Η Μισέλ Κολένσο έπρεπε να βρίσκεται χθες στο κρεβάτι του νοσοκομείου και να κάνει χημειοθεραπεία. Αντί γι΄ αυτό όμως, η 44χρονη Αγγλίδα προτίμησε να ανοίξει πανιά γι΄ αλλού.


Η συμμετοχή της στον ιστιοπλοϊκό αγώνα στην Αυστραλία είχε για την ίδια μεγαλύτερη σημασία, καθώς έτσι μπορεί να ευαισθητοποιήσει περισσότερες γυναίκες υπέρ της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Για να προκαλέσει μάλιστα πιο πολύ

ΜΙΣΕΛ ΚΟΛΕΝΣΟ

«Θέλεις να τα κρατήσεις; Νιώσε τα!», γράφουν τα μπαλόνια σε σχήμα στήθους στο σκάφος της

το ενδιαφέρον, στερέωσε στο σκάφος δύο μπαλόνια με τέτοιο τρόπο, που να θυμίζουν γυναικείο στήθος.

Το σκάφος της Μισέλ Κολένσο δεν ήταν από τα καλύτερα από τα 80 που απέπλευσαν την Τρίτη από το λιμάνι του Σίδνεϊ με προορισμό το Χόμπαρτ, 630 μίλια μακριά, στην Τασμανία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πέρασε απαρατήρητο: το «Capriccio of Rhu» συνοδεύεται από δύο γιγάντιους ροζ «μαστούς». Το 20 ετών σκάφος, μήκους 16 μέτρων και 76 εκατοστών, επιστρατεύτηκε από την Κολένσο για να υπηρετήσει έναν πολύ σημαντικό σκοπό, την ευαισθητοποίηση των γυναικών όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης: «Κάνετε προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού», είναι το μήνυμά της. Ασθενής η ίδια, ήδη υπεβλήθη σε επέμβαση για αφαίρεση καρκινικού όγκου από τον μαστό, ενός όγκου που είχε το μέγεθος μεγάλου λεμονιού.

Στον αγώνα

Μάλιστα η Κολένσο θα έπρεπε να περάσει τη χθεσινή ημέρα σε νοσοκομείο του Σίδνεϊ κάνοντας χημειοθεραπεία, ωστόσο αποφάσισε να μην επιτρέψει σε τίποτα να της χαλάσει τα σχέδια και την ανέβαλε. Έτσι, κατάφερε να συμμετάσχει σε έναν από τους πλέον δύσκολους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. «Θύμωσα για την κατάσταση όταν άρχισα τη χημειοθεραπεία», λέει η Κολένσο, η οποία κατάγεται από το Ίπσουιτς της Αγγλίας. «Δεν θα έπρεπε να το περνούν αυτό οι άνθρωποι. Σκεφτόμουν λοιπόν τι μπορώ να κάνω εγώ, όταν ο κυβερνήτης του σκάφους μου είπε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μπαλόνια μας και να τα δέσουμε με τέτοιο τρόπο που να μοιάζουν με γυναικείο στήθος». Έτσι κι έγινε. Στα δε μπαλόνια γράφει: «Θέλεις να τα κρατήσεις; Νιώσε τα!». Με αυτό το μήνυμα η Κολένσο παρακινεί τις γυναίκες να εξετάζουν τακτικά το στήθος τους. © Τhe Τimes, 2006

Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι


Η Κολένσο πήρε το διδακτορικό της στο Κέμπριτζ και εργάζεται στον τραπεζικό τομέα. Το 2002, αφού έχασε πρόωρα δύο συναδέλφους της, αποφάσισε πως όσο καλά κι αν πληρωνόταν, οι πολλές ώρες δουλειάς ημερησίως δεν της άφηναν περιθώριο να ζήσει και να γνωρίσει αυτά που ήθελε. Έτσι αγόρασε σκάφος και άρχισε τα ταξίδια ανά τον κόσμο. Ύστερα από αρκετές περιπέτειες, τον περασμένο Ιούλιο παρατήρησε ότι κάτι στο δέρμα της είχε αλλάξει. Οι γιατροί της είπαν ότι πάσχει από καρκίνο κι έκτοτε έχει σχεδόν αφιερωθεί στον αγώνα υπέρ της έγκαιρης διάγνωσης. Και σε αυτόν τον αγώνα, όπως λέει η ίδια, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.