ΣΧΕΔΟΝ ένας στους δύο Έλληνες αμφισβητεί την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου, όπως δείχνει διεθνής έρευνα. Μόνο το 54% των Ελλήνων θεωρεί πως ο Δαρβίνος είχε δίκιο ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, το 29% πιστεύει πως είχε άδικο, ενώ το 18% δηλώνει πως δεν ξέρει. Από τους πιο ένθερμους οπαδούς της θεωρίας της εξέλιξης είναι οι Ισλανδοί και οι Δανοί με 80%, ενώ οι Τούρκοι δείχνουν να τον αμφισβητούν σε ποσοστό που ξεπερνά το 52%. Καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη συγγραφή του περίφημου βιβλίου του Δαρβίνου «Η προέλευση των ειδών», φαίνεται ότι από όλες τις ανακαλύψεις του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, μόνο η θεωρία της εξέλιξης δεν κατόρθωσε να αποκτήσει γενική αποδοχή πέραν του επιστημονικού κόσμου. Θέμα ευημερίας

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες που διενήργησαν τη δημοσκόπηση, η αποδοχή της θεωρίας είναι μεγαλύτερη σε χώρες που ευημερούν, ενώ στις χώρες όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είναι πιο ισχυρή η έννοια του Θεού και του κόσμου που Εκείνος έφτιαξε.

Χρειάσθηκε, πάντως, να περάσουν 200 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου- τα οποία συμπληρώνονται σήμεραπροκειμένου το Βατικανό να παραδεχθεί ότι ο μεγάλος επιστήμονας βρισκόταν στη σωστή κατεύθυνση, όταν ισχυρίσθηκε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο. Εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανακοίνωσε χθες ότι η θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη είναι συμβατή με τη χριστιανική πίστη και μάλιστα έχει τις ρίζες της στις διδαχές του Αγίου Αυγουστίνου και του Θωμά του Ακινάτη. «Αυτό που εννοούμε με την εξέλιξη είναι ο κόσμος όπως τον δημιούργησε ο Θεός», διευκρίνισε ο αρχιεπίσκοπος Τζιανφράνκο Ραβάζι, επικεφαλής της επιτροπής Πολιτισμού του ποντίφικα. Τον ερχόμενο μήνα, μάλιστα, διοργανώνεται με την υποστήριξη του Πάπα διεθνές συνέδριο για τη θεωρία της εξέλιξης, το οποίο θεωρείται τεράστιας σημασίας για τις σχέσεις πίστης και επιστήμης, μεταξύ άλλων, διότι βάζει στο περιθώριο τη θεωρία του «έξυπνου σχεδίου» που προωθούν συντηρητικοί κύκλοι, σύμφωνα με το οποίο όλα οφείλονται σε μια «υπέρτατη δύναμη».