Δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Γουάινστιν και το κίνημα #Μetoo, δεκάδες γυναίκες στη Γαλλία καταγγέλλουν στο χάσταγκ #MetooFoot σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις που δέχτηκαν στη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τελικά στο πάρτι των Γάλλων για την κατάκτηση της ποδοσφαιρικής κορυφής δεν πέρασαν όλοι το ίδιο καλά. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες από γυναίκες που δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση λόγω του πανηγυρικού κλίματος! Τις εμπειρίες τους τις καταθέτουν στο Twitter, ωστόσο η γαλλική αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών προτρέπει τις καταγγέλλουσες να υποβάλουν μηνύσεις ώστε να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, διαφορετικά θα παραμείνουν κενό γράμμα.

Μια νεαρή γυναίκα, 29 ετών, που μένει στην Τουλούζη και επιθυμεί να μην γίνει γνωστό το όνομά της, συγκέντρωσε στο Twitter πολλές από τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις ή σεξιστικών συμπεριφορών στο χάσταγκ #MetooFoot.

Η Rose (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) είναι 20 ετών και σπουδάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Την Κυριακή το απόγευμα πήγε στην Σανζ Ελιζέ όπως και τόσες χιλιάδες Γάλλοι για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατά το ξέσπασμα των πανηγυρισμών «ήρθε ένας άνδρας πίσω από μένα, ένιωσα τα χέρια του στα οπίσθιά μου, άγγιξε τα γεννητικά μου όργανα πάνω από το σορτς», κατήγγειλε.

Η Marion (επίσης δεν είναι το πραγματικό της όνομα), 24 ετών, φοιτήτρια, παρακολουθούσε τον τελικό μαζί με τον φίλο της σε ένα μπαρ στην περιοχή Pigalle. Στις 10 το βράδυ «η εορταστική ατμόσφαιρα άλλαξε και έγινε πολύ πιεστική. Αισθάνθηκα πολλά χέρια στους γλουτούς μου, ένας άνδρας έβαλε επίσης το χέρι του στον καβάλο μου».

Μία άλλη γυναίκα έγραψε: «Ευχαριστώ τον τύπο που σίγουρα θα καταστρέψει τις σκέψεις μου για αρκετό καιρό, που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να χαϊδέψει τα γεννητικά μου όργανα και τους γλουτούς μου ενώ βρισκόμουν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στη Σανζ Ελιζέ. Νιώθω άσχημα, πολύ άσχημα».

Οι επιθέσεις εντάχθηκαν στο εορταστικό κλίμα της Γαλλίας, όπως είπε ο θύτης σε ένα από τα θύματά του: «Ενας μεθυσμένος τύπος έβαλε το χέρι του στα οπίσθιά μου και προσπάθησε να με φιλήσει. Τον έσπρωξα και τότε με έπιασε από τον λαιμό και είπε: «Είναι η νίκη, τι περίμενες;». «Σε μένα συνέβη στο τρίτο γκολ… όταν ένιωσα ένα χέρι κάτω από τη φούστα μου», ποστάρισε τη Δευτέρα η χρήστης Isa.

«Αηδιασμένη»

Η Ντέλα μετάνιωσε που επέτρεψε στη 17χρονη κόρη της να δει έναν από τους αγώνες της Γαλλίας σε δημόσιο χώρο. «Οταν το παιχνίδι τελείωσε έλαβα ένα τηλεφώνημα. Ηταν εκείνη και έκλαιγε. Ενα γουρούνι είχε εκμεταλλευτεί τη γενική ευφορία που επικρατούσε μετά το τέλος του αγώνα. Προσπάθησε να τον απωθήσει πολλές φορές, κάποιες γυναίκες τη βοήθησαν και τον φωτογράφισαν αλλά αυτός έσπρωξε το πλήθος και εξαφανίστηκε. Ηταν έτοιμη να καταθέσει μήνυση. Πολύ καλά θα έκανε. Η φωτογραφία όμως δεν ήταν πολύ καθαρή. Οταν επέστρεψε στο σπίτι, ήταν αηδιασμένη και έκλαιγε. Δεκαεπτά ετών και ήδη υπέφερε τη βία ενός γουρουνιού που έμοιαζε πενηντάρης», κατήγγειλε η Ντέλα. Προς το παρόν δύο άνδρες, ο ένας ανήλικος, έχουν συλληφθεί και κρατούνται στο Παρίσι ως ύποπτοι για σεξουαλικές επιθέσεις στη διάρκεια του τελικού.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Εσωτερικών οι καταγγελίες που έγιναν τη Δευτέρα στις Αρχές για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις ήταν οι μισές σε σχέση με πέρυσι, την ίδια ημέρα του έτους, στην περιοχή του Παρισιού. Δεν εμφανίστηκαν επίσης τάσεις για αύξηση των καταγγελιών και στις άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις.

