλου) του μολυβδοκοντυλοπελεκητη.
Ναχα κι `εγω τα συνεργα του μολυβδοκοντυλοπελεκητη να
σε μολυβδοκοντυλοπελεκουσα καλυτερα απ` το γιο του
μολυβδοκοντυλοπελεκητη .Mister Gkikas, to make worse
the happiness.
Stella Petrdes
07/05/2009 15:50
H EYTYXEIA MPOREI EINAI SAN THN GRIPH ALLA TA GOUROUNIA POU SOU THN KLEBOUN KYBERNANE PANGOSMIWS = H EYTYXEIA ERXETE APO AN8RWPOUS POU DEN KSEREIS ALLA TA KATASTROFIKA XASTOUKIA APO TO IDIO SOU TO SOI MESA STO SPITI SOU........................
KA8ARISE TO SPITI SOU APO TOUS XOIROUS KAI DIAFORA AALLA GIA MPEI H EYTYXEIA!!!!!!!!!!!!
ΚΙα Σ.
07/05/2009 15:50
Ο Κος Χρηστάκης ζει στην Αμερική, γι αυτό έβγαλε αυτό το συμπέρασμα. Αν ζούσε εδώ θα έβλεπε πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν από την ευτυχία των διπλανών τους. Θέλετε παραδείγματα? Ο φίλος που πήρε το αυτοκίνητο των ονείρων μας κι εμείς δεν το μπορούμε, η φίλη που βρήκε τον άντρα των ονείρων μας κι εμείς δεν έχουμε ούτε φλέρτ, του φίλου το παιδί είναι το τέλειο και το δικό μας ...άστα να πάνε, η δουλειά, το σπίτι κ.λ.π.Εγώ τουλάχιστον μιά τέτοια πραγματικότητα ζω.
XXX
07/05/2009 14:43
ΠΡΟΣ Giorgos Manaris 7/5/2009 14:05 ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ,Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ.ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΩΣ ΜΗ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. ΠΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΟ.ΜΗ ΣΚΟΤΕΙΖΕΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΔΙΚΑ...
Giorgos Manaris
07/05/2009 14:05
Ρε Γκίκα πάρε το **** ψευτοακαδημαϊκέ περί υποκειμενικότητας αρχών.Ο Νικόλαος Χριστάκης ξέρει πολύ καλά τι λέει , αν εσύ είσαι αντικοινωνικό ον και δεν έχεις νιώσει την επίδραση που σου προκαλούν οι γύρω σου , καλύτερα μη γράφεις καθόλου.Το μόνο που οφείλεις , είναι ,να συγχαίρεις τον άνθρωπο αυτό για την μεγάλη έρευνα του.
S.
07/05/2009 13:59
ΤΗΟΜΑΣ
Εχεις δ ί κ ι ο γι αυτά που γράφεις αναφερόμενος στο ελληνικό Πανεπιστημιακό κατεστημένο, πάντα όμως, αν κοιτάξεις προσεκτικά
(Και ο Θέμις Λαζαρίδης που διαπρέπει στη Νέα Υόρκη έψαξε καλά)
βρίσκεις φωτεινές εξαιρέσεις.
Προσωπικά, γνωρίζω τέτοιες εξαιρέσεις Παρήγορες...
Σαλογραία
07/05/2009 13:30
Αγαπητέ μου Παύλε
για να γράφει την δυστυχία με ι και όχι με υ ψηλον, μάλλον σημαίνει ότι ο κύριος ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ Ν.Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
δεν νιώθει πολύ δυστυχισμένος και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, αν και πιστεύω ότι το λάθος έγινε εκ παραδρομής και όχι απο άγνοια...
Λοιπόν...
Κάποτε, ένα καλοκαίρι, σε νησί, μας παραχωρήθηκε απο αγαπητό πρόσωπο, ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα με ελάχιστο φωτισμό- κάτι σαν κενοτάφιο να πούμε- αυτό το καταλάβαμε όταν το είδαμε-στοιχειωδώς εξοπλισμένο, για διακοπές λίγων ημερών.
Είπαμε, με σεμνότητα, ευχαρίστως να το δεχτούμε.
Μπαίνοντας- αισιόδοξα- στο χώρο, με τα παιδάκια και τις βαλίτσες, παρατήρησα ότι το δάπεδο της κρεββατοκάμαρας ήταν κάπως ...σκουρόχρωμο και...μετακινούμενο!
