Ένας αδύνατος άνδρας ισορροπεί σε μια δοκό 25 μέτρα πάνω από τον ποταμό Χάτσον της Νέας Υόρκης. Τοποθετεί δύο μικρόφωνα σε καλώδιο και βγάζει ένα σφυρί από τον σάκο του. Αρχίζει να χτυπά το καλώδιο καθώς ένας ηχολήπτης καταγράφει τους υπόκωφους ήχους. «Θα χρειαστεί να το χτυπήσεις με δύναμη», του φωνάζει ο Τζόζεφ Μπερτολότζι, συνθέτης και υπεύθυνος αυτής της δοκιμής.

Σκοπός του τεστ δεν είναι να ελεγχθεί η ασφάλεια της γέφυρας αλλά ο ήχος της. Αυτή η περίεργη σκηνή στο μέσο της γέφυρας Φρανκλιν Ρούζβελτ στη Νέα Υόρκη, πάνω από τον ποταμό Χάτσον, είναι μέρος του τολμηρού σχεδίου του Μπερτολότζι να μεταμορφώσει τη γέφυρα σε ορχήστρα, να συνθέσει ένα κομμάτι γι΄ αυτήν και μετά να εκτελέσει το έργο ζωντανά.

Ο 48χρονος Μπερτολότζι συνέλεξε προσεκτικά μεγάλη ποικιλία ήχων από τη γέφυρα και τους κατέγραψε σε πρόγραμμα του κομπιούτερ. Όλα αυτά τα δείγματα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει και να ηχογραφήσει μία σουίτα διάρκειας 50 λεπτών, με τίτλο «Μουσική της Γέφυρας».

Εάν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, η πρώτη παράσταση θα δοθεί το 2009, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 400ή επέτειο του πρώτου ταξιδιού του Χένρι Χάτσον στο ποτάμι που αργότερα πήρε το όνομά του. Είκοσι δύο παίκτες κρουστών οργάνων που θα τοποθετηθούν κατά μήκος της γέφυρας και ένας τραγουδιστής στην κορυφή ενός από τους πύργους θα παρουσιάσουν το έργο, το οποίο μέσω μεγαφώνων θα φθάνει στο πλήθος που θα έχει μαζευτεί στις όχθες του ποταμού.