Η χθεσινή αλληλουχία των γεγονότων μονάχα ως συνωμοσία της τύχης μπορεί να εκληφθεί: λίγο μετά τις 10 το πρωί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακοίνωνε επισήμως την απόκτηση του Ντάνιελ Χάκετ και μια ώρα αργότερα κουβαλιόταν στον Πειραιά ένας τρόπον τινά σωσίας του Ιταλού…

Το όνομα αυτού; Αξελ Τουπάν, που εκτός από ευρωλιγκικός παίκτης μπορεί επίσης να συστήνεται και ως… μουντιαλικός, χαρακτηρισμός ο οποίος ελέω του νωπού θριάμβου της πατρίδας του στη Ρωσία έχει μεγάλη πέραση αυτή την εποχή!

Ο εκ Μιλούζ ορμώμενος γάλλος γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος θα γιορτάσει τα 26α γενέθλιά του την ερχόμενη Δευτέρα όχι απλώς γνωρίστηκε, αλλά παραγνωρίστηκε με τον Ολυμπιακό την περσινή σεζόν: βρέθηκε απέναντί του έξι φορές, εξού και η φωτογραφία που έσπευσε να αναρτήσει χθες μόλις επισημοποιήθηκε η συμφωνία τους και στην οποία εικονίζεται με αντίπαλο τον καινούργιο αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη.

Qu’ est-ce que c’est Toυπάν; Ενας ψηλός και αθλητικός παίκτης, ο οποίος μοιάζει με τον Χάκετ στην αμυντική ικανότητα, στην ευχέρειά του να μαρκάρει παίκτες σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις και στη δυνατότητά του να υποστηρίξει τα σχήματα του small ball και το παιχνίδι με τις αλλαγές στα σκριν.

Σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα, τη σεζόν 2017-18 έγραψε μέσο όρο 5,9 πόντους με ποσοστά 52,5% στα δίποντα, 34% στα τρίποντα και 70,2% στις βολές. Στην πιο λαμπερή επιθετική βραδιά του, την 1η Μαρτίου 2018 πέτυχε 21 πόντους εναντίον της Μπαρτσελόνα, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου κόντρα στη Βαλένθια (86-82) έβαλε 18 και ανάγκασε τον Σαρούνας Γιασικέβιτσους να εκστασιασθεί και να του πλέξει το εγκώμιο με μια κατά το μάλλον ή ήττον σόκιν δήλωση…

«Ημουν πλέι μέικερ και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εάν τον αντιμετώπιζα, θα τα… έκανα πάνω μου»!

Ο Τουπάν έκανε το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα με τη Στρασμπούρ και στη συνέχεια αγωνίστηκε στους Ράπτορς 905 (NBDL), στους Νάγκετς, στους Μπακς, στους Πέλικανς και στη Ζαλγκίρις Κάουνας. Με την εθνική ομάδα της Γαλλίας έλαβε μέρος στο περυσινό Ευρωμπάσκετ, ενώ σε 25 αγώνες στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο 3,5 πόντους και 1,3 ριμπάουντ.

Εμπειρία και ενθουσιασμός

Πλέον, μετά την απόκτηση του Γκος, του ΛιΝτέι, του Βεζένκοφ και του Τουπάν, ο οποίος υπέγραψε διετές συμβόλαιο, ο Ντέιβιντ Μπλατ αναζητεί ένα τριαροτεσσάρι που θα καλύψει την οργανική θέση του Ιωάννη Παπαπέτρου, μετον Λετονό Γιάνις Τίμα να εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων.

Ο ισραηλινός προπονητής ήλθε στην Ελλάδα χθες το βράδυ και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα με την οποία μίλησα μετά το τέλος της σεζόν και συμφώνησα, διότι συνειδητοποίησα ότι ταιριάζουν οι φιλοσοφίες μας. Το ζητούμενο σε αυτό το επίπεδο είναι να δουλεύεις σκληρά, με αφοσίωση και με θυσίες για να πετύχεις τους στόχους. Ανυπομονώ να αρχίσω τη δουλειά μου, να συνδυάσω την εμπειρία με τον ενθουσιασμό και να δημιουργήσω μια ομάδα που θα διαθέτει αθλητικότητα, ταχύτητα και καλό σουτ».

Τη σκυτάλη από τον Ολυμπιακό πήρε χθες το βράδυ η ΑΕΚ, με την απόκτηση του 27χρονου αμερικανού γκαρντ Μάλκολμ Γκρίφιν (1μ.96), που συστήθηκε στο ελληνικό κοινό την περασμένη σεζόν με τον Κολοσσό Ρόδου, με τον οποίο είχε μέσο όρο 15,9 πόντους, 5 ασίστ και 3,7 ριμπάουντ, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Στον αντίποδα ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος που πέρασε μια περιπέτεια υγείας (μηνιγγίτιδα) θα συνεχίσει την καριέρα του στο Περιστέρι, ενώ ο Φιλ Γκος είπε το πολυπόθητο «ναι» στον ΠΑΟΚ και ο Θωμάς Κώττας μετακόμισε από το Ρέθυμνο στον νεοφώτιστο Χολαργό.

Την ίδια στιγμή ο Τσάβι Πασκουάλ ανακηρύχθηκε για δεύτερη σεζόν στη σειρά κορυφαίος προπονητής του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ ο Κρις Σίνγκλετον υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 2.000.000 δολαρίων στην Μπαρτσελόνα.

Λοξοκοιτάει προς Πόρτλαντ

Ο Παναθηναϊκός έχει στραμμένες τις κεραίες του στο Πόρτλαντ απ’ όπου αναμένει αύριο την τελεσίδικη ετυμηγορία των Μπλέιζερ για το μέλλον του Γιώργου Παπαγιάννη.