Ο Ροντ Λέιβερ θεωρείται από τους ειδικούς ως ο κορυφαίος στην ιστορία του τένις σε γήπεδο με χόρτο, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ο Ρότζερ Φέντερερ. Ο νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στις αρχές της δεκαετίας του ’60 Αυστραλός τενίστας είχε 78,35% ποσοστό επιτυχίας (1.473 νίκες έναντι 407 ηττών) και κατέκτησε 11 τίτλους Grand Slam, εκ των οποίων τους τέσσερις στο Γουίμπλεντον (1961, 1962, 1968, 1969).

Σήμερα, σε ηλικία 79 ετών, παραμένει ακμαιότατος και παρακολουθεί από κοντά το ιστορικό τουρνουά του Λονδίνου. Και, όπως ο ίδιος είπε, έχει εντυπωσιαστεί μέχρι στιγμής από την φετινή παρουσία του Ράφαελ Ναδάλ. Ωστόσο, δεν θεωρεί πως ο Ισπανός άσος θα απέδιδε στην εποχή του τόσο καλά, όσο αποδίδει τώρα στο Γουίμπλεντον. Και αιτία γι’ αυτό θεωρεί τις αλλαγές που έχουν επέλθει αυτές τις δεκαετίες στην μορφή του χόρτου των γηπέδων. Ο Λέιβερ ξέρει πως, με το πέρασμα των χρόνων, το χόρτο δέχθηκε τροποποιήσεις, ώστε να συμβάλλει στην θεαματικότητα ενός αγώνα. Και αυτό τόνισε στον σχολιασμό που έκανε για την μέχρι τώρα εξέλιξη του φετινού Γουίμπλεντον.

«Πιστεύω πως ο Ναδάλ δεν θα μπορούσε να παίξει τόσο καλά, σε γήπεδο με το χορτάρι που υπήρχε την εποχή μου. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούσε να πετύχει κάποια ιδιαίτερα χτυπήματα, με τον εξαιρετικό τρόπο που τα πετυχαίνει τώρα. Τότε η μπάλα έμενε πιο χαμηλά και η αναπήδησή της στο χόρτο ήταν πιο ανώμαλη απ’ ό,τι είναι τώρα. Τότε ήταν πολύ δύσκολο να μπορέσει ο αθλητής να προβλέψει πού θα πάει η μπάλα μετά την αναπήδησή της» ανέφερε μεταξύ άλλων και στη συνέχεια μίλησε για τον «βασιλιά» αυτών των γηπέδων, λέγοντας:

«Ναι, ο Φέντερερ μάλλον θα τα κατάφερνε καλύτερα από τον Ναδάλ εκείνη την εποχή, γιατί πιστεύω πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί πιο εύκολα σε εκείνες τις συνθήκες».

Στο τέλος εξέφρασε με χιούμορ τον θαυμασμό του και για τους δύο κορυφαίους τενίστες της σύγχρονης εποχής. Είπε συγκεκριμένα: «Είμαι χαρούμενος που έπαιξα σε διαφορετική εποχή από τον Ρότζερ και τον Ράφαελ. Είναι και οι δύο απίστευτοι παίκτες. Εγώ έπαιζα τότε με ξύλινη ρακέτα. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να παίξω το ίδιο καλά με τις σημερινές ρακέτες. Είναι πλέον διαφορετικό το τένις».