Κοιτάζοντας προσεκτικότερα, διαπίστωσα με φ ρ ί κ η, ότι το δάπεδο -όλο σχεδόν- ήταν γ ε μ ά τ ο απο κατσαρίδες αφράτες, μεγάλες σαν αεροπλανοφόρα, που μετακινούνταν μάλλον θορυβημένες απο το άνοιγμα της εξώπορτας.
Δεν περιγράφεται για πότε- με ένα άλμα- μάνα και μικρά παιδιά, εκτιναχτήκαμε στο κρεβάτι που βρισκόταν στο χώρο- σχεδόν σε κατάσταση ημιυστερίας:
<<Κατσαρίδεεεεες! Θα μας ΦΑΝΕΕΕΕ!>>
ουρλιαξε η υποφαινόμενη, μεταβιβάζοντας τον πανικό της στα ανυποψίαστα πλάσματα που προστάτευε.
Τυχη αγαθή- μας συνόδευε ο ψύχραιμος σύντροφος-σύζυγος.
<< Α! Δεν είναι τίποτα! Λίγες κατσαριδούλες μόνο. Μη στενοχωριέστε! Θα σας το κάνω κούκλα εγώ το διαμέρισμα>> είπε και όλη του η μούρη, μεταμορφώθηκε σε χαμόγελο.
Αμέσως, άρχισε να χορεύει -κάτω απο τα δικά μας -πάντα- γουρλωμένα μάτια- χωρίς μουσική παρακαλώ- το λεγόμενο Ζειμπέκικο του Κατσαριδοκτόνου, όπου με ρυθμικές κινήσεις των ποδιών, πατώντας πότε εδώ πότε εκεί -με πάτημα βαρύ και ασήκωτο είν'' αλήθεια- και λειώνοντας κάτω απο κάθε πατημασιά, πολλές , τρομοκρατημένες, ανυποψίαστες- για την τραγική μοίρα που- αίφνης- τους ξημέρωσε-κατσαρίδες.
Σε λίγο, το πεδίο, ήταν...γλιτσιασμένο απο ...κατσαριδοπτώματα.
Με ανεξάντλητο ζήλο, αμέσως, έριξε απορρυπαντικό- ο καλός άνθρωπος- σφουγγάρισε, μπήκε στην αποθήκη του διαμερίσματος, βρήκε ένα κάδρο ελαφρά μουχλιασμένο απο την πολυκαιρία,πήρε ένα τραπεζομάντιλο αραχνιασμένο απο κάποιο πατάρι της, ένα τραπεζάκι μικρό ξύλινο, με ξεχαρβαλωμένο το ένα πόδι, έβαλε το τραπεζάκι στο φρεσκοσφουγγαρισμένο δωμάτιο, έστρωσε πάνω το παλιό τραπεζομάντιλο, κρέμασε το κάδρο –μονόμπαντα- σε κάποιο καρφί που υπήρχε στον τοίχο, και αφού τα συγύρισε όλα με κέφι-εμείς πάντα στο κρεβάτι κοκαλωμένοι με την κατσαριδοφρίκη νωπή ακόμα στην ανυποψίαστή μας συνείδηση- είπε γηθόσυνα:

<<Είδατε; Κούκλα σας την έκανα τη γκαρσονιέρα!>>

Ηταν ένα σκηνικό α π ε ί ρ ο υ κ ά λ λ ο υ ς, που θα το θυμάμαι γελώντας, ως να πεθάνω!

Ο άνθρωπος εκείνος
ή θ ε λ ε
να ε ί ν α ι
ε υ τ υ χ ι σ μ έ ν ο ς!
Του εύχομαι π ά ν τ α
να θ έ λ ε ι
να ε ί ν α ι!


