Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών έδωσε συνέχεια στην εξαιρετική έως τώρα ελληνική παρουσία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Νίκησε 12-7 την Ολλανδία και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά την πρωτιά στον όμιλό της.

Ολα βέβαια θα κριθούν την Παρασκευή στο ματς με την Κροατία που αποτελεί ουσιαστικά και το πρώτο δυνατό τεστ της Εθνικής. «Σίγουρα, η Ολλανδία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο εμείς δείξαμε από την αρχή ξεκάθαρα ότι θέλαμε να καθαρίσουμε γρήγορα το παιχνίδι», σχολίασε ο Αλέξανδρος Γούνας. «Συναντήσαμε αντίσταση, αλλά στο τέλος η νίκη μας ήταν δίκαιη».

Ο πολίστας του Ολυμπιακού αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ματς με την Κροατία: «Η αλήθεια είναι ότι λείπει ο Σούκνο, ο οποίος ανήκει στην ελίτ. Παραμένει όμως μία σπουδαία ομάδα. Θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή κι εμείς θα παίξουμε στο 100% που μπορούμε. Μπορεί ο συντελεστής τερμάτων να είναι υπέρ μας, αλλά θα μπουμε στην πισίνα για να νικήσουμε».

Κόντρα στην Ολλανδία, η ελληνική ομάδα είχε εξαιρετικό ποσοστό στον παίκτη παραπάνω (6/11) και με εξαίρεση την πρώτη περίοδο έπαιξε πολύ καλή άμυνα, έχοντας 2/8 στον παίκτη λιγότερο. Με πρωταγωνιστή τον Βλαχόπουλο, η Εθνική ξέφυγε 9-4 στο δεύτερο οκτάλεπτο και απλά στη συνέχεια διαχειρίστηκε αυτή τη διαφορά. Αλλωστε, όπως έχει επισημάνει και ο προπονητής Θόδωρος Βλάχος, η διοργάνωση αρχίζει ουσιαστικά την Παρασκευή.

Ο Αλέξανδρος Γούνας αναφέρθηκε επίσης και στα φαβορί. «Σερβία, Κροατία, η Ιταλία είναι παραδοσιακή δύναμη, εμείς είμαστε πολύ κοντά σε αυτές τις τρεις ομαδες». Ο Βλαχόπουλος ήταν πρωταγωνιστής με έξι γκολ, ενώ σκόραραν επίσης οι Γούνας, Φουντούλης από 2, Γεννηδουνιάς, Καπότσης από ένα.

Στο άλλο ματς του ομίλου η Κροατία νίκησε εύκολα την Τουρκία 23-2 (Λόβρε 6, Φάτοβιτς 5).

Η ελληνική ομάδα παίρνει την πρώτη θέση ακόμα και με ισοπαλία στο ματς με την Κροατία καθώς έχει καλύτερο συντελεστή γκολ (+31 έναντι +28). Σε άλλα χτεσινά αποτελέσματα: Ουγγαρία – Ιταλία 5-12, Ρωσία – Σερβία 9-11, Γερμανία – Γεωργία 10-9, Ρουμανία – Σλοβακία 9-5, Μαυροβούνιο – Μάλτα 17-5.

Επιστροφή στη δράση

Η Εθνική Γυναικών επιστρέφει σήμερα στη δράση, αντιμετωπίζοντας το αδύναμο Ισραήλ. Η ελληνική ομάδα με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς έχει προβάδισμα σε ό,τι αφορά την πρώτη θέση του ομίλου, καθώς ήταν καλό αποτέλεσμα η προχτεσινή ισοπαλία ανάμεσα σε Ολλανδία και Ιταλία. Ετσι και με μία ισοπαλία κόντρα στις Οράνιε το Σάββατο θα είναι πρώτη και θα έχει πλεονέκτημα στα νοκ-άουτ παιχνίδια.

Στον πάγκο του Ισραήλ είναι ο Δημήτρης Μαυρωτάς, ο οποίος οδήγησε την ομάδα στην πρώτη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ετσι όπως είναι η δυναμικότητα των ομάδων, η Γαλλία φαίνεται πως μπορεί να είναι 7η, ενώ στη συνέχεια θα δώσουν μάχη οι υπόλοιπες ομάδες. Σύμφωνα με τον Μαυρωτά, η επιτυχία του Ισραήλ θα είναι η οκτάδα.

Ο προπονητής της Εθνικής Γιώργος Μορφέσης έχει ήδη το μυαλό του στο παιχνίδι με την Ολλανδία. Προχτές το βράδυ είδε τον αγώνα με την Ιταλία και γνωρίζει ότι δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για την Εθνική. Πάντως, η ελληνική ομάδα στο πρώτο δυνατό τεστ (την περασμένη Κυριακή με την Ιταλία) πήρε πολύ καλό βαθμό.

Ανανέωσε ο Μπούσλιε με Ολυμπιακό

Αρχηγός της Εθνικής Κροατίας είναι ο αμυντικός του Ολυμπιακού Αντρο Μπούσλιε. Ο 32χρονος πολίστας ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της κατάκτησης της Ευρωλίγκας από τους Ερυθρόλευκους, με τους οποίους ανανέωσε τη συνεργασία για ακόμα έναν χρόνο.