Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων δεν είναι μόνο ζήτημα μόδας. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, τα βιολογικά είναι πιο θρεπτικά και αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας απέναντι σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.


Το συμπέρασμα της μελέτης θέτει τέλος σε μια έντονη και πολύχρονη διαμάχη. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων. Περιέχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο. Σύμφωνα με τον Κάρλο Λεϊφέρτ, έναν από τους επικεφαλής της μελέτης- η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διήρκεσε τέσσερα χρόνια – οι διαφορές είναι τόσο εμφανείς ώστε τα βιολογικά

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Χρηματοδοτήθηκε από την Κομισιόν και διήρκεσε 4 χρόνια με τη συμμετοχή 33 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απ΄ όλη την Ευρώπη

προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των θρεπτικών συστατικών ακόμη και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως συνιστάται.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές φύτεψαν φρούτα και λαχανικά, ενώ εξέθρεψαν βοοειδή τόσο με τον συμβατικό όσο και με τον βιολογικό τρόπο σε μια έκταση κοντά στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Όπως διαπίστωσαν, το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο γάλα που παράχθηκε βιολογικά ήταν κατά 90% υψηλότερο από το συμβατικό γάλα. Το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στα βιολογικά λαχανικά ήταν κατά 40% υψηλότερο, όπως διαπιστώθηκε από βιολογικές ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα. Τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι προστατεύουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις. «Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις τώρα ότι το επίπεδο των καλών στοιχείων είναι υψηλότερο στα βιολογικά προϊόντα», τόνισε ο Λεϊφέρτ, επισημαίνοντας ότι πρέπει πλέον να εγκαταλειφθεί η άποψη των επίσημων αρχών πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων.

Η αγορά βιολογικών προϊόντων έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια άνθηση της τάξης του 25% και η αξία της εκτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ ετησίως. Συνήθως τα βιολογικά προϊόντα είναι κατά 30% ακριβότερα από τα συμβατικά. Αν και επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή, τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων στην υγεία του ανθρώπου είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας την τελευταία δεκαετία, έδειξε επίσης ότι οι βιολογικές ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, ενώ άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το βιολογικό γάλα περιέχει υψηλότερα επίπεδα σε λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την υγεία.

Μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών


Η ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ και μεγαλύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα απ΄ όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι στα συμβατικά δημητριακά μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών σε σχέση με τα βιολογικά δημητριακά. Η μελέτη επιβεβαίωσε, πάντως, ότι τα βιολογικά φρούτα, τα βιολογικά λαχανικά και το βιολογικό γάλα, περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.

Όπως σημείωσε ο Κάρλο Λεϊφέρτ, τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη C και σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδάργυρου, καθώς και μεταβολίτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.