Ο Γέρι Μίνα ήταν αυτός που χάρισε με κεφαλιά-δυναμίτη τη νίκη και την πρώτη θέση του ομίλου στους Καφετέρος, με τον νεαρό αμυντικό να σκοράρει στο 74′. Ενα ματς με απίστευτο φινάλε λόγω και του αποτελέσματος του άλλου αγώνα του ομίλου, καθώς η Κολομβία προκρίθηκε με αυτό το γκολ στους 16 της κορυφαίας διοργάνωσης, αλλά η Σενεγάλη έμεινε τελικά εκτός. Οι Αφρικανοί ισοβάθμησαν με τους Ιάπωνες σε όλα τα κριτήρια (η Ιαπωνία έχασε χθες από την αδιάφορη Πολωνία) αλλά η Σενεγάλη αποκλείστηκε λόγω fair play, επειδή δηλαδή οι παίκτες της δέχθηκαν περισσότερες κίτρινες κάρτες από τους Ιάπωνες! Σενεγάλη και Ιαπωνία είχαν 4 βαθμούς και γκολ 4-4, με αποτέλεσμα η πρόκριση να πάει στην ομάδα που είχε δεχθεί λιγότερες κίτρινες και αυτή ήταν η Ιαπωνία, η οποία είχε τέσσερις ενώ η Σενεγάλη έξι. Εγινε και αυτό στο Μουντιάλ της Ρωσίας και η ομάδα που την πλήρωσε ήταν τελικά η Σενεγάλη. Η Κολομβία προκρίνεται στους 16 ως πρώτη του όγδοου γκρουπ και μαζί της στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι τελικά η Ιαπωνία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η εξέλιξη στην τελευταία αγωνιστική ήταν χωρίς αμφιβολία κάτι παραπάνω από δραματική, με τη Σενεγάλη τελικά να μένει εκτός.

Οι Κολομβιανοί κατάφεραν να πάρουν την πολύ μεγάλη νίκη με το γκολ του Μίνα στο 74′ και ο 24χρονος στόπερ της Μπαρτσελόνα έχει αποδειχθεί σωτήρας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του. Ο Μίνα πέτυχε γκολ στη νίκη της Κολομβίας επί των Πολωνών στη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου, ενώ σκόραρε και στο καθοριστικό παιχνίδι με τη Σενεγάλη. Βέβαια πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο Μίνα κατάφερε να πάρει την κεφαλιά μετά το κόρνερ του Κιντέρο, αλλά ο γκολκίπερ της Σενεγάλης Εντιαγέ δεν έκανε σωστή εκτίμηση με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα.

Η Κολομβία ήθελε μόνο τη νίκη για να πάρει την πρόκριση και οι Καφετέρος κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους, ενώ από την άλλη πλευρά η Σενεγάλη θα έπαιρνε το εισιτήριο για τη φάση των 16 και με ισοπαλία. Η ομάδα του Πέκερμαν βρήκε τρόπο να σκοράρει μέσα από στατική φάση με την κεφαλιά του Μίνα και όσο ο νεαρός αμυντικός της Μπαρτσελόνα έχει ρέντα στο σκοράρισμα οι Κολομβιανοί μπορούν να ελπίζουν ότι θα φτάσουν ψηλά.

Συνέχεια χωρίς Αφρική

Ενα στοιχείο που επίσης πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο αποκλεισμός της Σενεγάλης σημαίνει πως καμία ομάδα από την Αφρική δεν προκρίθηκε στη φάση των 16 της διοργάνωσης και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1986. Είναι χωρίς αναμφίβολα κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Η Σενεγάλη προσπάθησε στα τελευταία λεπτά να βρει το γκολ της ισοφάρισης, που θα της έδινε τον βαθμό και την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Είχε μία καλή ευκαιρία με τον Νιάνγκ, αλλά ο Οσπίνα ήταν σε ετοιμότητα κάνοντας πολύ καλή απόκρουση. Οι Καφετέρος πανηγύρισαν στο φινάλε του ματς τη νίκη και την πρόκριση, τη στιγμή που οι Σενεγαλέζοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έμειναν εκτός διοργάνωσης λόγω δύο κίτρινων καρτών. Αντίθετα οι Ιάπωνες, παρά την ήττα τους από την Πολωνία με 1-0, κατάφεραν να χαμογελάσουν στο φινάλε του παιχνιδιού.

Χρειάστηκε και το VAR

O διαιτητής του αγώνα Μάζιτς έδωσε πέναλτι υπέρ

της Σενεγάλης στο πρώτο μέρος αλλά συμβουλεύτηκε

το VAR και ανακάλεσε την απόφασή του. Αποδείχθηκε πως η τεχνολογία βοήθησε και εδώ τον ρέφερι της αναμέτρησης