Οι φωνές των Βραζιλιάνων (παικτών κυρίως αλλά και του Τύπου) για τη διαιτησία εκνεύρισαν τον ομοσπονδιακό τεχνικό της ομάδας. Η Σελεσάο κόλλησε στο 1-1 στην πρεμιέρα με την Ελβετία, αλλά το γκολ της ισοφάρισης του Ζουμπέρ είναι καθαρό φάουλ (σπρώξιμο στον Μιράντα) που δεν δόθηκε από τον μεξικανό ρέφερι Ράμος.

Ο οποίος δεν είδε (αλλά και δεν άκουσε τη συμβουλή από το VAR) και το πέναλτι που έκανε ο Ακάντζι στον Ζεσούς στο 73′.

Ομως ο Τιτί, όπως είναι το προσωνύμιο του τεχνικού της Βραζιλίας, δεν θέλει οι παίκτες του να μένουν στις διαμαρτυρίες.

«Δεν μπορώ να κοουτσάρω μια ομάδα που διαμαρτύρεται. Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει ένα πέναλτι με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά δεν υπάρχει τρόπος για… διαμαρτυρία.

Προσωπικά με απασχολεί και σαφώς δεν με ικανοποιεί που δεν φτάσαμε στη νίκη. Αλλά σε αυτό το επίπεδο της διοργάνωσης ο στόχος είναι να βάλεις το γκολ και στη συνέχεια βλέποντας τον αντίπαλό σου να παίρνει το ρίσκο να ανέβει πιο ψηλά να τον «χτυπήσεις» στις αντεπιθέσεις.

Εμείς δεν το κάναμε, και αυτό με απασχολεί, όχι τι κάνει η διαιτησία. Σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το 45% των γκολ έρχεται από στημένα και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε περισσότερο» τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Βραζιλίας, η οποία δεν νίκησε σε πρεμιέρα Μουντιάλ μετά από 40 χρόνια (!).

Ηταν το 1978 όταν έμεινε στο 1-1 με τη Σουηδία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής και εκεί είχε σκοράρει στο 90′ αλλά ο γνωστός ουαλός διαιτητής Κλάιβ Τόμας είχε σφυρίξει τη λήξη την ώρα που η μπάλα ήταν στον αέρα, δευτερόλεπτα προτού ο Ζίκο ακουμπήσει την μπάλα με το κεφάλι και τη στείλει στα δίχτυα!

Από την πλευρά του πάντως ο Νεϊμάρ, που βρισκόταν συνέχεια φαρδύς-πλατύς στο χόρτο (τα 10 φάουλ που του έκαναν οι Ελβετοί είναι ρεκόρ 20 χρόνων από το 1998), εξέφρασε τα παράπονά του για τον ρέφερι.

«Καθαρό φάουλ»

«Η δουλειά μου είναι να παίζω ποδόσφαιρο και η δουλειά του διαιτητή είναι να είναι προσεκτικός. Εάν δεν το κάνει, όπως έγινε στη δική μας περίπτωση, είναι κακό για το ποδόσφαιρο. Είναι τέσσερις επαγγελματίες που έχουν τον ρόλο να προσέχουν το τι γίνεται στον αγώνα και δεν είναι δικό μας θέμα να τους το υποδεικνύουμε. Το γκολ της ισοφάρισης ήταν καθαρό φάουλ και η Ελβετία δεν άξιζε την ισοπαλία. Οσο για εμάς, πιστεύω ότι θα βελτιωθούμε» τόνισε ο σουπερστάρ των Βραζιλιάνων, οι οποίοι πάντως αν δεν νικήσουν την Κόστα Ρίκα την Παρασκευή θα συμπληρώσουν τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια στο Μουντιάλ χωρίς νίκη (μαζί με τα δύο τελευταία, ημιτελικός και μικρός τελικός του 2014), κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του 1970, στις διοργανώσεις του 1974 και του 1978.

Στο φινάλε της πρώτης διοργάνωσης στη Δυτική Γερμανία, η Βραζιλία ηττήθηκε στον κρίσιμο αγώνα του ομίλου της δεύτερης φάσης από την Ολλανδία που πήρε την πρώτη θέση και πήγε στον τελικό. Οι Βραζιλιάνοι ως δεύτεροι έπαιξαν στον αγώνα για την 3η θέση και έχασαν από την Πολωνία 1-0. Στην πρεμιέρα του Μουντιάλ της Αργεντινής έφεραν 1-1 με τη Σουηδία και 0-0 με την Ισπανία στο επόμενο παιχνίδι συμπληρώνοντας μια τετράδα χωρίς νίκη.

Πάντως οι βραζιλιάνοι δημοσιογράφοι τα έβαλαν με τον Νεϊμάρ για την πενιχρή του εμφάνιση ασκώντας του ιδιαίτερα αυστηρή κριτική:

«Ο Νεϊμάρ ήταν η απόλυτη καταστροφή. Δεν ήταν αποδεκτή η εμφάνισή του και έπρεπε να είχε αντικατασταθεί. Η Βραζιλία έχει πολύ καλή ομάδα από πολλούς παίκτες και ο Νεϊμάρ προσπάθησε να νικήσει μόνος του και απέτυχε» τόνισε ο Αρνάλντο Ριμπέιρο από το ESPN της Βραζιλίας και συνέχισε: «Εχει τη δικαιολογία της πρόσφατης εγχείρησης αλλά δεν πρόσφερε τίποτε στην ομάδα και θα ήταν σαφώς καλύτερο να παίξει ο Ντάγκλας Κόστα, ο οποίος ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έπαιξε».

Ο Ζε Ελίας

Ο παλιός άσος της Βραζιλίας, ο Ζε Ελίας, πρόσθεσε: «Ηταν εγωιστής και προσπαθούσε να τα κάνει όλα μόνος του, για αυτό και δέχτηκε τόσα φάουλ. Δεν είναι τυχαίο ότι ξέχασε να παίξει για την ομάδα και κρατούσε συνέχεια την μπάλα», ενώ ο Οσβάλντο Πασκοάλ από το βραζιλιάνικο Fox Sport συμπλήρωσε: «Αυτό δεν ήταν ποδόσφαιρο, είναι απίστευτο που ο Τιτί δεν έβαλε ούτε λεπτό τον Ντάγκλας Κόστα».