Ο Τσαρλς είναι Εξερευνητής. Δεν έχει ανέβει ποτέ στο Έβερεστ, εργάζεται στο μάρκετινγκ, αλλά του αρέσει να ταξιδεύει και πιστεύει ότι εάν του παρουσιαζόταν η ευκαιρία να δουλέψει σε μια ξένη χώρα θα την άρπαζε αμέσως, καθώς «ο κόσμος είναι πολύ μικρός».


Μου τα διηγείται αυτά καθώς τρώμε και πίνουμε στο πρώτο μας ραντεβού, σε ένα εστιατόριο του Σόχο. Εγώ, όμως, υποτίθεται ότι είμαι «ιδιαίτερα αλλεργική στους άνδρες Εξερευνητές». Αυτό οφείλεται στο ότι είμαι Διαπραγματεύτρια. Όλα αυτά βάσει του τελευταίου βιβλίου της Έλεν Φίσερ «Γιατί αυτόν; Γιατί αυτήν; Βρείτε την πραγματική αγάπη κατανοώντας τον τύπο της προσωπικότητάς σας» (εκδ.

Οneworld). Βάσει της κατηγοριοποίησης του βιβλίου, «χρειάζομαι να συνδεθώ σε πολύ προσωπικό επίπεδο» αλλά «συνήθως βλέπω πολλές γωνίες ενός θέματος» και αυτό μπορεί να με κάνει «αναποφάσιστη». Ε, κανείς δεν είναι τέλειος.

Οι τέσσερις ουσίες.

Η Φίσερ, βιοανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Ρούτγκερτς, είναι επιστημονική σύμβουλος στο πρακτορείο γνωριμιών Μatch. com και έχει αναπτύξει τη θεωρία για τη χημεία μεταξύ διαφορετικών τύπων προσωπικοτήτων. Τους χωρίζει σε τέσσερις κατηγορίες: Διευθυντές, Εξερευνητές, Κατασκευαστές και Διαπραγματευτές. Σύμφωνα με τη θεωρία της, τα δύο άκρα έλκονται μεταξύ τους ενώ οι μεσαίες κατηγορίες θα πρέπει να βγαίνουν ραντεβού μόνο με άτομα του ίδιου τύπου. «Κανείς δεν βγαίνει από την αγάπη αλώβητος», λέει η Φίσερ, η οποία ως βιολογικός και όχι κοινωνικός ανθρωπολόγος μελετά τη σημασία που έχουν οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Έπειτα από έρευνα κατέληξε στο ότι παίζουν μεγάλο ρόλο και έτσι στο νέο της βιβλίο περιγράφει τους τύπους των προσωπικοτήτων προκειμένου να μπορέσουμε να συνδιαλλαγούμε με τους άλλους καλύτερα.

Οι τέσσερις χημικές ουσίες, λέει, έχουν σχέση με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων προσωπικοτήτων: ντοπαμίνη = Εξερευνητές, που είναι αυθόρμητοι και καινοτόμοι. Σεροτονίνη = Κατασκευαστές, που είναι κοινωνικοί και προσεκτικοί αλλά όχι φοβισμένοι. Τεστοστερόνη = Διευθυντές, που είναι αποφασιστικοί και συναισθηματικά συγκρατημένοι. Και οιστρογόνα = Διαπραγματευτές, που βλέπουν τα πράγματα σφαιρικά και διαθέτουν ρητορικές ικανότητες. Έτσι η χημική μας κατασκευή αποφασίζει ποιον θεωρούμε γοητευτικό. Για παράδειγμα, οι Εξερευνητές και οι Κατασκευαστές πρέπει να κάνουν δεσμούς μόνο με τον δικό τους τύπο, ενώ οι Διευθυντές και οι Διαπραγματευτές μεταξύ τους…

ΤΟ ΤΕΣΤ:Βγαίνετε ραντεβού με τον σωστό άνθρωπο;


Επιλέξτε απαντήσεις:

ΔΑ=Διαφωνώ Απολύτως, Δ=Διαφωνώ, Σ=Συμφωνώ, ΣΑ=Συμφωνώ Απολύτως (Δείτε σε ποιο από αυτά συγκεντρώσατε τις περισσότερες απαντήσεις)
ΚΛΙΜΑΚΑ 1

1.

Κάνω πράγματα αυθόρμητα ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ 2.

Έχω ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ 3.

Έχω περισσότερη ενέργεια από τους άλλους ανθρώπους ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ ΚΛΙΜΑΚΑ 2

1.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να συμπεριφέρονται βάσει καθορισμένων τρόπων επαφής ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ 2.

Γενικά, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ 3.

Οι φίλοι και η οικογένειά μου θεωρούν ότι έχω παραδοσιακές αξίες ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ ΚΛΙΜΑΚΑ 3

1.

Είμαι πιο αναλυτική/ός και λογική/ό από τους περισσότερους ανθρώπους ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ 2.

Μπορώ να επιλύσω προβλήματα χωρίς συναισθηματική εμπλοκή ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ 3.

Θέλω να κατανοώ πώς λειτουργούν τα πράγματα ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ ΚΛΙΜΑΚΑ 4

1.

Θέλω να γνωρίζω τις βαθύτερες ανάγκες και τα συναισθήματα των φίλων μου ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ 2.

Συχνά στη διάρκεια της ημέρας ονειροπολώ ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ 3.

Όταν παρακολουθώ μια συναισθηματική ταινία αισθάνομαι συγκίνηση αρκετές ώρες αργότερα ΔΑ, Δ, Σ, ΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

1 βαθμός για κάθε απάντηση «διαφωνώ», 2 βαθμοί για κάθε απάντηση «συμφωνώ», 3 βαθμοί για κάθε απάντηση «συμφωνώ απολύτως» και 0 βαθμοί για κάθε απάντηση «διαφωνώ απολύτως».

Προσθέστε τον αριθμό των βαθμών σε κάθε μία από τις 4 κλίμακες, αλλά μην προσθέσετε όλους τους βαθμούς.

Η κλίμακα 1 μετρά τον βαθμό στον οποίο είστε Εξερευνητής. Η κλίμακα 2 μετρά τον βαθμό στον οποίο είστε Κατασκευαστής. Η κλίμακα 3 μετρά τον βαθμό στον οποίο είστε Διευθυντής.

Η κλίμακα 4 μετρά τον βαθμό στον οποίο είστε Διαπραγματευτής. Οι δύο πρώτες σε βαθμούς είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές για εσάς. Οι Εξερευνητές και οι Κατασκευαστές θα πρέπει να βγαίνουν ραντεβού μόνο με τον δικό τους τύπο, ενώ οι Διευθυντές και οι Διαπραγματευτές μεταξύ τους.