Την επόμενη μέρα του αποκλεισμού της Αγγλίας από τον τελικό του Μουντιάλ, τα δάκρυα των οπαδών τόσο στη Μόσχα όσο και στο Νησί είχαν στεγνώσει. Η απογοήτευση που ήταν έντονη, αμέσως μετά το τελικό σφύριγμα του τούρκου διαιτητή Κουνέιτ Τσακίρ μετατράπηκε σε χειροκρότημα. Τόσο στο Λουζνικί όσο και στο Χάιντ Παρκ όπου χιλιάδες Αγγλοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό με την Κροατία από γιγαντοοθόνες, σε μια εκδήλωση που είχε οργανώσει ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.

Οι περισσότεροι δήλωναν απογοητευμένοι, αλλά και υπερήφανοι για την προσπάθεια που έκανε η νεανική ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Στο Λουζνικί, οι οπαδοί της Αγγλίας δεν αποχώρησαν μόλις έληξε το παιχνίδι, αλλά παρέμειναν και τραγουδούσαν. Να σημειώσουμε επίσης ότι την αποστολή θα υποδεχτεί στην επιστροφή της στην Αγγλία η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι.

Ωστόσο, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν γλίτωσε την κριτική. «Δεν μπορείς να διεκδικήσεις τρόπαια όταν στη μεσαία γραμμή δεν έχεις παίκτες που μπορούν να κρατήσουν την μπάλα» σχολίασε ο Γκρέιαμ Σούνες, «δείχνοντας» τους Ντέλε Αλι και Λίνγκαρντ. Παράλληλα, πρόσθεσε πως και η τακτική τού Σάουθγκεϊτ ήταν λανθασμένη. Ο Σούνες υποστήριξε μάλιστα ότι η Αγγλία ευνοήθηκε από το πρόγραμμα και το πρώτο ουσιαστικό σοβαρό τεστ στα γήπεδα της Ρωσίας ήταν ο ημιτελικός με την Κροατία. Κι εκεί δεν τα κατάφερε. Από τα σχόλιά του δεν έλειψε και ο Χάρι Κέιν που, παρότι είναι πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ (6 γκολ), «σίγησε» στα δύο τελευταία παιχνίδια: «Δεν πήρε ποτέ μια σωστή πάσα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να διαθέτεις ποιοτικούς μέσους. Μπορεί να επιστρέψει ως πρώτος σκόρερ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο παιχνιδιού».

Για τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας μίλησε και ο Γκάρι Νέβιλ. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ο 25χρονος επιθετικός αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού από το ματς με την Κολομβία. «Δεν ήταν σε καλή κατάσταση από το β’ μέρος του αγώνα με την Κολομβία. Κόντρα στη Σουηδία ήταν στατικός, ενώ στο Λουζνικί, εκτός από μία χαμένη ευκαιρία, περιορίστηκε να κινείται εκτός περιοχής» είπε ο Νέβιλ.

Νέα εποχή

Η Αγγλία θα διεκδικήσει αύριο στην Αγία Πετρούπολη την τρίτη θέση στο Μουντιάλ κόντρα στο Βέλγιο, ωστόσο ο πρώην διεθνής επιθετικός Αλαν Σίρερ υποστήριξε ότι αυτό το παιχνίδι είναι μια ανοησία και κανείς ποδοσφαιριστής δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να αγωνιστεί σε αυτό.

Ο αρχηγός Χάρι Κέιν ισχυρίστηκε ότι η πορεία της Εθνικής στο Μουντιάλ της Ρωσίας είναι απλά η αρχή που θα οδηγήσει σε μια εποχή διακρίσεων: «Σίγουρα τώρα υπάρχει πίκρα, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά θετικά που έχουμε κερδίσει από αυτήν τη διοργάνωση. Θα δουλέψουμε τώρα για τον επόμενο στόχο που είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε δύο χρόνια. Δείξαμε πως μπορούμε να πετύχουμε αρκετά πράγματα. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλα είκοσι χρόνια για να πάει η Εθνική σε έναν ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παίξαμε καλά σε αυτήν τη διοργάνωση και οι οπαδοί ήταν ενθουσιασμένοι. Ετσι ακριβώς πρέπει να συνεχίσουμε».

«Νομίζω ότι οι παίκτες έδωσαν τα πάντα στο γήπεδο» είπε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. «Στο α’ μέρος παίξαμε πολύ καλά και μπορούσαμε να σημειώσουμε άλλο ένα γκολ. Δεν μπορώ να ζητήσω τίποτα περισσότερο από τους παίκτες. Μπορεί να είναι απογοητευμένοι, ωστόσο πιστεύω ότι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αυτή η ομάδα μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πέτυχαν τα παιδιά». Ο 48χρονος τεχνικός αναφέρθηκε και στον μικρό τελικό με το Βέλγιο: «Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι. Και οι δύο ομάδες προέρχονται από έναν πικρό αποκλεισμό. Εχουμε μπροστά μας ελάχιστο χρόνο για να βρούμε την ενέργεια που θέλουμε για αυτό το παιχνίδι. Ωστόσο πιστεύω ότι ακόμα και ο μικρός τελικός είναι μια πρόκληση για αυτή την ομάδα». Στο παιχνίδι αυτό είναι αμφίβολη η συμμετοχή των Ουόκερ, Χέντερσον και Τρίπιερ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τραυματισμού.

Τέλος, η ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε πως εντόπισε έναν βρετανό οπαδό που αγνοούνταν, σύμφωνα με τους συγγενείς του, καθώς είχε να επικοινωνήσει μαζί τους αρκετές ημέρες. Η τελευταία επικοινωνία ήταν στις 7/7 από τη Σαμάρα (η Αγγλία αντιμετώπισε τη Σουηδία) και τελικά οι ρωσικές Αρχές τον εντόπισαν σε ξενοδοχείο της Μόσχας.