Υπόσχεται απώλεια 9 κιλών σε 12 εβδομάδες, απώλεια του αισθήματος της

πείνας, ενίσχυση του οργανισμού κατά των καρδιακών ασθενειών και του διαβήτη

και ταυτόχρονα, ένα τραπέζι πλούσιο σε κάθε λογής εδέσματα. Τι άλλο να ζητήσει

κανείς από μια δίαιτα;

Οι Αυστραλοί μιλούν ήδη για την «απόλυτη δίαιτα». Ομοεθνείς τους οι

επιστήμονες που την ανακάλυψαν, υπόσχονται να βοηθήσουν τον κόσμο να βελτιώσει

την εμφάνιση και την υγεία του, χωρίς δραματικές απαγορεύσεις και

περιορισμούς. H απήχηση της δίαιτας στην Αυστραλία, μετριέται ήδη σε πολλές

χιλιάδες άτομα. Το βιβλίο, στο οποίο περιέχεται η συγκεκριμένη διατροφική

πρόταση (CSIRO Total Wellbeing Diet, Εκδ. Penguin) κυκλοφορεί από τον Μάιο και

είναι ήδη μπεστ σέλερ. Το αγόρασαν περισσότερα από 200.000 άτομα μέσα σε δυο

μήνες και ήδη έχει εκτοπίσει από τις πρώτες θέσεις των καλύτερων σε πωλήσεις,

τεράστιες εκδοτικές επιτυχίες όπως «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι», ο «Χάρι Πότερ και ο

Πρίγκιπας του Αίματος». Είναι μάλιστα, τόσο έντονη η ζήτηση του βιβλίου, ώστε

ο εκδοτικός οίκος προχώρησε ήδη στην τέταρτη έκδοση, για να ανταποκριθεί στις

απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού.

8 χρόνια έρευνας

Ποια είναι όμως αυτή η δίαιτα που έχει εξελιχθεί σε νέα μόδα στην Αυστραλία

και ποιο είναι το στοιχείο που την κάνει τόσο αποτελεσματική; Ονομάζεται Total

Wellbeing Diet (TWD), δηλαδή δίαιτα για πλήρη ευημερία και εκπονήθηκε κατόπιν

ερευνών που έγιναν στα χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση εργαστήρια Csiro

(Επιστημονικός και Βιομηχανικός Ερευνητικός Οργανισμός της Κοινοπολιτείας). Οι

Αυστραλοί ερευνητές ετοίμασαν τη μελέτη για τη δίαιτα, αφού πρώτα αφιέρωσαν

τουλάχιστον 8 χρόνια στην έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση των

υδατανθράκων και η αύξηση των πρωτεϊνών, όχι μόνο συμβάλλουν στην απώλεια

λίπους, αλλά περιορίζουν το αίσθημα της πείνας και κάνουν καλό στην υγεία

γενικότερα. Και τα κοινά στοιχεία με την αμερικανική δίαιτα Άτκινς σταματούν

εδώ. Γιατί ενώ στην Άτκινς οι ενδιαφερόμενοι αποφεύγουν τους υδατάνθρακες και

τους αντικαθιστούν με απεριόριστες ποσότητες πρωτεϊνών και λιπαρών, στην TWD

προσλαμβάνουν αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών, μέτρια ποσότητα υδατανθράκων και

περιορισμένα λιπαρά. Για την έρευνα και την εκπόνηση της νέας διαιτητικής

πρότασης συνεργάστηκαν ο δρ Πίτερ Κλίφτον, διευθυντής κλινικής διατροφής του

Csiro, και ο δρ Μάνι Νόακ, ερευνητής – διατροφολόγος. H δίαιτά τους προτείνει

άπαχο κόκκινο κρέας τέσσερις φορές την εβδομάδα και συνήθως ψάρι ή πουλερικά

σε καθημερινή βάση ως κύριο γεύμα. Περιλαμβάνει όμως και τα ακόλουθα: ψωμί,

φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ακόμη και ένα ποτήρι κρασί. Το επιτρεπόμενο όριο

σε θερμίδες υπολογίζεται στις 1.340 και αυτό επί 12 εβδομάδες. Αν στο διάστημα

αυτό, ο ενδιαφερόμενος πετύχει το βάρος που έχει θέσει ως στόχο – το οποίο

ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση – μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα ειδικής

διατροφής, αυξάνοντας λίγο τις επιτρεπόμενες ποσότητες υδατανθράκων (μπορεί

δηλαδή να συμπεριλάβει γλυκοπατάτες, περισσότερο ψωμί, δημητριακά αλλά και

ζυμαρικά).

Χωρίς παρενέργειες

Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη ότι η TWD δημιουργεί αίσθημα κορεσμού στον

ενδιαφερόμενο, ενώ ταυτόχρονα στερείται των παρενεργειών που συνοδεύουν τις

δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα,

αίσθημα απώλειας ενέργειας ακόμη και πέτρες στα νεφρά.

Έχασαν κιλά και… τριγλυκερίδια!

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των ερευνών, οι επιστήμονες ζήτησαν από 120 υπέρβαρες

γυναίκες να ακολουθήσουν μία από τις δύο δίαιτες: η πρώτη ήταν υψηλής

περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά και η δεύτερη υψηλής

περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά. Ύστερα από 12 εβδομάδες

τήρησης των δύο διατροφικών προτάσεων, όλες οι γυναίκες είχαν χάσει βάρος.

Όμως, όσες είχαν ακολουθήσει την πρώτη δίαιτα έχασαν 25% περισσότερο (κυρίως

από την περιοχή της κοιλιάς) σε σύγκριση με τις γυναίκες που εντάχθηκαν στο

πρόγραμμα της δεύτερης δίαιτας. Κατά μέσον όρο, το βάρος που έχασαν ήταν 9

κιλά, ενώ παράλληλα η πρώτη ομάδα παρουσίασε και μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα

τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Βρετανοί ειδικοί φάνηκαν εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα της δίαιτας. «H

εισαγωγή του στοιχείου των λίγων λιπαρών σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας

σε πρωτεΐνες είναι πολύ θετική και τη διακρίνει από άλλες παρόμοιες δίαιτες.

Φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας», υποστήριξε η Φράνκι Φίλιπς,

εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολογίας.

Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου