Οι ουρανοί άνοιξαν στη Μόσχα για να ξεπλύνουν τα δάκρυα από τα πρόσωπα των Γάλλων. Ο χαμογελαστός Αντουάν Γκριεζμάν μυξόκλαιγε σαν μικρό παιδί. Ο Ολιβιέ Ζιρού που μιμήθηκε τον Γκιβάρς και προτίμησε να ρίχνει ξύλο στους αντιπάλους αντί να φορτώνει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα δεν σταμάτησε να κλαίει ούτε κατά στην απονομή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο μίστερ «France is back», προτίμησε να νιώσει στο πετσί του το νερό και να πουλήσει την εικόνα του άτρωτου στους εκατομμύρια ψηφοφόρους. Αλλωστε έχει κάνει διατριβή στην περίπτωση του Ζακ Σιράκ και την εκτόξευση της δημοτικότητάς του μετά τον θρίαμβο του 1998. Ακόμα και dab (τη χαρακτηριστική κίνηση του χεριού) έκανε στα αποδυτήρια αγκαλιά με τους Μεντί και Πογκμπά, ενώ επισκέφτηκε και τα αποδυτήρια των Κροατών για να συγχαρεί τον Μόντριτς και τους υπόλοιπους παίκτες.

«Δεν έχω αντιληφθεί ακόμα τι συμβαίνει. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτή την ομάδα. Τους παίκτες και το σταφ. Ημασταν πραγματικά μια ενωμένη ομάδα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του τρισευτυχισμένου man of the match του τελικού Αντουάν Γκριεζμάν. «Κάναμε κάτι εκπληκτικό, γράψαμε Ιστορία και θα το χαρούμε. Θα δούμε τις οικογένειές μας και θα κάνουμε πάρτι. Το ίδιο θα κάνουμε και αύριο με τον γαλλικό λαό».

Νεανική αλλά…

Ο Ντιντιέ Ντεσάν, αρχιτέκτονας αυτής της μεγάλης ομάδας που άφησε τη σφραγίδα της για τον ρεαλισμό, την προσαρμοστικότητα και τη φρεσκάδα της στάθηκε ιδιαίτερα στην απειρία των Μπλε. «Είχα μια πολύ νεανική ομάδα. Οι 14 απ’ αυτούς βρίσκονταν σε ταξίδι ανακάλυψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ομως η ποιότητα υπήρχε. Η μεγαλύτερη περηφάνια μου γι’ αυτή την ομάδα είναι ότι κατάφεραν να έχουν την κατάλληλη συγκέντρωση σε ένα τόσο σπουδαίο τουρνουά. Επαναλάμβανα συνέχεια: ποτέ μην τα παρατάτε, ποτέ μην παρατάτε τίποτα. Υπήρχαν ατέλειες και σήμερα δεν τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά είχαμε αυτή τη νοοτροπία και την ψυχολογική ποιότητα που ήταν καθοριστική γι’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο πρώτο ημίχρονο αυτού του τελικού δεν κάναμε πολλά, αλλά προηγηθήκαμε με 2-1».

Πράγματι, η Γαλλία είχε μόλις μία τελική στην εστία του Σούμπασιτς, το πέναλτι του Γκριεζμάν, αλλά παρ’ όλα αυτά πέτυχε δύο γκολ, αφού το πρώτο σημειώθηκε με αυτογκόλ.

«Ετσι, φυσικά, τίθεται το ερώτημα όπως πάντα: είναι η Γαλλία μια όμορφη πρωταθλήτρια; Λοιπόν, είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές και η Γαλλία θα βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό πρέπει να θυμόμαστε».

«Καλωσήρθες»

Το πουλέν του γαλλικού ποδοσφαίρου Κιλιάν Εμπαπέ, που έγινε μόλις ο δεύτερος τινέιτζερ που σκοράρει σε τελικό μετά τον Πελέ, το 1958, δέχτηκε τα συγχαρητήρια του «βασιλιά»: «Μόλις ο δεύτερος νεαρός που πετυχαίνεις γκολ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Καλώς ήρθες στο κλαμπ. Είναι σπουδαίο να έχω συντροφιά».

Ο προπονητής της Κροατίας Ζλάτκο Ντάλιτς, αφού συνεχάρη τους Γάλλους και υπογράμμισε την ανωτερότητα της ομάδας του στο πρώτο 20λεπτο, στη συνέχεια τόνισε: «Εναντίον μιας τόσο δυνατής ομάδας όπως είναι η Γαλλία δεν πρέπει να κάνεις λάθη. Είμαστε λυπημένοι αλλά και περήφανοι για όσα καταφέραμε».

Στο Παρίσι και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, οι Γάλλοι έχουν επιδοθεί σε κυνήγι θησαυρού. Ετσι τουλάχιστον βλέπουν τη νέα φανέλα των Μπλε με τα δύο αστέρια πάνω από τον Πετεινό, η οποία είναι δυσεύρετη.

Από την εταιρεία που είναι χορηγός των Μπλε έχει ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες πως σήμερα Δευτέρα θα διατεθούν 1.500 συλλεκτικές φανέλες με τα δύο αστέρια στην πλευρά της καρδιάς.