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ
07/05/2009 13:07
andreas ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σ''Ε ΣΥΡΙΑΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ CLEVELAND, OHIO ΚΙ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ Ν.Υ. ΔΙΕΤΕΛΕΣΑ ΜΕΤΑΞΥ 1991-6 ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΙΑΣΙΟΥ, ΟΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΕΙΜΑΙ DR. ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ DR. ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
ΤΗΟΜΑS
07/05/2009 13:03
@ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ Ασφαλώς και αναφέρομαι στο ελληνικό πανεπιστημιακό κατεστημένο,που συντηρείται από καθηγητές, φοιτητές (όχι όλους αλλά από τους βολεμένους αετονύχηδες και αυριανούς πολιτικάντηδες) κυβερνήσεις και άτολμα πολιτικά κόμματα.Γιαυτό και η κατάντια της ελληνικής Παιδείας. Τολμήστε κύριε Γκίκα να ζητείστε θέση σε ελληνικό Πανεπιστήμιο.Ας τολμήσει και ο αξιόλογος κ. Χρηστάκης του Χάρβαντ . Θα συναντήσετε ερμητικά κλειστές πόρτες και θέσεις κατειλημένες, από κυβερνητικούς, κομματικούς και ευνοούμενους των φοιτητών ( διάβαζε αλισβερίσι) καθηγητές, που πολλές φορές είναι μετριότητες, αλλά παρόλα αυτά, '''' βιδώνονται'''' στις καθηγητικές θέσεις και μόνο ο θάνατος μπορεί να τους απομακρύνει από την καρέκλα και τα άπειρα προνόμιά της.Δηλαδή, στην Ελλάδα, για τις πανεπιστημιακές θέσεις, ισχύει το λεγόμενο '''' από τον παππού στον εγγονό'''', κληρονομικώ δικαίω. Για να βοηθήσω την μνήμη ορισμένων και τις γνώσεις των νεότερων, θα θυμήσω την περίπτωση του γιατρού φαινομένου του κ. Θεοδωρακόπουλου, που ήταν το δεξί χέρι του Γιακούμπ, του καρδιολόγου δηλαδή που , μετά τον Θεό ανέστηνε ανθρώπους. Ο αξιόλογος αυτός επιστήμονας , κορυφαίος χειρούργος καρδιολόγος, τόλμησε να ζητήσει ακαδημαική καριέρα στην Ελλάδα. Και φυσικά ποτέ δεν το πέτυχε, γιατί προσέκρουσε στο καθηγητικό καεστημένο. @χχχΘα υπερασπιζόμουν και εγώ τους κουκολοφόρους-το λέω με κάθε ειλικρίνεια- έαν διαπίστωνα ότι ''''βάζουν τα στήθη τους μπροστά'''' ή τις κουκκούλες τους για τα πραγματικά προβλήματα, όπως αυτό που συζητάμε , δηλαδή του πανεπιστημιακού κατεστημένου και της όλης σαπίλας γύρω από αυτό.Αντίθετα, με την ιδεολογία και, κυρίως την πρακτική τους, ενισχύουν αυτά τα κατάπτυστα μοναδικά -παγκοσμίως- φαινόμενα. @ΠΑΥΛΟΣ Π. Άδραξες την ευκαιρία να μειώσεις τον συνομιλητή σου. Ο καθένας μπορεί να κάνει το οποιοδήποτε φραστικό, ή ορθογραφικό λάθος, πόσω μάλλον όταν , η συμμετοχή μας στο φόρουμ γίνεται στα ''''αρπαχτά''''. Λίγη επιείκεια, δεν βλάπτει , ούτε η καλή πρόθεση και κατανόηση για τον ελάχιστο χρόνο, που έχουν στη διάθεσή τους ορισμένοι άνθρωποι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ
07/05/2009 12:25
ΑΥΤΟ ΠΕΙΡΑΞΕ; ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ Η ΕΥΤΥΧΙΑ, ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΛΛΟΙΩΣ. ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΛΑΜΟΥ ΑΓΑΠΗΤΕ.
CHRISTOS APO GERMANIA
07/05/2009 12:15
@ SUMFONO APOLUTOS ,KAI PROTEINO STOUS FILOUS
KRATHTHEITE MAKRIA AP THN THLIPSH GIATI H THLIPSH
EINAI ARROSTIA THS PSUXHS.EINAI ALHTHEIA POS H ZOH
EXEI POLLA DEINA,ALLA TO PNEUMA POU BLEPEI TA PANTA AP THN XAROUMENH OPSH TOUS KAI KATHE AMFIBOLH
PROSFORA SAN GEMATH PITHANA KALA,KOUBALAEI
MESA TOU ENA ISXURO KAI MONIMO ANTIDOTO,
AGAPHTOI MOU ,H MELAGXOLIKH PSUXH MEGALONEI
TH DUSTUXIA, ENO ENA XAROUMENO XAMOGELO
DIALUEI SUXNA THN OMIXLH POU PROANAGGELLEI
THN KATAIGIDA. GNORISA ARKETOUS KATATHLIPTIKOUS
ATELEIOTA KLAPSOURISMATA KAI GKRINIA! MIZERIA,
KAI EXEI O THEOS .MAKRIA!!!
