Είχε πολλά χρόνια να ακουστεί στους δρόμους των ρωσικών πόλεων. Το πατριωτικό τραγούδι «Katyusha», που κάποτε το τραγουδούσαν οι κοπέλες στους στρατιώτες που πήγαιναν να πολεμήσουν τη ναζιστική Γερμανία, μπήκε ξανά στα χείλη των Ρώσων. Ο σύγχρονος Ιβάν Σιντορένκο ονομάζεται Ντένις Τσέρισεβ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαμογελά για τις απροσδόκητες νίκες της Σμπορνάγια που δημιουργούν κλίμα ευφορίας στη χώρα του.

Μετά τη νίκη της Ουρουγουάης επί της Σαουδικής Αραβίας (1-0) η Ρωσία εξασφάλισε και τυπικά την πρόκρισή της στη φάση των 16 του Μουντιάλ για πρώτη φορά στη μετα-σοβιετική εποχή, ολοκληρώνοντας ένα ονειρικό ξεκίνημα για τους διοργανωτές.

«Μπορείτε να το πιστέψετε;» ρωτάει η μοσχοβίτικη «Sport Express». «Περιμέναμε για μεγάλο διάστημα» παραδέχεται ο υπουργός Αθλητισμού Πάβελ Κολόμπκοβ. Οι Ρώσοι ζουν το δικό τους καλοκαιρινό παραμύθι σε μια παράσταση που έχουν στήσει τα παιδιά του Τσερτσέσοβ. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στον κεντρικό δρόμο της Αγίας Πετρούπολης, τη Νέφσκι Πρόσπεκτ, η πλατεία Κονιουσέναγια πλημμύρισε από κόσμο. Στη Μόσχα ακουγόταν ρυθμικά το «Ρό-σι-για» και το τραγούδι «Katyusha».

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεβ ανέβασε φωτογραφία στο Facebook που τον δείχνει να παρακολουθεί το παιχνίδι της Ρωσίας με την Αίγυπτο μαζί με τον λευκορώσο ομόλογό του Αντρέι Κομπιάκοβ.

«Η Ρωσία είναι ενάντια στη λογική» σχολίασε η εφημερίδα «Μάρκα» και το «Σπίγκελ» έγραψε: «Συγχώρεσέ μας, Ρωσία –κάναμε λάθος».

Μια ομάδα χωρίς νίκη στα επτά τελευταία παιχνίδια προετοιμασίας με μόνο ένα σουτ προς την αντίπαλη εστία από τους παίκτες της στα δύο τελευταία ματς. Με τη χαμηλότερη θέση (70ή) στο ranking της FIFA για διοργανώτρια χώρα. Με φιλάθλους που την αντιμετώπιζαν σκωπτικά και έγραφαν τραγούδια που την περιγελούσαν. Με σχεδόν όλους τους βασικούς αμυντικούς να έχουν τεθεί νοκάουτ λόγω τραυματισμών. Και τον Τζαγκόεβ να λαβώνεται στην πρεμιέρα στο εικοσάλεπτο. Κι όμως. Οι Ρώσοι πήγαν κόντρα στη λογική, βγάζοντας στους δρόμους τους συμπατριώτες τους που πια ονειρεύονται μια νέα μεγάλη πορεία, όμοια με αυτή του Euro 2008 όταν η Αρκούδα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. «Πιστεύω πως αυτή η επιτυχία είναι πολύ σημαντική, κυρίως γιατί ήταν αναπάντεχη» σχολίασε ο εκδότης της εφημερίδας «Βεντόμοστι», Μαξίμ Τρουμπολιούμποβ. «Ο Πούτιν είναι ο τύπος του πολιτικού που θέλει νίκες» λέει. «Για τον Πούτιν η πολιτική είναι μάχη, ένα παιχνίδι, ένα στοίχημα, μια νίκη για να δείχνει σε όλους πως η Ρωσία είναι κάτι σημαντικό στον κόσμο».

Η πορεία της προετοιμασίας της ρωσικής ομάδας δεν επέτρεπε αισιόδοξες προβλέψεις. Ακόμα και ο Πούτιν που το 2010 δήλωνε πως η ομάδα του είναι ικανή να κατακτήσει τον τίτλο, αναδιπλώθηκε πριν από μερικές ημέρες λέγοντας πως «οι νικητές θα είναι οι διοργανωτές».

Στην πρεμιέρα παρακολούθησε το ματς με τους Σαουδάραβες μαζί με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και τον διάδοχο του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του ενώ έκανε αστεία στους υψηλούς προσκεκλημένους του.

