Μπορεί να ξεκίνησε τον όμιλο ως ένα από τα αουτσάιντερ, με τους περισσότερους να την είχαν ξεγραμμένη. Ωστόσο η Ιαπωνία απέδειξε χθες πως δεν πήγε στη Ρωσία για τουρισμό, κερδίζοντας την Κολομβία με 2-1 και γράφοντας Ιστορία. Μιας και έγινε η πρώτη ασιατική ομάδα που κερδίζει Νοτιοαμερικανούς σε Μουντιάλ.

Το παιχνίδι είχε πέρα από ανατροπές και συγκινήσεις κι άλλα ιστορικά στοιχεία. Οπως για παράδειγμα την πρώτη κόκκινη κάρτα του τουρνουά, με την αποβολή του Κάρλος Σάντσες. Ο οποίος με τη σειρά του έγινε ο παίκτης με τη δεύτερη γρηγορότερη αποβολή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, βλέποντας τον ρέφερι της αναμέτρησης να του δείχνει τον δρόμο προς τα αποδυτήρια στο 3′. Το ρεκόρ πάντως εξακολουθεί να το κατέχει ο Ουρουγουανός Χοσέ Αλμπέρτο Μπατίστα, που αποβλήθηκε στα 54 δευτερόλεπτα της αναμέτρησης της χώρας του με τη Σκωτία στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό.

Ολα αυτά έδωσαν έτσι μια μεγάλη νίκη στους Ιάπωνες, χαλώντας το ιστορικό ρεκόρ του Χουάν Κιντέρο. Που κατάφερε να γίνει ο πρώτος κολομβιανός ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα. Ενα ρεκόρ που δεν μπόρεσε να χαρεί, μιας και παρά τη μεγάλη προσπάθεια της ομάδας του, στο τέλος πανηγύρισαν οι Σαμουράι.

Το παιχνίδι έγειρε υπέρ των Ασιατών από πολύ νωρίς, καθώς στο 3′ ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι σε χέρι του Κάρλος Σάντσες, αποβάλλοντας παράλληλα τον ποδοσφαιριστή των Κολομβιανών. Ο Καγκάβα δεν αστόχησε και η Ιαπωνία πήρε από νωρίς κεφάλι. Ωστόσο οι Κολομβιανοί αντέδρασαν. Παρότι το μεγάλο τους αστέρι, ο Χάμες Ροντρίγκες, ήταν στον πάγκο, βρήκαν τις λύσεις, ισορρόπησαν το ματς και τελικά ισοφάρισαν στο 39′ με την πανέξυπνη εκτέλεση φάουλ του Κιντέρο.

«Κρέμασμα» από Οσπίνα

Η αντίδραση που έβγαλε στο παιχνίδι η Κολομβία, παρά το αριθμητικό της μειονέκτημα, έδειξε να αιφνιδιάζει τους Ιάπωνες. Οι οποίοι δυσκολεύονταν να γίνουν απειλητικοί και να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Εχοντας μια ανούσια κατοχή της μπάλας, την ίδια στιγμή που η ομάδα της Λατινικής Αμερικής έμοιαζε να ψάχνει μισή φάση στην αντεπίθεση για να κάνει την ολική ανατροπή.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, μιας και μια στημένη μπάλα, σε συνδυασμό με μια γκάφα του τερματοφύλακα Οσπίνα, έδωσαν το πάνω χέρι ξανά στους Ιάπωνες. Που πήραν εκ νέου το προβάδισμα στο 73′ με την κεφαλιά του Οσάκο και κατάφεραν να το διατηρήσουν μέχρι τέλους.

Ανω – κάτω ο όμιλος

Αυτό το αποτέλεσμα φέρνει με το «καλημέρα» τα πάνω κάτω στον όμιλο, μιας και οι Κολομβιανοί από φαβορί βρίσκονται στα… σκοινιά, την ίδια ώρα που η Ιαπωνία «βλέπει» την πρόκριση να έρχεται. Εχοντας ακόμα μπροστά της δύο παιχνίδια, με Σενεγάλη και Πολωνία, τις οποίες σαφέστατα μπορεί να «χτυπήσει» στα ίσια. Διεκδικώντας τη συνέχεια της πορείας της στον θεσμό και διαψεύδοντας τον πρώην προπονητή της Φιλίπ Τρουσιέ, που είχε δηλώσει πως οι Σαμουράι δεν μπορούν να προκριθούν ούτε με τον… Μουρίνιο στον πάγκο τους! Θυμίζουμε πως με τον Τρουσιέ οι Ιάπωνες είχαν φτάσει μέχρι τους 16 στο Μουντιάλ του 2002, η καλύτερη επίδοση της ιστορίας τους μέχρι στιγμής σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ρεκόρ χωρίς νόημα

Ο Κιντέρο έγινε ο πρώτος κολομβιανός ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε δύο Μουντιάλ, ωστόσο αυτό το ρεκόρ πέρασε σε δεύτερη μοίρα, μιας και η ομάδα του δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα στην πρεμιέρα της στον θεσμό.