ΈΝΑ «ΛΟΥΛΟΥΔΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2001 |

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Μπορεί η περιοχή που βρίσκομαι εδώ και 3 εβδομάδες να ζει στον πυρετό ενός... αναμενόμενου και... επιλεκτικού πολέμου, ωστόσο, υπάρχουν και «ιστορίες» που δίνουν αισιοδοξία.

Χθες άρχισε να λειτουργεί, περίπου δέκα ώρες μακριά από το Ισλαμαμπάντ, ένα πρωτότυπο σπίτι, στην περιοχή των Καλάς, της φυλής που θρυλείται ότι προέρχεται από τους αρχαίους Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου (στα μουσεία της περιοχής διασώζονται νομίσματα της εποχής εκείνης).

Το σπίτι αυτό ­ ένα σύγχρονο «Σπίτι της Μητρότητας» ­ είναι «ένας τόπος ανθρώπινης αλληλεγγύης, όπου, σύμφωνα με τα έθιμα της φυλής, οι γυναίκες πρέπει να απομονώνονται κατά την κύηση και τη λοχεία, προκειμένου να περιοριστεί η παιδική θνησιμότητα.

Κορίτσι της φυλής των Καλάς

Έργο της ομάδας «Έλληνες Εθελοντές», που έχει πρόεδρο τον Θανάση Λερούνη, εκπαιδευτικό, στηρίχθηκε οικονομικά από το υπουργείο Εξωτερικών και βρίσκεται στο χωριό Κρακάλ στην κοιλάδα Μπουμπουράτε, πλάι σε άλλα έργα της ίδιας ομάδας (σχολεία, πλατείες, εγκαταστάσεις πόσιμου νερού, λουτρά, δημόσιες τουαλέτες, θρανία, γραφική ύλη, δωρεάν φάρμακα).

«Είναι μια πολύ σημαντική ελληνική πρωτοβουλία», σημειώνει ο Έλληνας πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ, Δημήτρης Λούνδρας. «Η φυλή λατρεύει τον δημιουργό πατέρα θεών και ανθρώπων Ντι Ζάου (Ζευς) και τη θεά της κοινότητας και της οικογένειας, με ιερή γωνιά σε κάθε σπίτι, την «Τζεστάκ» (Εστία).