Στο παιχνίδι με την Αίγυπτο ήταν στο αεροπλάνο που επέστρεφε από ταξίδι στη Λευκορωσία. «Αντέδρασε όπως όλη η χώρα, πολύ θετικά» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόβ για το πώς υποδέχτηκε ο Πούτιν τη νέα νίκη. Αναλυτές υποστηρίζουν πως οι επιτυχίες της Ρωσίας στον αγωνιστικό χώρο δεν θα ωφελήσουν πολιτικά τον Πούτιν. «Κανείς δεν περίμενε τίποτα από την εθνική ομάδα. Ετσι, δεν υπάρχει λόγος για πατριωτική υστερία. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Πούτιν είναι να οργανώσει το Μουντιάλ χωρίς κανένα δυσάρεστο επεισόδιο, ειδικά στο θέμα της ασφάλειας. Δεν πιστεύω πως όλα όσα συμβαίνουν θα επηρεάσουν τη Ρωσία στο εσωτερικό της» παρατηρεί ο Αντρέι Κολέσνικοβ, μέλος του think-tank του Κέντρου Κάρνετζι της Μόσχας.

Αγκαλιά με τους αντιπάλους

Οι αντιδράσεις των Ρώσων διαψεύδουν τους αναλυτές. Κυρίως οι νέοι δυτικότροποι δεν διστάζουν να γιορτάζουν τις νίκες αγκαλιά με Κολομβιανούς, Μεξικανούς και Βραζιλιάνους. Να τραγουδούν και να πίνουν μετατρέποντας τη Ρωσία σε ένα απέραντο πάρτι. Ο προπονητής Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ ελπίζει πως τα καλύτερα είναι μπροστά και θύμισε ότι στα φιλικά παιχνίδια αντιμετώπισαν ομάδες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

«Κάναμε τη δουλειά μας στην προετοιμασία και στην επιλογή των παικτών. Είμαστε ευτυχισμένοι που δίνουμε χαρά στους φιλάθλους μας».

Σούπερ Τσέρισεβ

Ο ήρωας των Ρώσων είναι ο Ντένις Τσέρισεβ. Με μόλις 33 αγωνιστικά λεπτά υπό τις οδηγίες του Τσερτσέσοβ και χωρίς να ξεκινήσει βασικός στην εθνική από το 2015, ο Τσέρισεβ έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά όταν αντικατέστησε τον Τζαγκόεβ. Εβαλε δύο γκολ στην πρεμιέρα εναντίον της Σαουδικής Αραβίας κι ένα ακόμα εναντίον της Αιγύπτου τα οποία αποδείχτηκαν αρκετά για να τον καταστήσουν ήρωα στα μάτια των συμπατριωτών του.

«Ευχαριστώ τον Θεό που κατάφερα να πετύχω τρία γκολ σε δύο παιχνίδια αλλά στόχος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα. Πρέπει να συνεχίσουμε να προπονούμαστε σκληρά. Να σκεφτόμαστε μόνο τη νίκη. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει» δηλώνει ο Τσερίσεβ ο οποίος μέχρι τα παιχνίδια του Μουντιάλ δεν είχε πετύχει γκολ με την Εθνική Ρωσίας.
ΕΠΙΠΕΔΑ – ΡΕΚΟΡ

Οι εκπλήξεις ωφελούν την τηλεθέαση

Οι εκπλήξεις και η αμφισβήτηση των μεγάλων δυνάμεων του ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας έχουν εκτοξεύσει τις τηλεθεάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η FIFA, στη Βραζιλία τον αγώνα της Σελεσάο με την Ελβετία παρακολούθησαν 55,89 εκατ. τηλεθεατές, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2006 όταν η Διεθνής Ομοσπονδία χρησιμοποίησε το υπάρχον σύστημα μέτρησης τηλεθέασης.

Στη Γερμανία, το ματς της Μάνσαφτ με το Μεξικό παρακολούθησαν 25,97 εκατ. τηλεθεατές –το 81,6% επί των ανοιχτών δεκτών ήταν συντονισμένο στο ZDF που μετέδωσε τον αγώνα. Πρόκειται για την υψηλότερη τηλεθέαση στη γερμανική τηλεόραση μετά το Euro 2016. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Μεξικό, το ματς των Ελ Τρι με τη Γερμανία παρακολούθησαν 17.56 εκατ. τηλεθεατές με το συνολικό ποσοστό τηλεθέασης να εκτοξεύεται στο 60,81%. Σύμφωνα με την EBU, στην Ελβετία το παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας με τη Βραζιλία παρακολούθησαν 2,23 εκατ. τηλεθεατές. Πρόκειται για την υψηλότερη τηλεθέαση σε ζωντανό πρόγραμμα στην Ελβετία από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Ρεκόρ τηλεθέασης σημειώθηκε και στην Κόστα Ρίκα.