PANTA FILIKA CHRISTOS
andreas
07/05/2009 12:13
@ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ 7/5/2009 09:36 eiste kathigitis sto Lund sti souidia''?kai sto politexnio kritis?
XXX
07/05/2009 12:06
THOMAS ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΤΑΙΝΕ?ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ Σ''ΑΡΕΣΕΙ?Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠ''ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΟΥΝ...ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ...
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΥΧΝΗΛΑΤΗΣ
07/05/2009 11:38
ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ .ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΚΑΙ ΕΚΟΨΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ..ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΗ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΩ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΗ ΑΚΟΜΑ ΕΘΙΣΜΟ.Η ΒΗΧΑ,,,
ΥΓ..ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΙΟΣ ΕΙΣΑΙ...
Σαλογραία
07/05/2009 11:24
Πραγματικά, όλα τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά μόνο που υπάρχουν πολύ λίγοι ευτυχείς γύρω μας, και έτσι δεν μεταδίδεται σε μεγάλους πληθυσμούς η ευτυχία.
Και βέβαια, το πιστεύω ότι ο καθένας είναι τόσο δυστυχής ή ευτυχής, όσο
ε π ι θ υ μ ε ί να είναι!
Η ευτυχία μας ή η δυστυχία μας, δεν ξεκινάει απο τα γεγονότα.
Ξεκινάει απο τις σκέψεις -ερμηνείες που κάνουμε μέσα στο κεφάλι μας, για το κάθε μικροπεριστατικό της ζωής μας.

Τόσο ευτυχία όσο και η δυστυχία είναι ε π ι λ ο γ ές.

Το είπε και ο αγαπημένος μου Χριστούλης
ότι η Βασιλεία των Ουρανών, βρίσκεται μέσα μας- αν θέλουμε να την ενεργοποιήσουμε..
Προσωπικά, επιλέγω π ο λ ύ συνειδητά να χ α ί ρ ο μ α ι βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο, αντί να κόβω φλέβα επειδή το θεωρώ μισοάδειο!
Παυλος Π
07/05/2009 11:23
H δυστυχία γράφεται με ύψιλον, κύριε Βασίλειε Γκίκα ακαδημαϊκέ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ
07/05/2009 11:12
ΠΡΟΣ THOMAS: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΝΟΕΙΤΕ ΩΣ ΙΣΟΒΙΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ΟΣΟ ΚΙ ΕΓΩ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΜΠΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ) ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΠΟΝΟΕΙΤΕ, ΑΝ ΑΥΤΗ ΣΑΣ Η ΒΟΛΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ.
THOMAS
07/05/2009 10:47
Τι κρίμα, που ''''εξάγουμε'''', ό,τι καλύτερο διαθέτουμε σε ανθρώπινο δυναμικό.... Που να βρούν χώρο αυτοί οι λαμπροί επιστήμονες στην σύγχρονη Ελλάδα, των αρπαχτικών, των κουκολοφόρων, των ψευτοκουλτουριάρηδων και των ισόβιων καθηγητών ΑΕΙ; Εμείς ας αρκεστούμε στην εισαγωγή των καλασνικοφόρων, των εμπόρων ναρκωτικών, των σωματεμπόρων και του κάθε κακοποιού, που δεν βρίσκει πεδίο δράσης στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Νιγηρία, την Γεωργία, την Αλβανία κοκ. Αυτοί ταιριάζουν σε πολλούς συνέλληνες ,δυστυχώς....Αλλά δυστυχώς, μαζί με αυτούς, τους γευόμαστε και όσοι, θέλουμε τον τόπο μας ανθρώπινο και αναβαθμισμένο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ
07/05/2009 09:36
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΙ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ. ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΩ, ΩΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΚΙ ΕΓΩ, ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ, ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ. Η ΕΥΤΥΧΙΑ, Η ΔΥΣΤΙΧΙΑ, Ο ΠΛΟΥΤΟΣ, Η ΦΤΩΧΕΙΑ, Η ΣΟΦΙΑΚΙ Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ Ή ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ. ΟΛ'' ΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΤΗΤΑ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΕΝΙΟΤΕ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. ΕΚΑΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΠΙΚΟ: ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΕΣ ΦΘΕΙΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ. ΤΟ ΚΑΛΠΙΚΟ Ή ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΤΟ ΧΡΗΜΑ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛςΕΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ Ν.Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.