Το συγκεκριμένο Μουντιάλ δείχνει να μην έχει ταβάνι αναφορικά με τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει, μιας και χθες ακόμα ένα φαβορί αποχαιρέτησε τον θεσμό. Η Ισπανία δεν θα βρίσκεται άλλο στα γήπεδα της Ρωσίας αφού οι διοργανωτές κατάφεραν να την αποκλείσουν στα πέναλτι! Παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τους 8 και γράφοντας ιστορία. Μιας και βρίσκονται στα προημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά ως Ρωσία (είχαν φτάσει και το 1966 ως Σοβιετική Ενωση).

Το πάρτι στη Ρωσία, που ξεκίνησε με την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χθες έφτασε στην κορύφωσή του. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη βραδιά, αφού φαίνεται ότι οι διοργανωτές έχουν αποφασίσει να αποδειχθούν πολύ σκληρό καρύδι για τον οποιονδήποτε.

Από την άλλη, η Ισπανία μπορεί να ήταν καλύτερη και να προσπάθησε να πάρει τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράτασης, όμως αποδείχθηκε πως δεν είχε τρόπους να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των Ρώσων. Κάνοντας μια ανούσια κυκλοφορία της μπάλας, που όπως φάνηκε δεν απέδωσε.

Νωρίς νωρίς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την εξέδρα να δίνει ώθηση στους γηπεδούχους Ρώσους, οι οποίοι προσπάθησαν να αντιπαρέλθουν την ποιότητα των Ισπανών, παίζοντας δυναμικά. Ωστόσο μόλις στο 12′ βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο. Επειτα από μια εκτέλεση φάουλ του Ασένσιο και μια μονομαχία του Ράμος με τον Ιγκνασέβιτς, ο τελευταίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Με την Ισπανία να περνά έτσι μπροστά στο σκορ από νωρίς.

Το ματς ήρθε στο σημείο που το ήθελαν οι Φούριας Ρόχας, οι οποίοι απέκτησαν το δικαίωμα να κυκλοφορήσουν την μπάλα και να δώσουν το δικό τους τέμπο στον αγώνα.

Οι Ρώσοι όμως δεν επέτρεπαν και πολλά στην ομάδα του Ιέρο, που δυσκολευόταν να βγει μπροστά και να γίνει απειλητική. Το 3-5-2 που επέλεξε για την ομάδα του ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ έδειξε να λειτουργεί, με τη Ρωσία σιγά σιγά να παίρνει και μέτρα στο γήπεδο. Δημιουργώντας ρήγματα κυρίως από δεξιά με τις επελάσεις του Γκολόβιν.

Από εκείνη την πτέρυγα ήρθε και η φάση της ισοφάρισης. Εστω και με… περιπέτεια. Επειτα από μια σέντρα στην περιοχή, ο Τζιούμπα παίρνει την κεφαλιά και η μπάλα σταματά στο απλωμένο χέρι του Πικέ. Ο Κάιπερς χωρίς να το σκεφτεί και πολύ έδειξε το σημείο του πέναλτι, με τον φορ των Ρώσων να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να μην αστοχεί, κάνοντας στο 42′ το 1-1. Σκορ με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός έπεσε αρκετά, με αποτέλεσμα ο Ιέρο να περάσει στο ματς τον Ινιέστα που έμεινε για πρώτη φορά στον πάγκο σε ματς της Ισπανίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2010 και μάλιστα αποχωρεί από την Εθνική. Ο καταλανός χαφ έδωσε πνοή στους Φούριας Ρόχας, οι οποίοι απώλεσαν ευκαιρίες για γκολ, όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την παράταση.

Εκεί, η κούραση της ομάδας του Ιέρο έγινε σύντομα αισθητή, με τη Ρωσία από την άλλη μεριά να έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: άμυνα και… πέναλτι. Κάτι που κατάφερε, αφού με εξαίρεση την ευκαιρία του Καρβαχάλ στο 107′, οι Ρώσοι δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα.

Μίλησε ο Ακινφέεφ

Το παιχνίδι λοιπόν οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου μίλησε ο Ακινφέεφ. Ο έμπειρος τερματοφύλακας απέκρουσε τις εκτελέσεις των Κόκε και Ασπας, με την τελευταία επέμβαση να είναι και εκείνη που έδωσε την πρόκριση στη Ρωσία. Μιας και οι συμπαίκτες του ήταν απόλυτα εύστοχοι. Φτάνοντας έτσι στην επικράτηση επί των Ισπανών με σκορ 4-3 στη ρώσικη ρουλέτα και βγάζοντας τους συμπατριώτες τους στους δρόμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία είδε για ακόμα μια φορά μπροστά της το φάντασμα του αποκλεισμού από διοργανώτρια ομάδα, καθώς δεν έχει καταφέρει ποτέ να προκριθεί επί χώρας που διοργανώνει Παγκόσμιο Κύπελλο όταν βρέθηκε στον δρόμο της σε φάση νοκάουτ. Με τη συγκεκριμένη παράδοση να συνεχίζεται χθες, έστω και με αυτόν τον επεισοδιακό τρόπο.

«Πρώτη» για την τέταρτη αλλαγή

Η αλλαγή της Ρωσίας στο 7′ της παράτασης είναι ιστορική, μιας και για πρώτη φορά σε Μουντιάλ ομάδα έκανε τέταρτη αλλαγή. Ενα μέτρο που θα εφαρμοστεί τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στο Europa League για παιχνίδια που οδηγούνται στην παράταση.