Η λίστα που έγραψε ο Γιώργος Δώνης στον πίνακα ανακοινώσεων για τους παίκτες που θα βρίσκονται στην αποστολή η οποία αναχωρεί σήμερα για το Τίλμπουργκ της Ολλανδίας εμπεριέχει πολλές… άγνωστες λέξεις μέσα. Πολλά ονόματα ποδοσφαιριστών που μέχρι πέρσι αγωνίζονταν με συνομηλίκους τους. Κάποιοι απ’ αυτούς δεν έχουν κλείσει καν τα 18 τους χρόνια.

Αν κάποιος… άγνωστος με την πραγματικότητα ακούσει 30 παίκτες, πιθανότατα θα νομίζει πως ο Παναθηναϊκός είναι πλήρης. Και μάλιστα πως πρέπει να αδειάσει και το ρόστερ του. Η πραγματικότητα, όμως, μόνο άγνωστη δεν είναι. Είναι πασίγνωστη σε όλους και σκληρή, κυρίως για τον προπονητή του Παναθηναϊκού. Λίγοι έμπειροι παίκτες, ακόμα πιο λίγοι εκείνοι που σε έναν κανονικό Παναθηναϊκό θα είχαν θέση, πολλά αμούστακα παιδιά που πέφτουν κατευθείαν στα βαθιά. Ναι, ετούτη η προετοιμασία είναι η πιο δύσκολη της καριέρας του Δώνη. Και ίσως η δυσκολότερη στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός αναχωρεί σήμερα έχοντας στο ρόστερ του μόλις έξι ξένους. Ινσούα, Κουλιμπαλί, Μουνιέ, Γιόχανσον, τον Αλτμαν, που ωστόσο είναι τραυματίας, και τον Κάτσε που έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα. Εκτός απ’ τους παραπάνω, υπάρχουν ακόμα εφτά παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε επίπεδο Superleague: Διούδης, Τζανδάρης, Κουρμπέλης, Οικονόμου, Κολοβέτσιος, Χατζηγιοβάννης και Δώνης.

Οι υπόλοιποι; Τα δύο νέα μεταγραφικά αποκτήματα, Σιφναίος και Ρεγκάκος και οι Κότσαρης, Ξενόπουλος, Στάικος, Χριστογεώργος, Μαυρομμάτης, Μπουζούκης, Κουντουριώτης, Πίσπας, Χαντζάρας, Εμμανουηλίδης, Δημητρούλης, Θεοχάρης, Αποστολάκης, Οικονομόπουλος και Σέχου. Με λίγα λόγια, το 50% του ρόστερ αυτή τη στιγμή δεν έχει εμπειρία από τη μεγάλη κατηγορία. Αν ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε αύριο το πρωτάθλημα, ο Δώνης θα είχε μόλις 15 παίκτες που θα ήξεραν τι εστί Σούπερ Λίγκα. Κάποια ελάχιστα λεπτά συμμετοχής έχουν πάρει ορισμένοι απ’ αυτούς, όπως ο Στάικος, ο Μπουζούκης, ο Πίσπας, όμως δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα και φυσικά δεν αρκούν αυτά τα ελάχιστα λεπτά προκειμένου να τους ετοιμάσουν να σηκώσουν το βάρος του βασικού.

Το 3-4-2-1 του Δώνη

Κλείνοντας σχεδόν δύο εβδομάδες προετοιμασίας, ο Δώνης αντιλήφθηκε πως για να καμουφλάρει το έλλειμμα ποιότητας στην ομάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αλχημείες που πιθανόν να μην είχε στο μυαλό του από πριν. Οπως το σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Σχήμα που είχε χρησιμοποιήσει στην Αλ Χιλάλ και σχεδόν καθόλου σε όλες τις άλλες ομάδες που είχε προπονήσει.

Ενα σχήμα που δείχνει ξεκάθαρα πρόθεση οχύρωσης των μετόπισθεν με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Και φυσικά, ένα γεμάτο άξονα. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του Δώνη. Να έχει πολλούς παίκτες στον άξονα της ομάδας. Εκεί δηλαδή που τούτη την ώρα ο Παναθηναϊκός έχει αρκετές επιλογές ποδοσφαιριστών με εμπειρίες και παραστάσεις. Κουρμπέλης, Κάτσε, Δώνης, Τζανδάρης, Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Αλτμαν όταν επιστρέψει.

Ποιους παίκτες θα βλέπαμε στην αρχική ενδεκάδα αν υπήρχε επίσημο παιχνίδι σήμερα; Σε ένα σχήμα 3-4-2-1, τα δεδομένα έχουν ως εξής: ο Διούδης σίγουρα θα είναι στα γκολπόστ. Αυτός θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν. Στην άμυνα θα ξεκινούσαν οι Κολοβέτσιος, Οικονόμου και Κουρμπέλης. Για το κέντρο της άμυνας προορίζεται ο Κουρμπέλης από τον Δώνη αυτή τη στιγμή.

Στα δύο άκρα, ο Ινσούα σίγουρα αριστερά, με τον Γιόχανσον να έχει το προβάδισμα έναντι του Κουλιμπαλί στα δεξιά. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής ο Κάτσε με τον Τζανδάρη, μπροστά τους και πίσω από τον επιθετικό ο Δώνης με τον Μουνιέ και στην κορυφή της επίθεσης ένας εκ των Σιφναίου ή Ρεγκάκου. Με τον Χατζηγιοβάννη… πρώτη αλλαγή και πιθανότητες εισόδου στην ενδεκάδα, αν ο Δώνης διάλεγε ένα πιο επιθετικογενές πλάνο, βγάζοντας τον Τζανδάρη, γυρίζοντας σαν «εξάρι» τον Χρήστο Δώνη και τοποθετόντας τον Χατζηγιοβάννη δίπλα στον Μουνιέ.

Οσο για τους νεαρούς που υπάρχουν στην αποστολή, τούτη την ώρα οι Στάικος, Κουντουριώτης και Μπουζούκης είναι οι τρεις που θα είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να μπουν στην ενδεκάδα αν υπήρχε ανάγκη. Μοιάζουν περισσότερο ψημένοι, πιο ανταγωνιστικοί από τους υπόλοιπους και με προοπτική να μπουν και να βοηθήσουν αποτελεσματικά.