Πριν από μόλις μια γενιά, η Κίνα ήταν ένα μυστήριο, με τα μυστικά της κρυμμένα πίσω από ένα αδιαπέραστο τείχος κομμουνισμού. Τώρα είναι ένας κινητήρας της οικονομίας που προβλέπεται να κυριαρχήσει στον 21ο αιώνα.

Μια κρύα φθινοπωρινή ημέρα πέρυσι, η Κίνα έστειλε δύο ανθρώπους στο Διάστημα. Κάτω, στη Γη, 135 εκατομμύρια Κινέζοι- σχεδόν το ένα δέκατο του πληθυσμού και περίπου 12 εκατομμύρια περισσότεροι απ΄ ό,τι ο πληθυσμός της Βρετανίας και της Γαλλίας μαζί- αγωνίζονταν να επιβιώσουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Τέτοιες είναι οι αντιθέσεις που κάνουν τόσο δύσκολο να συλλάβει κανείς την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Κίνας. Παράλληλα οι Κινέζοι ηγέτες βγαίνουν στο διεθνές προσκήνιο για πρώτη φορά εδώ και αιώνες. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο πρόεδρος Χου Τζιντάο περιόδευε ανά την Αφρική για να εξασφαλίσει το πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα που χρειάζονται για να τραφεί η κινεζική βιομηχανική μηχανή, οι διπλωμάτες του προήδρευαν σε διεθνείς διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, ενώ οι οικονομικοί μανδαρίνοι του συναντιούνταν με τα επτά πλουσιότερα έθνη της Γης για να συζητήσουν την επιτάχυνση της υπερτίμησης του κινεζικού νομίσματος. Μόνο και μόνο

Μέσα σε μια γενιά, η χώρα έχει αναδειχθεί σε υπερδύναμη εν αναμονή

το μέγεθος της Κίνας είναι εντυπωσιακό. Ακόμη και όταν ο πρόεδρος Μάο απομόνωσε τη χώρα του στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, όλοι έβλεπαν με δέος τον τεράστιο πληθυσμό της- γύρω στο 1,3 δισεκατομμύριο, αν και ουδείς είναι πραγματικά σίγουρος για τον ακριβή αριθμό- και τα 5.000 χρόνια της Ιστορίας της. Όπως είπε ο Ναπολέων, «Όταν η Κίνα αφυπνίζεται, ο κόσμος τρέμει». Και τώρα η Κίνα αφυπνίζεται πραγματικά. Μέσα σε μια γενιά, έχει αναδειχθεί σε υπερδύναμη εν αναμονή.

Τα κινεζικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος φτάνουν το 1,07 τρισεκατομμύριο δολάρια και είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Το 70% πιστεύεται ότι είναι σε δολάρια ΗΠΑ. Αν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας αποφασίσει πως δεν του αρέσει πια το δολάριο, οι ΗΠΑ θα έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα.

Καταναλωτές. Η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής χάλυβα, σιδηρομεταλλεύματος, αλουμινίου, ξυλείας, τσιμέντου, δημητριακών. Είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πιάνων στον κόσμο. Σχεδόν όλα τα παιδικά παιγνίδια είναι «made in China». Το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο εκτοξεύθηκε από λιγότερο από 1% το 1979 σε 6,4% το 2005, τη χρονιά που έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, και έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας έως την αρχή της επόμενης δεκαετίας. «Η οικονομική μεταμόρφωση της Κίνας είναι μία από τις πιο σημαντικές οικονομικές εξελίξεις των πρόσφατων δεκαετιών», σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Όμως η εικόνα της Κίνας δεν είναι εν τέλει και τόσο ωραία. Σ΄ αυτήν βρίσκονται οι επτά από τις δέκα πιο βρώμικες πόλεις στον κόσμο. Ώς το 2009, προβλέπεται να έχει γίνει η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε το 2005 ότι 27% των 700 εκατομμυρίων Κινέζων αγροτών δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και μόνο 51% ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας είχε κεντρικά αποχετευτικά δίκτυα. Η Κίνα δεν είναι μια ομοιογενής οντότητα, αλλά ένα συνονθύλευμα διαφορετικών χωρών και εδαφών ενωμένων κάτω από την κυριαρχία ενός κόμματος που είναι τόσο ισχυρό όσο ήταν οι αυτοκράτορες των οποίων πήρε τη θέση.

Η άσχημη εικόνα.