ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ήταν σερβιρισμένο και τα φλιτζάνια του τσαγιού ακόμη ζεστά. Όμως το «Μary Celeste» έπλεε χωρίς το πλήρωμά του, χωρίς τους επιβάτες του.

Εντοπίστηκε στ΄ ανοιχτά της Πορτογαλίας, το 1872. Το μυστήριο που περιβάλλει την εξαφάνισή τους δεν λύθηκε ποτέ. Ανάλογο όμως περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα με το καταμαράν «Κaz ΙΙ» που εντοπίστηκε στ΄ ανοιχτά των αυστραλιανών ακτών.

Το «Μary Celeste» υπήρξε το κατ΄ εξοχήν πλοίο- φάντασμα. Συνοδευόμενο από κακή τύχη (ο πρώτος του καπετάνιος πέθανε στο παρθενικό ταξίδι), είχε αλλάξει πολλές φορές χέρια από το 1861 χρονιά που ναυπηγήθηκε. Με φορτίο βιομηχανικής αλκοόλης στ΄ αμπάρια, είχε αποπλεύσει από τη Νέα Υόρκη για τη Γένοβα. Δέκα άτομα επέβαιναν στο σκάφος εκτός από το 8μελές πλήρωμα, η σύζυγος του καπετάνιου και η δίχρονη κορούλα τους. Ήταν 5 Δεκεμβρίου, όταν ο φίλος του καπετάνιου Μπέντζαμιν Μπριγκς και συνάδελφός του από το πλοίο «Dei Gratia» Ντέιβιντ Ριντ Μόρχαουζ εντόπισε αίφνης το «Μary Celeste» στην πορεία του. Το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο, με μεγάλες ποσότητες νερού στο εσωτερικό του, χωρίς τη μία σωσίβια λέμβο. Κανείς δεν ξέρει τι είχε συμβεί και ουδέποτε βρέθηκε κάποιος από τους επιβάτες του.

Και στην περίπτωση του καταμαράν «Κaz ΙΙ» την περασμένη Τετάρτη το τραπέζι βρέθηκε επίσης στρωμένο. Οι μηχανές λειτουργούσαν όπως και οι φορητοί υπολογιστές στις καμπίνες, ενώ τα κινητά τηλέφωνα, τα γυαλιά και τα πορτοφόλια του τριμελούς πληρώματος (μεσήλικες από τη Δυτική Αυστραλία) βρέθηκαν πάνω στο τραπέζι. Όλα έδειχναν σαν να είχε μόλις εγκαταλειφθεί, όμως τα σωστικά μέσα ήταν άθικτα. Μόνο ένα πανί βρέθηκε σκισμένο. Οι έρευνες για την αναζήτηση επιζώντων κράτησαν μέχρι χθες. Οι αρχές ελπίζουν ότι οι πληροφορίες από τα κινητά τηλέφωνα και το GΡS (Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης) θα ρίξουν φως στο μυστήριο του «Κaz ΙΙ». Οι τρεις Αυστραλοί ήθελαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να ταξιδέψουν με καταμαράν από τη Βόρεια ώς τη Δυτική Αυστραλία σε 6-8 εβδομάδες.