ΞΕΧΑΣΤΕ το αυγό ή ακόμα και τα δημητριακά με ζάχαρη. Το παραδοσιακό γερμανικό πρωινό με ζαμπόν και τυρί μπορεί να αποτελεί το ιδεώδες ξεκίνημα μιας μέρας. Έρευνα που έγινε στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Σουόνσι έδειξε ότι ο συνδυασμός ζαμπόν- τυρί έχει την πιο σημαντική επίπτωση στη μνήμη, την αντοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης. Τα πειράματα έγιναν βάσει του γλυκαιμικού φορτίου των διαφορετικών τύπων πρωινού, μετρώντας τον ρυθμό με τον οποίο οι υδρογονάνθρακες απελευθερώνουν γλυκόζη στο αίμα.

Γλυκές τροφές, όπως τα κορνφλέικς με δύο κουταλιές ζάχαρη, μαζί με μια βάφλα και σιρόπι έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και οδήγησαν σε πτώση της απόδοσης όσων τα κατανάλωσαν, σε μερικές ώρες. Πρωινό με ομελέτα, ψωμί και μαρμελάδα, συνοδευμένα από γιαούρτι, έχει μέτριο γλυκαιμικό φορτίο, ενώ το ζαμπόν με το τυρί μαζί με ψωμί ολικής αλέσεως αλειμμένο με βούτυρο χαμηλών λιπαρών, έχει το πιο χαμηλό φορτίο. Ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ Μπέντον, καθηγητής Ψυχολογίας που έκανε τα πειράματα σε 6χρονα και 7χρονα παιδιά, δήλωσε ότι «τελικά, το σημαντικό είναι η απελευθέρωση της γλυκόζης, που παίρνουμε από το πρωινό, στο αίμα μας. Όσο πιο αργή είναι τόσο καλύτερα αποδίδουν οι μαθητές». Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες.

Τα συμπεράσματα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά με το χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο περνούσαν το 26% του χρόνου τους διαβάζοντας τα μαθήματά τους, ενώ οι μαθητές με το υψηλό δεν μπορούσαν να αφιερωθούν σε αυτό περισσότερο από το 28% του χρόνου τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι το πρωινό με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο είναι συνολικά καλό για την υγεία και βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς δεν προκαλεί πείνα ανάμεσα στα γεύματα.