Η Λίμνη Τάι, κέντρο της αρχαίας κινεζικής «γης του ψαριού και του ρυζιού», «υπέκυψε» φέτος λόγω του κατακλυσμού βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων. Τοξικά κυανοβακτήρια τής έδωσαν πράσινο χρώμα, ενώ η οσμή της αποσύνθεσης πνίγει όποιον βρεθεί έως και ενάμισι χιλιόμετρο από τις όχθες της. Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάσθηκαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το νερό της.


Η κατάσταση επιβεβαίωσε τις καταγγελίες ενός σταυροφόρου χωρικού, του Βου Λιόνγκ, ο οποίος διαμαρτυρόταν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ότι η ανθούσα χημική βιομηχανία της περιοχής και οι ισχυροί φίλοι της στην τοπική κυβέρνηση καταστρέφουν έναν από τους οικολογικούς θησαυρούς της Κίνας. Όμως ο Βου είναι τώρα ένας σιωπηλός μάρτυρας. Λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση με την άλγη, τον Μάιο, οι αρχές στην πόλη του, το Ζούτι, τον συνέλαβαν. Στα μέσα Αυγούστου και ενώ η δυσωδία αναδυόταν από τη λίμνη, ένα τοπικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών με κατηγορίες που… μύριζαν επίσημα αντίποινα.

Ο Βου, ένας 40χρονος πρώην πωλητής εργοστασίου, ήταν ο πρωτοπόρος μιας περιβαλλοντικής εκστρατείας που έφερε τη λίμνη Τάι και τα εκατοντάδες χημικά εργοστάσια στις όχθες της στο κέντρο του ενδιαφέροντος των κινεζικών αρχών. Το 2005 ανακηρύχθηκε «περιβαλλοντικός μαχητής» από το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας (το κινεζικό κοινοβούλιο). Όμως αυτό δεν τον προστάτεψε.

Τη νύκτα της 13ης Απριλίου 2006, δεκάδες αστυνομικοί και ασφαλίτες εισέβαλαν στο σπίτι του Βου και τον συνέλαβαν. Αμέσως οι εισαγγελείς απήγγειλαν εις βάρος του δύο κατηγορίες για εκβιασμό. Η πρώτη αναφέρει πως, αφού «πληροφορήθηκε» για ένα συμβόλαιο ανάμεσα στη χαλυβουργία της περιοχής και μια εταιρεία ελέγχου ρύπανσης το 2003, απείλησε να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του αν η εταιρεία ελέγχου ρύπανσης δεν τον πλήρωνε για να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Η δεύτερη κατηγορία αναφέρει πως ο Βου απέσπασε εκβιαστικά χρήματα από την Ε πιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Ζούτι απειλώντας να αναφέρει στις κεντρικές αρχές τα προβλήματα της ρύπανσης. Η κατηγορία αυτή αργότερα εγκαταλείφθηκε υπέρ μιας άλλης για «απάτη»: ο Βου φέρεται να βοήθησε παρανόμως τον επικεφαλής της χαλυβουργίας να ετοιμάσει πλαστά έγγραφα για να καλύψει τα χρήματα που η χαλυβουργία φέρεται να πλήρωσε στον Βου το 2003. Ο Βου φέρεται να ομολόγησε την ενοχή του και στις τρεις κατηγορίες… Ο Βου κατήγγειλε στους δικαστές ότι η αστυνομία του στέρησε το φαγητό και τον ανάγκασε να μείνει ξύπνιος για πέντε μέρες και νύχτες και τον άφησε ήσυχο μόνον όταν δέχτηκε να υπογράψει την ομολογία. Τόνισε πως είναι αθώος.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν όμως ότι, εφόσον ο Βου δεν μπορούσε να αποδείξει πως βασανίστηκε, η ομολογία του ισχύει και τον καταδίκασαν σε φυλάκιση τριών ετών.

Υποσχέσεις για μέτρα υπέρ των φτωχών


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Κίνας Χου Τζιντάο υποσχέθηκε χθες να μειώσει το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και να βελτιώσει τη μοίρα των δεκάδων εκατομμυρίων Κινέζων που έχουν μείνει στο περιθώριο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Στην ομιλία που εκφώνησε στο 17ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Χου κατέστησε σαφές πως το κόμμα δεν είναι έτοιμο για ευρύτερη δημοκρατία, κάλεσε όμως τα 73 εκατομμύρια μέλη του να θυμούνται πως προτεραιότητά τους είναι η ευτυχία του λαού. «Η εξουσία πρέπει να ασκείται κάτω από το φως του ήλιου ώστε να εξασφαλίζεται πως ασκείται ορθά», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, ο Χου πρόσφερε από κάτι σε όλους- από υποσχέσεις για την προώθηση του πολιτισμού ώς την υπόσχεση για εκσυγχρονισμό του στρατού. Φάνηκε επίσης συμβιβαστικός έναντι της Ταϊβάν, καθώς απέφυγε να επαναλάβει τη δέσμευση πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ, αν είναι απαραίτητο, για να ανακτήσει το νησί.