Το παιδί-θαύμα του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο Κιλιάν Εμπαπέ, συνεχίζει να μετράει τα άστρα και να ονειρεύεται.

Την Κυριακή το απόγευμα με το που θα πατήσει το πόδι του στο χορτάρι του στάδιο Λουζνικί στη Μόσχα, για τον τελικό με την Κροατία, αυτόματα θα έχει γράψει ιστορία καθώς θα έχει γίνει μόλις ο τρίτος παίκτης όλων των εποχών που θα έχει αγωνιστεί σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια!

Μόνο ο τεράστιος Πελέ είχε πετύχει κάτι ανάλογο το 1958 στη Σουηδία και ο Ιταλός Τζουζέπε Μπέργκομι το 1982 στην Ισπανία.

Αυτό φυσικά που ενδιαφέρει τον νεαρό Γάλλο είναι να μιμηθεί τους δύο προηγούμενους στην έκβαση του τελικού, καθώς και οι δύο στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Οσον αφορά μάλιστα τον Πελέ, ήδη ο Εμπαπέ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον θρυλικό Βραζιλιάνο που πετυχαίνει δύο γκολ σε ένα παιχνίδι Μουντιάλ ενώ είναι κάτω από 20 ετών.

Ο Πελέ είχε σημειώσει χατ τρικ στον ημιτελικό με τη Γαλλία το 1958, ενώ ο πρώτος παίκτης κάτω των 20 που είχε σκοράρει δις σε αντίστοιχο αγώνα ήταν ο Μεξικανός Μανουέλ Ρόζας με τα δύο γκολ που είχε σημειώσει κόντρα στην Αργεντινή (η ομάδα του ηττήθηκε με 6-3) στη μακρινή πρώτη διοργάνωση στα γήπεδα της Ουρουγουάης το 1930.

Μόνο και μόνο η σύγκριση (έστω στα επίπεδα των ρεκόρ) με τον Πελέ, κάνει τον Κιλιάν Εμπαπέ να νιώθει αμήχανα.

«Αλλη κατηγορία»

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος για όλα αυτά που ζούμε εδώ, αλλά θα πρέπει να βάλουμε και τα πράγματα σε μια τάξη. Ο Πελέ είναι από μια άλλη κατηγορία παικτών» δήλωσε με σεμνότητα ο μπαλαντέρ των Τρικολόρ, που θα επιδιώξει και να σκοράρει –αν του δοθεί η ευκαιρία –στον τελικό, κάτι που αντίστοιχα έχει κάνει μόνο ο Πελέ σε εκείνο το 5-2 επί της Σουηδίας, καθώς ο Μπέργκομι δεν είχε πετύχει γκολ στο 3-1 επί της Δυτικής Γερμανίας.

Ο Πελέ είχε αγωνιστεί στο τελικό της Στοκχόλμης κόντρα στη Σουηδία το 1958 σε ηλικία μόλις 17 ετών, 8 μηνών και 6 ημερών, ενώ ο Τζουζέπε Μπέργκομι στην Ισπανία, στον τελικό κόντρα στη Δυτική Γερμανία, ήταν 18 ετών, 6 μηνών και 17 ημερών.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ την Κυριακή θα αγωνιστεί σε ηλικία 19 ετών, 6 μηνών και 23 ημερών.

Από νωρίς

Βέβαια τα ρεκόρ του Εμπαπέ είχαν ξεκινήσει νωρίτερα σε αυτό το Μουντιάλ αφού σκόραρε για πρώτη φορά στο παιχνίδι με το Περού και αυτόματα έγινε ο νεότερος γάλλος σκόρερ στη διοργάνωση, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Νταβίντ Τρεζεγκέ, ο οποίος είχε σκοράρει σε ηλικία 20 ετών και 246 ημερών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη Γαλλία.

Αλλωστε και στις ομάδες όπου παίζει πάντα αφήνει το στίγμα του και ας μην έχει κλείσει ακόμα τα 20 του χρόνια. Στη Μονακό, του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο Εμπαπέ σκόραρε σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών στις 20 Φεβρουαρίου 2016 κόντρα στην Τρουά. Αυτό ήταν το πρώτο του τέρμα ως επαγγελματίας, αλλά παράλληλα γινόταν ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μονακό ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, του οποίου κάτοχος ήταν ο Τιερί Ανρί!

Ο νυν συνεργάτης πλέον του ισπανού τεχνικού του Βελγίου Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος πήγε και αγκάλιασε μετά το τέλος του αγώνα με τη Γαλλία τον νεαρό που πολλοί τον έχουν χρίσει ήδη διάδοχό του. Και για τον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης καραδοκεί…