Αυξάνονται δραστικά τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα ακτινοβολίας στα οποία εκτίθενται οι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις. Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, η ακτινοβολία που δέχεται ο ασθενής είναι περιττή
Πολλοί άνθρωποι, περισσότεροι από ποτέ, εκτίθενται σε επίπεδα- ρεκόρ ιοντίζουσας ακτινοβολίας, η οποία αποτελεί- δυνητικάτην πιο επικίνδυνη μορφή της, δεδομένου ότι η ενέργεια που μεταφέρει εισχωρεί στην ύλη και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωντανούς οργανισμούς. Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατά κεφαλήν δόση ιοντίζουσας ακτινοβολίας από απεικονιστικές εξετάσεις στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 600% από το 1980 ώς το 2006. «Είναι

ΑΚΤΙΝΕΣ Χ- ΑΞΟΝΙΚΕΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι τεχνολογικές καινοτομίες στην ακτινολογία βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και έγκαιρα τις ασθένειες

ένα είδος αφύπνισης αυτό», δήλωσε ο δρ Φρεντ Μέτλερ, επικεφαλής της έρευνας που διενεργήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Προστασίας από την Ακτινοβολία. «Η έκθεση στην ακτινοβολία από τις ιατρικές εξετάσεις υποβαθμίζει πλέον όλες τις άλλες πηγές ακτινοβολίας».

Η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι τις αρχές του 2008. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εξετάσεων αξονικής τομογραφίας (από 3 εκατομμύρια το 1980 αυξήθηκαν σε 62 εκατομμύρια το 2006). Αν και αυτού του είδους οι εξετάσεις αποτελούν μόλις το 12% όλων των ιατρικών μεθόδων χρήσης ακτινοβολίας, αποδίδουν σχεδόν το μισό της συγκεντρωτικής δόσης έκθεσης σε ακτινοβολία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνιστούν προσοχή

Οι τεχνολογικές καινοτομίες στην ακτινολογία βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και έγκαιρα τις ασθένειες. Οι ακτινολόγοι, πάντως, ζητούν από τους ασθενείς να είναι πιο συγκρατημένοι όταν οι γιατροί προτείνουν εξετάσεις που εμπεριέχουν ακτινοβολία. «Δεν λέμε ότι πρέπει να απορρίψετε τις ακτίνες-Χ ή την αξονική τομογραφία, αλλά μην μπαίνετε στον αξονικό τομογράφο κάθε φορά που επισκέπτεστε το νοσοκομείο για μια ασθένεια που επανεμφανίζεται. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική», προτείνει ο δρ Στίβεν Έιμις, πρόεδρος ακτινολογίας στο Κολέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν και στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος προσθέτει πως οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν στον γιατρό τους ερωτήσεις, να μη φοβούνται και να μην ντρέπονται.

Διαγνωστικές εξετάσεις και επίπεδα ακτινοβολίας


●Πανοραμική ακτινογραφία δοντιών: <0.01 mSv ●Ακτινογραφία θώρακα (μονή προβολή): 0.02 mSv ●Ακτινογραφία κρανίου: 0.07

mSv ●Μαστογραφία: 0.2 mSv ● Αξονική τομογραφία κρανίου:

2 mSv ●Αξονική τομογραφία θώρακα: 8 mSv ●Αξονική τομογραφία κοιλιάς/λεκάνης:

10 mSv ●Δόση που δέχεται επιβάτης σε αεροπορικό ταξίδι ΑθήναΝέα Υόρκη: 0.09 mSv *mSv: το μιλισίβερτ είναι μονάδα δόσης ακτινοβολίας. Έρευνες έδειξαν πως, κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος δέχεται δόση ακτινοβολίας 2,7 mSv ετησίως. Η συνολική αυτή δόση προέρχεται κυρίως από φυσικές πηγές ακτινοβολίας (για παράδειγμα κοσμική ακτινοβολία) και λιγότερο από τεχνητές πηγές (για παράδειγμα, ιατρικές εφαρμογές ακτίνων Χ).

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ακτινοπροστασίας, το ετήσιο όριο δόσης για ολόσωμη έκθεση έχει καθοριστεί σε 1 mSv/ έτος για το κοινό και 20 mSv/έτος για τους επαγγελματικά εκτιθέμενους.

Πηγή:Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών