Ο Αλεξάντρ Ζβερέφ βρήκε καταφύγιο σε μια σπηλιά όταν ανατράπηκε η φουσκωτή του βάρκα σε ένα άγριο ποτάμι στην Κίνα. Τη νύχτα σκεπαζόταν με κλαδιά για να προστατευτεί από το κρύο. Την ημέρα έπινε νερό από το ποτάμι και ήλπιζε για ένα θαύμα. Έμεινε χωρίς φαγητό για 25 ολόκληρες μέρες.


Αυτό που ξεκίνησε σαν μια περιπέτεια στις διακοπές σε έναν από τους επικίνδυνους ποταμούς στη δυτική Κίνα, εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε μια τραγωδία. Ο Ζβερέφ πίστευε ότι ο ποταμός, του οποίου τα νερά φούσκωναν μόνο δυο φορές τον χρόνο, είχε πάρει τις ζωές και των πέντε συντρόφων του. Η μακρινή έρημος Τακλαμακάν- το όνομά της σημαίνει στα κινέζικα «μπαίνεις μέσα αλλά δεν βγαίνεις έξω»- απείλησε να κάνει το ίδιο και με αυτόν. Ο 35χρονος Ρώσος δεν είχε εφόδια. Πριν από έντεκα μέρες ένα ελικόπτερο διάσωσης πέρασε από πάνω του χωρίς να τον εντοπίσει. Οι διασώστες είχαν ήδη βρει τρία πτώματα από την ομάδα του. Με τα μαλλιά του και τα γένια του γεμάτα χώμα και άμμο, ο Ζβερέφ έμοιαζε έκπληκτος την περασμένη Παρασκευή όταν μια ομάδα από Ρώσους και Κινέζους διασώστες κατέβηκαν από τον ουρανό, τον πλησίασαν και έβρεξαν με λίγο νερό τα σκασμένα χείλη του. Δέκα ώρες αργότερα οι διασώστες εντόπισαν τον δεύτερο αγνοούμενο Ρώσο, τον 28χρονο Αντρέι Παουτόφ.

Μόνο ένα θαύμα

Η μοναχική δοκιμασία του Ζβερέφ στις όχθες του ποταμού Γιουρουνγκάξ, στην επαρχία Ξινγιάνγκ, άρχισε στις 24 Αυγούστου. Ήταν η τέταρτη ημέρα του ταξιδιού όταν αναποδογύρισε η πρώτη από τις φουσκωτές βάρκες. Ο Ζβερέφ είπε ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κοιτάζει δυο φίλους του να παλεύουν και να χάνουν τη μάχη με τα φουσκωμένα νερά. Τρεις μέρες αργότερα τα ορμητικά νερά ανέτρεψαν και τη δεύτερη βάρκα. «Ένας άντρας δεν μπορεί να παλέψει για πολύ με αυτά τα νερά», λέει ο Ζβερέφ. Καταφέρνει να παλέψει για λίγα λεπτά και οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν. Μετά, μόνο ένα θαύμα μπορεί να τον σώσει». Από την ακτή προσπάθησε μάταια να πει στους φίλους του τι να κάνουν. Κι έπειτα βρέθηκε μόνος σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας, βρίσκοντας καταφύγιο σε μια σπηλιά. Όμως, είχε μόνο ένα αδιάβροχο και το νερό τον πάγωνε. Επιπλέον, τις πρώτες μέρες έβρεχε κι έκανε κρύο. Το πρώτο σημάδι ελπίδας ήρθε στις 11 Σεπτεμβρίου όταν ο Ζβερέφ είδε ένα ελικόπτερο διάσωσης. Κάθε πρωί ανέβαινε στην κορυφή της χαράδρας για να τον δουν οι διασώστες. Μέχρι που την περασμένη Παρασκευή ένας άνδρας από τις ομάδες διάσωσης είδε μια ασυνήθιστη κίνηση στο έδαφος. Ήταν η σωτηρία του.

© Τhe Τimes,2007

Ξεπερνώντας τα όρια


● 1971: Η 17χρονη Γερμανίδα Τζουλιάνε Κέπκε ήταν η μόνη επιζήσασα ενός αεροπορικού δυστυχήματος στον Αμαζόνιο. Περιπλανήθηκε για δέκα μέρες στη ζούγκλα μέχρι να την εντοπίσουν οι διασώστες.

● 1992: Ο Βρετανός Κόλμπι Κουμπς παρασύρθηκε από μια χιονοστιβάδα στο όρος Φοράκερ, στην Αλάσκα και κατάφερε να επιζήσει παρά την πτώση των 240 μέτρων.

● 1994: Ο 39χρονος Ιταλός Μάουρο Πρόσπερι χάθηκε στη διάρκεια μαραθώνιου αγώνα στη Σαχάρα.

Βγήκε ζωντανός αφού περπάτησε επί εννέα ημέρες.

● 2004: Ο σνοουμπόρντερ, Έρικ Λεμάρκ, πέρασε επτά ημέρες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις οροσειρές της Καλιφόρνιας.