Στα βάθη της Αφρικής, εκεί όπου βασιλεύουν οι δεισιδαιμονίες, η φτώχεια και ο θάνατος κάνει κάποια παιδιά να υποφέρουν: κατηγορούνται ως μάγοι και μάγισσες και βασανίζονται. Στην Αγκόλα, ο τρόμος είναι συχνά υπόθεση ενδοοικογενειακή.


O Ντομίνγκος Πέδρο ήταν 12 χρόνων όταν ο πατέρας του πέθανε, πριν από τρία χρόνια. Ο θάνατός του ήρθε αιφνιδιαστικά και η αιτία παραμένει μυστήριο για τους γιατρούς. Όχι όμως και για τους συγγενείς του αγοριού. Συγκεντρώθηκαν μια μέρα στο σπίτι του, τον άρπαξαν και του έδεσαν τα πόδια με ένα σκοινί. Στη συνέχεια, πέρασαν το σκοινί στα εξωτερικά δοκάρια του σπιτιού, σε ύψος 3 μέτρα από το έδαφος και τον τράβηξαν. Ήταν κρεμασμένος ανάποδα πάνω από το βρώμικο πάτωμα αρκετή ώρα. Τον απείλησαν πως θα κόψουν το σκοινί αν δεν ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον πατέρα του. «Φώναζαν δυνατά, “Μάγε! Μάγε”», θυμάται ο νεαρός και στα μάγουλά του κυλούν δάκρυα.

Τρομοκρατημένος καθώς ήταν, τους είπε αυτό που ήθελαν ν΄ ακούσουναλλά οι συγγενείς του δεν ησύχασαν. Τον πήραν και άρχισαν να τον τραβούν από το σκοινί σε ένα μονοπάτι με κατεύθυνση το ποτάμι, προφανώς για να τον πνίξουν. Ο Φεράζ Μπούλιο είναι ο αρχηγός της γειτονιάς τους. Τους είδε και παρενέβη. Έτσι σώθηκε το παιδί, 15 ετών σήμερα. «Τον έδερναν. Τον κλωτσούσαν. Έτσι αντιδρούν οι άνθρωποι όταν κάποιος κατηγορείται για μάγια. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις».

Ο Μπούλιο έχει δίκιο. Σε περιοχές της Αγκόλας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) και της Δημοκρατίας του Κονγκό, όλο και περισσότερα παιδιά χαρακτηρίζονται μάγοι, γίνονται στόχος επιθέσεων.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σε μια πόλη στη Βόρεια Αγκόλα 432 παιδιά βρέθηκαν στον δρόμο επειδή χαρακτηρίστηκαν μάγοι. Για φαινόμενο με «τεράστιες διαστάσεις» κάνουν λόγο σε έκθεσή τους το κυβερνητικό Ινστιτούτο για το Παιδί και ο ΟΗΕ. «Οι γονείς άρχισαν να ψάχνουν κάθε δικαιολογία για να τα διώξουν από την οικογένεια όταν δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν», επισημαίνει η Άνα Σίλβα, υπεύθυνη για την προστασία των παιδιών στο Ινστιτούτο. Αξιωματούχοι του Ινστιτούτου αποδίδουν τη μεγάλη αύξηση στον αριθμό των συγκεκριμένων παιδιών στην Αγκόλα, στον πόλεμο: κράτησε 27 χρόνια, έληξε το 2002 και άφησε πίσω του 500.000 νεκρούς.

Τύφλωσε την κόρη της με χλωρίνη


ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ,

οι πολίτες της Αγκόλας ανήκουν στη φυλή Μπαντού. Τα μέλη της φυλής πιστεύουν ότι οι μάγοι και οι μάγισσες μπορούν να επικοινωνούν με τον κόσμο των νεκρών και να ρουφούν τη ζωή των άλλων, μεταφέροντας στα θύματά τους κακοτυχία και ασθένειες, ακόμη και τον θάνατο. Οι ενήλικοι μάγοι λέγεται ότι μαγεύουν τα παιδιά, προσφέροντάς τους φαγητό και στη συνέχεια τα αναγκάζουν να θυσιάσουν ένα μέλος της οικογένειάς τους. Τον Ιούνιο, μια μητέρα στη Λουάντα, την πρωτεύουσα της Αγκόλας, τύφλωσε την 14χρονη κόρη της με χλωρίνη για να την απαλλάξει, όπως είπε, από «σατανικά οράματα». Τον Αύγουστο, ένας πατέρας δηλητηρίασε τον 12χρονο γιο του με οξύ γιατί φοβήθηκε πως ήταν μάγος.

Δεν πείθονται

«Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να πιστέψουν ότι δεν υπάρχουν μάγοι», λέει η Σίλβα. «Ακόμη και οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι υπάρχουν». Η ίδια και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο καταβάλλουν προσπάθειες για να πείσουν τους πάντες- αστυνομικούς, δασκάλους, ακόμη και θρησκευτικούς ηγέτες- πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη βία κατά των παιδιών.