Αυτός ήταν θρίαμβος!

Τρελοί πανηγυρισμοί για τους Γάλλους σε Μόσχα, Παρίσι και σε ολοκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στο γκολ (4-1) του Εμπαπέ έγινε χαμός.

Μάλιστα οι Γάλλοι είχαν αλλάξει και το πρόγραμμα του Γύρου της Γαλλίας για το Μουντιάλ! Η χθεσινή νίκη πανηγυρίστηκε παντού.

Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα η αίθουσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο μετατράπηκε για λίγο σε γήπεδο, με τους Γάλλους αλλά και τους Ελληνες που είχαν βρεθεί στη γιορτή που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του μεγάλου αγώνα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς για τα γκολ της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάν.

Του ανθρώπου ο οποίος έγινε ο τρίτος στην ιστορία που κατακτά Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτης και ως προπονητής.

Κουβαλώντας έναν πικρό αποκλεισμό από τον προημιτελικό της προηγούμενης διοργάνωσης κόντρα στη Γερμανία και μια σημαντική απώλεια του Euro στην έδρα της Γαλλίας το 2016 από την Πορτογαλία, ο έμπειρος τεχνικός δεν πτοήθηκε.

Δεν άλλαξε σύστημα και φιλοσοφία, αλλά έκανε αρκετές αλλαγές (14 νέοι ποδοσφαιριστές από την ατελείωτη δεξαμενή ταλέντων του γαλλικού ποδοσφαίρου που απορροφά με το καλύτερο τρόπο τα παιδιά των μεταναστών) κι εμπλούτισε ακόμα περισσότερο την ομάδα. Και την έκανε την πιο επιτυχημένη στο Παγκόσμιο Κύπελλο την τελευταία εικοσαετία.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά μετά τη μεγάλη Βραζιλία του 1970 (4-1 την Ιταλία στον τελικό) που μια ομάδα σκοράρει τέσσερα γκολ σε τελικό Μουντιάλ.

Πριν από 20 χρόνια ως αρχηγός ο Ντιντιέ Ντεσάν είχε σηκώσει το τρόπαιο, αλλά όλα τα λεφτά ήταν η ομιλία του στα αποδυτήρια στο ημίχρονο.

Η Γαλλία προηγείτο με 2-0 της Βραζιλίας, ωστόσο ακόμα οι παίκτες του Εμέ Ζακέ δεν ένιωθαν βέβαιοι για το τρόπαιο.

Ο εμβληματικός αρχηγός σε μια ιστορική ομιλία (όπως έχει καταγραφεί στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Les Yeux Dans Les Bleus», δηλαδή «Τα μάτια μέσα στο μπλε») τόνωσε το ηθικό των συμπαικτών του που τα είχαν δώσει όλα από το πρώτο 45λεπτο, αλλά υπήρχε ακόμα πολύς δρόμος.

«Δεν σταματάμε και δεν κατεβάζουμε ταχύτητα, ΟΚ; Οχι ακόμα τουλάχιστον. Εχουμε μπροστά μας άλλα 45 λεπτά τρέλας» λέει αρχικά, σφίγγει τις γροθιές του, σηκώνει ψηλά τα χέρια του και πάει πάνω από τον ξαπλωμένο (και σκόρερ μέχρι εκείνη τη στιγμή των δύο τερμάτων) Ζιντάν και του φωνάζει: «Ψηλά το κεφάλι, θέλουμε ένα ακόμα γκολ!».

Δύσκολη ομιλία

Αυτήν τη φορά, ο Ντιντιέ Ντεσάν είχε μια πιο δύσκολη ομιλία καθώς απευθυνόταν την παραμονή του τελικού σε νεαρούς παίκτες.

«Παίζετε για ολόκληρο το έθνος, αλλά πάνω απ’ όλα για τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους που θα σας παρακολουθούν. Εάν πάρετε τον τίτλο θα καταλάβετε ύστερα από πολλά χρόνια το τι έχετε πετύχει και τι επιρροή θα έχει γενικότερα αυτό που θα έχετε κάνει. Θα αλλάξει για πάντα τη ζωή σας» είπε ο γάλλος τεχνικός και ενέπνευσε τους πάντες.

Μετά τον θρίαμβο επί της Αργεντινής κάποιοι Γάλλοι ξενύχτησαν μέχρι τις τρεις το πρωί σε κλαμπ και ξεσήκωσαν και το ξενοδοχείο. Ο Ντεσάν δεν τους μάλωσε με έντονο τρόπο, αλλά τους έκανε να καταλάβουν το λάθος τους.

Οσο για το αγωνιστικό στυλ απαντούσε: «Επαιζα πάντα για να νικήσω και όχι για να παίξω θεαματικό ποδόσφαιρο, και το ίδιο θέλω να κάνει εδώ η ομάδα μου».

Η κυνική Γαλλία έπαιζε όσο χρειαζόταν για να νικήσει αλλά δύο φορές που βρέθηκε υπό πίεση (πίσω στο σκορ 2-1 με την Αργεντινή και όταν ισοφαρίστηκε 1-1 στον τελικό από την Κροατία) αυτόματα άλλαξε ταχύτητα και πρόσφερε θέμα. Τώρα ο Ντεσάν απολαμβάνει τους καρπούς της δουλειάς του.