Η Εθνική Πόλο Γυναικών έβγαλε την «υποχρέωση» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης νικώντας 16-2 το Ισραήλ του Δημήτρη Μαυρωτά, ωστόσο το μυαλό τόσο του Γιώργου Μορφέση όσο και των αθλητριών είναι στο ματς του Σαββάτου με την Ολλανδία, στο οποίο θα κριθεί η πρώτη θέση του ομίλου.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη ήταν πρωταγωνίστρια και στο ματς με το Ισραήλ (έξι γκολ), ενώ έγινε και η πρώτη σκόρερ της Εθνικής στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Η 30χρονη αθλήτρια του Ολυμπιακού έφτασε τα 63 γκολ αφήνοντας πίσω την Αντιγόνη Ρουμπέση που είχε 57. Συνολικά η Ασημάκη έχει 16 γκολ έως τώρα στη διοργάνωση.

Η ελληνική ομάδα δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα και έφτασε εύκολα στη νίκη, έχοντας δέκα γκολ από τη θέση του φουνταριστού.

Σειρά όμως έχει η Ολλανδία: «Είναι μία διαφορετική ομάδα. Εχει συνδυάσει την εμπειρία και τον ενθουσιασμό νέων αθλητριών. Πήρε ισοπαλία από την Ιταλία, μία δυνατή και έμπειρη ομάδα, και για να ολοκληρώσουμε την πορεία μας στην πρώτη φάση θέλουμε τη νίκη για την πρωτιά στον όμιλο. Θα είναι πολύ σημαντικό αυτό καθώς θα έχουμε πιο εύκολο αντίπαλο στο πρώτο νοκάουτ παιχνίδι που οδηγεί στην τετράδα» είπε η Ασημάκη.

Αναλύοντας την αντίπαλο της Εθνικής, η αθλήτρια του Ολυμπιακού σημείωσε: «Εχει δυνατά κορίτσια, οι αθλήτριες που παίζουν στην άμυνα μπορούν να αγωνιστούν και στη θέση του φουνταριστού, και παίζουν λίγο ανορθόδοξα. Χτυπούν περισσότερο στην κόντρα και γενικά έχουν ένα εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού συγκριτικά με το δικό μας. Γενικά, είναι δύσκολος αντίπαλος».

Τι χρειάζεται η Εθνική για την πρώτη θέση: «Καταρχήν είναι παγίδα να παίζεις για δύο αποτελέσματα. Εμείς θα μπούμε στην πισίνα για τη νίκη. Πρέπει να έχουμε συγκέντρωση και να ελέγξουμε τον ρυθμό. Σε αυτό το σημείο θα κριθούν πολλά. Εχουμε δουλέψει αρκετά πράγματα αυτές τις ημέρες καθώς είχαμε εύκολους αντιπάλους, ενώ θα πρέπει να παίξουμε και πάλι δυνατή άμυνα» υποστήριξε η Ασημάκη, που χαρακτήρισε επίσης «λυτρωτική» τη νίκη επί της Ιταλίας, καθώς η παράδοση των τελευταίων χρόνων δεν ήταν καθόλου καλή για την ελληνική ομάδα.

Τα γκολ στο ματς με το Ισραήλ σημείωσαν: Ασημάκη 6, Ξενάκη 4, Β. Διαμαντοπούλου, Μ. Πλευρίτου, Αβραμίδου, Χυδηριώτη, Πάτρα, Ελ. Πλευρίτου.

Μάχη για την πρωτιά

Η Εθνική Ανδρών δίνει απόψε τη μεγάλη μάχη με την Κροατία για την πρώτη θέση στον όμιλό της. Τα παιχνίδια με Τουρκία και Ολλανδία ήταν εξαιρετικά εύκολη υπόθεση και η ελληνική ομάδα έχει απόψε το πρώτο δυνατό τεστ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η Εθνική έχει καλύτερο συντελεστή τερμάτων από την Κροατία (+31 έναντι +28), κατά συνέπεια ακόμα και με ισοπαλία καταλαμβάνει αυτή την πρώτη θέση και θα προκριθεί απευθείας στους προημιτελικούς της Τρίτης.

Τον αντίπαλό της θα τον μάθει από τα νοκάουτ παιχνίδια της Κυριακής. Φυσικά σε περίπτωση ήττας θα αγωνιστεί αυτή την Κυριακή για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Η Κροατία πήγε στη Βαρκελώνη χωρίς τον Σάντρο Σούκνο, ο οποίος έμεινε εκτός δράσης ολόκληρη τη χρονιά λόγω καρδιολογικού προβλήματος, όμως παραμένει μία πολύ ισχυρή ομάδα. Αλλωστε στο ρόστερ είναι 11 από τους 13 παίκτες που κατέκτησαν πέρυσι το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μεταξύ αυτών είναι και ο Αντρο Μπούσλιε που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό.

Να σημειώσουμε ότι μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές πρώτος σκόρερ είναι ο Αγγελος Βλαχόπουλος με 11 γκολ και ακολουθεί ο Γιάννης Φουντούλης με οκτώ.

Στην τρίτη θέση (από επτά γκολ) είναι ο Αλέξανδρος Γούνας και δύο Κροάτες, οι Λόρεν Φάτοβιτς και Αντε Βουκίσεβιτς.

Η παράδοση με την Κροατία

Η Εθνική Ανδρών έχει άσχημη παράδοση κόντρα στην Κροατία, καθώς σε 54 αγώνες έχει μόλις εννέα νίκες και 37 ήττες. Παράλληλα δεν την έχει νικήσει ποτέ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (δύο ισοπαλίες, έξι ήττες).