Την έκκληση την απευθύνουν εξ ονόματός του οι υπεύθυνοι του κέντρου διάσωσης όπου φιλοξενείται. Αλλά και το γιγάντιο πάντα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει: παίρνοντας το πιο χαριτωμένο του ύφος, δείχνει στον φακό το κομμένο (θύμα πολέμου…) ποδαράκι του. Καμία ιδέα για την τεχνητή αποκατάστασή του;


Το πάντα ονομάζεται Νίου Νίου, δηλαδή «Κορίτσι». Βασικά, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ζούσε ανώνυμα και ελεύθερα στην επαρχία Σαανξί της Κίνας. Μια μέρα, όμως, μπλέχτηκε σε έναν καβγά με τρία άλλα πάντα και κάπως έτσι έχασε το μπροστινό αριστερό του πόδι. Για καλή του τύχη, το εντόπισε ένας ντόπιος αγρότης, ο οποίος το μετέφερε στο Κέντρο Διάσωσης Σπανίων Ζώων. Οι κτηνίατροι

ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Υπάρχουν 1.600 πάντα. Έτσι, κάθε θηλυκό που μπορεί να αποκτήσει απογόνους είναι πολύτιμο για να σωθεί το είδος

φρόντισαν τα τραύματά του, επιμελήθηκαν τη δίαιτά του και έκαναν τη Νίου Νίου «καινούργια»: τα κέφια της βελτιώθηκαν, η όρεξή της επανήλθε και το βάρος της αυξήθηκε κατά 20 κιλά. Υπάρχουν όμως προβλήματα.

Τα μπαμπού

Προκειμένου να πιάσουν και να φάνε τα αγαπημένα τους μπαμπού, τα πάντα χρειάζονται και τα δυο τους μπροστινά πόδια. Η Νίου Νίου λοιπόν χρειάζεται συνεχώς βοήθεια. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη πίσω στη φύση, όπου και ανήκει. Επιπλέον, δεν μπορεί να έχει ερωτική ζωή… Χωρίς τέταρτο πόδι, της είναι δύσκολο να σηκωθεί όρθια, το ζευγάρωμα λοιπόν είναι εκτός συζήτησης. Και είναι «στην πιο γόνιμη ηλικία της»… Οι υπεύθυνοι του κέντρου διάσωσης λοιπόν, σκέφτηκαν το εξής: να εξοπλίσουν τη Νίου Νίου με ένα τεχνητό μέλος. Μόλις πρόσφατα, επιστήμονες στην Ιαπωνία έβαλαν σε ένα δελφίνι μια λαστιχένια τεχνητή ουρά, η οποία του επέτρεψε να κολυμπάει και να πηδάει όπως και παλαιότερα. Γιατί λοιπόν να μη γίνει μια ανάλογη προσθετική επέμβαση και στη Νίου Νίου; Το πρόβλημα είναι πως ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Οι υπεύθυνοι του κέντρου διάσωσης προσέγγισαν ντόπιους αντιπροσώπους τεχνητών μελών για ανθρώπους. Τα εργοστάσια έστειλαν υπαλλήλους τους να δουν το πάντα. Η έκκληση όμως απευθύνεται σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Πάσα επιστημονική συμβουλή θα γίνει δεκτή από τη Νίου Νίου με μεγάλη ανακούφιση.

© Τhe Τimes,2007

Πάντα για πάντα


●ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι μακράν οι δημοφιλέστερες αρκούδες στον κόσμο. Είναι το διεθνές σύμβολο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και το ανεπίσημο εθνικό σύμβολο της Κίνας.

●Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1970- 1980 ήταν η καταστροφικότερη για το είδος τους. Σύμφωνα με το WWF, η έκταση που καταλάμβαναν τότε τα περίπου 1.000 πάντα της Κίνας μειώθηκε από 30.000 σε 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

●ΠΑΡ΄ ΟΤΙ παραμένουν είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, τα προγράμματα προστασίας τους πιστώνονται με μια σημαντική ανάκαμψη του πληθυσμού τους: περίπου 1.600 πάντα ζουν σήμερα ελεύθερα στην Κίνα. ●ΠΕΡΙΠΟΥ 180 πάντα ζουν ακόμη σε συνθήκες αιχμαλωσίας σε ζωολογικούς κήπους ολόκληρου του κόσμου.