Η υπουργός για την Ισότητα Μαρλέν Σιαπά καλεί όσες έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης να υποβάλουν μηνύσεις για να τιμωρηθούν οι δράστες. Σε μήνυμά της στα social media έγραψε πως το φιλί σε μία γυναίκα στη διάρκεια των πανηγυρισμών για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι σεξουαλική επίθεση και τιμωρείται από τον νόμο.

Πολλά από τα θύματα αναφέρουν πως δεν έχουν υποβάλει μηνύσεις γιατί δεν πιστεύουν ότι η αστυνομία θα ασχοληθεί με τις υποθέσεις καθώς οι δράστες εξαφανίστηκαν γρήγορα μέσα στο πλήθος.

«Υποβάλετε μηνύσεις»!

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπιές διαφωνεί με τη στάση των γυναικών που έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και τις καλεί να υποβάλουν μηνύσεις.

«Είναι απαραίτητο αυτά τα γεγονότα να γίνουν γνωστά στις υπηρεσίες ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν έρευνες. Οι υπηρεσίες μας δεν θα δείξουν οίκτο στους δράστες αν εντοπιστούν», ήταν το μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη ο Ντελπιές μέσα από τη συχνότητα του Europe 1.

«Οι γυναίκες δεν μπορούν να γιορτάσουν δημόσια όπως οι άνδρες» καταγγέλλει η Ραφαέλ Ρεμί-Λελού, εκπρόσωπος της ένωσης Τολμήστε τον Φεμινισμό. Η ακτιβίστρια ανέφερε επίσης πως έπεσε κι αυτή θύμα επίθεσης στον ημιτελικό με το Βέλγιο αλλά ο δράστης ένιωσε τη γροθιά της στο πρόσωπό του.

«Ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι δεν αποτελεί συνήθεια τα όσα συνέβησαν αλλά σεξουαλική επίθεση. Είναι ένα σημάδι πως το κύμα του #Metoo δεν έχει εξαντληθεί», υποστηρίζει η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Αν-Σεσίλ Μελφέρτ.
ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Το χυδαίο στοίχημα και οι «οδηγίες χρήσης»

Στο κόκκινο βρέθηκε ο σεξισμός στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Το πόσο καλή θα ήταν η μέρα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα φάνηκε από πολύ πρωί. Πριν ξεκινήσει η διοργάνωση. Οταν διέρρευσε στον Τύπο το εγχειρίδιο που είχε τυπώσει η ομοσπονδία της Αργεντινής που έδινε συμβουλές σε όσους θα συνόδευαν την Αλμπισελέστε στη Ρωσία πώς να φλερτάρουν με τις όμορφες Ρωσίδες. «Επειδή οι Ρωσίδες είναι όμορφες, πολλοί άνδρες θέλουν να κοιμηθούν μαζί τους. Ισως κι εκείνες να θέλουν, αλλά είναι επίσης άτομα που θέλουν να αισθανθούν σημαντικές και μοναδικές. Μην κάνετε ηλίθιες ερωτήσεις για το σεξ. Στις Ρωσίδες αρέσουν οι άνδρες που παίρνουν πρωτοβουλία. Αν δεν έχετε αυτοπεποίθηση τότε πρέπει να αρχίσετε να κάνετε προπόνηση μιλώντας σε γυναίκες», έγραφε μεταξύ άλλων το επίμαχο εγχειρίδιο που προκάλεσε σάλο. Ακολούθησε η διαφήμιση του Burger King της Ρωσίας που πρόσφερε έπαθλο 47.000 δολάρια και δωρεάν χάμπουργκερ για μια ζωή σε όποια γυναίκα καταφέρει να μείνει έγκυος από παίκτη του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Και βέβαια, είχαμε τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών δημοσιογράφων τη στιγμή του ρεπορτάζ (φωτογραφία κάτω). Πριν τον τελικό του Μουντιάλ η FIFA ζήτησε από τους διοργανωτές να μη δείχνουν εικόνες με όμορφες γυναίκες στην εξέδρα.