Για να παραχθεί, θυσιάζονται παρθένα δάση και δέντρα ηλικίας 200 και πλέον χρόνων. Η εμμονή των καταναλωτών, ειδικά των Αμερικανών, να είναι απαλό προκαλεί περισσότερη ζημιά στο περιβάλλον απ΄ όση ολόκληρος ο στόλος τζιπ στις ΗΠΑ. Το χαρτί υγείας αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθυγιεινό για το περιβάλλον.
Oι Αμερικανοί θέλουν το χαρτί υγείας να έχει εξωτικά σχέδια, να είναι απαλό και λεπτό και να υπάρχει σε αφθονία. Αυτή η αφθονία, όμως, έχει μια τιμή και αυτή η τιμή κοστίζει εκατομμύρια κομμένα δέντρα στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, ακόμη και στα παρθένα δάση του Καναδά. Αν και χαρτί υγείας μπορεί να παραχθεί με το ίδιο κόστος από ανακυκλώσιμα υλικά, η απαλότητά του επιτυγχάνεται μόνο από τις ίνες που αποσπώνται απευθείας από τα δέντρα. Οι πελάτες «θέλουν ένα προϊόν απαλό και βολικό στη χρήση», δηλώνει ο Τζέιμς Μαλόουν, εκπρόσωπος της εταιρείας Georgia Ρacific, η οποία παράγει μια από τις διαδεδομένες μάρκες στις ΗΠΑ. «Με τις ανακυκλωμένες ίνες δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα», προσθέτει.

Οι οικολόγοι

Η Γκρινπίς εξέδωσε ένα φυλλάδιο για τους καταναλωτές, στο οποίο οι διάφορες μάρκες του χαρτιού υγείας αξιολογούνται με βάση τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Με την ύφεση να ωθεί στην αναπροσαρμογή κάθε είδους αγαθών, οι οικολογικές οργανώσεις ελπίζουν ότι θα πείσουν τους καταναλωτές να αγοράζουν ανακυκλωμένο χαρτί υγείας. «Κανένα δέντρο δεν θα έπρεπε να κόβεται γι΄ αυτό τον σκοπό», σημειώνει ο Άλεν Χέρσκοβιτς, ερευνητής στο Συμβούλιο για τη Σωτηρία των Φυσικών Πόρων και προσθέτει: «Είναι ένα προϊόν το οποίο χρησιμοποιούμε για λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα, ενώ η οικολογική καταστροφή που προκαλείται για την παρασκευή του είναι τεράστια». Οι επόμενες γενιές, επισημαίνει, θα αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε χαρτί υγείας σαν μία από τις μεγαλύτερες υπερβολές της εποχής μας: το να φτιάχνουμε χαρτί υγείας από παρθένα δάση είναι πολύ χειρότερο από το να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο 4Χ4. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη αγορά χαρτιού υγείας στον κόσμο, το χαρτί που προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά κατέχει μόλις το 2% των πωλήσεων. Αντίθετα, στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική το ποσοστό είναι 20%. Γι΄ αυτό τον λόγο οι οικολογικές οργανώσεις ξεκίνησαν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Για παράδειγμα, στην τελετή απονομής των Όσκαρ, στις τουαλέτες του θεάτρου «Κόντακ» υπήρχε μόνο ανακυκλωμένο χαρτί υγείας.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στον αριθμό των κομμένων δέντρων αλλά και στο είδος τους. Στις ΗΠΑ, το 25% έως 50% του πολτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χαρτιού υγείας προέρχεται από δάση τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Ένα άλλο ποσοστό προέρχεται από τα παρθένα δάση της Βόρειας Αμερικής όπου κάποια δέντρα ξεπερνούν σε ηλικία τα 200 χρόνια. Οι παραγωγοί παραδέχονται ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά είναι ότι δεν μπορεί να παραχθεί τόσο απαλό χαρτί όπως από φυτικές ίνες. Και οι καταναλωτές- ακόμη και οι πιο ευαίσθητοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος- δεν προτιμούν το ανακυκλωμένο χαρτί υγείας. Με την παγκόσμια ύφεση, ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Οι πωλήσεις του ακριβού χαρτιού υγείας, που προέρχεται από φυτικές ίνες, έχουν πέσει κατά 7%. Και αυτό δίνει νέες ευκαιρίες στους παραγωγούς του ανακυκλωμένου χαρτιού.