Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ στην άγρια φύση της Κίνας είχε αποφασιστεί από χρόνια αλλά πραγματοποιήθηκε πέρυσι- αφού πρώτα ο Ζιανγκ Ζιανγκ έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο Πάντα ήταν και το πρώτο που αφέθηκε ελεύθερο στην άγρια φύση. Όμως η χαρά του δεν κράτησε πολύ. Τα άγρια Πάντα που συνάντησε το θεώρησαν απειλή και το σκότωσαν.

Οι ζωολόγοι λένε σήμερα πως το άπειρο ζώο, προφανώς εισήλθε ακάλεστο στον χώρο ενός άλλου εκπροσώπου του είδους του- εκτάσεως πολλών τετραγωνικών χλμ- και πλήρωσε το τίμημα. «Ο Ζιανγκ Ζιανγκ πέθανε από σοβαρά εσωτερικά τραύματα, έχοντας πέσει από μεγάλο ύψος. Στο σώμα του εντοπίστηκαν εκδορές που προκλήθηκαν από άλλα άγρια Πάντα. Ο Ζιανγκ Ζιανγκ μάλλον είχε σκαρφαλώσει στο δέντρο για να γλιτώσει από τα άλλα ζώα που τον κυνηγούσαν».

Η προσπάθεια

Ο Ζιανγκ Ζιανγκ ήταν το πρώτο Πάντα που αφέθηκε ελεύθερο στην άγρια φύση ενώ είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Η απελευθέρωσή του τον Απρίλιο του 2006 σηματοδότησε την έναρξη ενός φιλόδοξου εγχειρήματος από τις κινεζικές αρχές, να ενισχύσει τον πληθυσμό των Πάντα που απειλούνται με εξαφάνιση. Γι΄ αυτό και ο βάρους 80 κιλών Ζιανγκ Ζιανγκ έγινε η μασκότ της προσπάθειας αυτής, το σύμβολό της. Τον εκπαίδευαν επί χρόνια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, να καταφέρει να επιβιώσει και να αμυνθεί, αν κινδυνεύσει.

Για κακή του τύχη, όμως, θεωρήθηκε ο ίδιος απειλή για τους… αυτόχθονες της περιοχής. «Επιλέξαμε τον 5χρονο Ζιανγκ Ζιανγκ γιατί πιστεύαμε πως ένα δυνατό αρσενικό Πάντα θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης», επισήμανε ο Λι Ντεσένγκ, αξιωματούχος του Ερευνητικού Κέντρου. «Όμως τα άλλα αρσενικά που συνάντησε τον είδαν σαν απειλή. Θα ξαναπροσπαθήσουμε με μια θηλυκιά».

© Τhe Τimes, 2007