Ο ρώσος δημοσιογράφος Εβγένι Μαρκόβ τους χαρακτήρισε «τους πιο χαρούμενους ανθρώπους του κόσμου». Ο αυστραλός συνάδελφός του Τζέι Μπέντναλ τους απονέμει το Κύπελλο των πιο ενθουσιωδών φιλάθλων του Μουντιάλ.

Οι Μεξικανοί δεν κυριαρχούν μόνο στον αγωνιστικό χώρο, όπου επικράτησαν της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας με 1-0, αλλά και στην Κόκκινη Πλατεία.

Με τις πράσινες φανταχτερές φανέλες τους, τις παραδοσιακές στολές, τα σομπρέρο και το αστείρευτο κέφι τους, οι Μεξικανοί έχουν μεταγγίσει τη χαρά στη Μόσχα και αποκτούν μόνο φίλους.

Στο τελευταίο Euro στη Γαλλία, ήταν οι Ιρλανδοί αυτοί που με τη ζωντάνιά τους αναδείχθηκαν πρωταθλητές των δρόμων.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο οι Μεξικανοί δεν έχουν αντίπαλο. Είναι ικανοί, όπως αποδείχθηκε στο γκολ του Λοσάνο επί των Γερμανών, να προκαλέσουν ακόμα και σεισμό.

Στην πρεμιέρα, στο περιθώριο του αγώνα της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία, έκλεψαν τις καρδιές των ντόπιων όταν δάνεισαν τα σομπρέρο τους σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και φωτογραφίστηκαν μαζί τους.

Η βάση του αγάλματος του Λένιν που βρίσκεται έξω από το «Λουζνικί» αποτελεί ένα από τα αγαπημένα τους στέκια.

Εκεί συγκεντρώνονται και φωνάζουν ρυθμικά «Mexico Campeon!».

Στα μπαρ στην οδό Nikolskaya στο κέντρο της Μόσχας ανακατεύονται μαζί με Βέλγους και Αργεντινούς, πίνοντας και χορεύοντας για ώρες.

Το να γίνει κάποιος ένας απ’ αυτούς είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Ενα χαμόγελο, μια selfie, η ανταλλαγή ενός λάβαρου και γίνεσαι αυτομάτως φίλος τους.

Δύο ημέρες πριν από τον αγώνα τους με τη Γερμανία, παρακολούθησαν σε fan zone το ματς της Ουρουγουάης με την Αίγυπτο. Ενας φίλαθλος της βορειοαφρικανικής χώρας με κινητικά προβλήματα δεν μπορούσε να δει τη γιγαντοοθόνη. Τότε οι Μεξικανοί ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Κολομβιανούς και σήκωσαν τον Αιγύπτιο στον αέρα μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιο για να δει το ματς.

Το πάθος των Μεξικανών για την El Tri είναι τέτοιο ώστε μια παρέα έξι ανδρών ξεκίνησε από την περιοχή Ντουράνγκο, βόρεια πολιτεία του Μεξικού και διανύοντας 16.000 χιλιόμετρα με ένα σχολικό βαμμένο στα χρώματα της χώρας τους, έφτασαν στη Ρωσία. Στον ουρανό του σχολικού έχουν γράψει τον στίχο «Canta y no llores» (τραγούδα και μην κλαις) από το δημοφιλές τραγούδι «Cielito Lindo», ίσως για να τονίσουν πως ακόμα κι αν η ομάδα τους δεν τα πάει καλά στον αγωνιστικό χώρο, το πάρτι πρέπει να συνεχιστεί.

Η FIFA εκτιμά πως τουλάχιστον 45.000 Μεξικανοί θα επισκεφθούν τη Ρωσία για το Μουντιάλ.

Πολλοί απ’ αυτούς που βρέθηκαν στο παιχνίδι με τη Γερμανία δεν απέφυγαν την κακή τους συνήθεια και φώναξαν στον τερματοφύλακα της Μάνσαφτ Νόιερ το ομοφοβικό σύνθημα «putο», για το οποίο η FIFA καλεί την ομοσπονδία τους σε απολογία και πιθανόν να της επιβάλει χρηματικό πρόστιμο.

Για να αποφεύγουν στο μέλλον οι Μεξικανοί παρόμοιες καταστάσεις, μια ζυθοποιία τους πρότεινε αντί για «puto» να φωνάζουν «Putin», με τον μεξικανό πρεσβευτή στη Ρωσία Εντουαρντ Μαλαγιάν να κοκκινίζει από θυμό.

Μετά τη νίκη επί της Γερμανίας, ο ενθουσιασμός των Μεξικανών έχει πολλαπλασιαστεί. Η σπουδαία επιτυχία της El Tri ήρθε μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη συντριβή της με 7-0 από τη Χιλή στο Κόπα Αμέρικα.

Μία ήττα που όπως είπε ο Τσιτσαρίτο «πλήγωσε την ψυχή των Μεξικανών».

Ο κυνηγημένος Οσόριο

Στο στόχαστρο των φιλάθλων είχε βρεθεί τότε ο κολομβιανός προπονητής της ομάδας τους Χουάν Κάρλος Οσόριο. Ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι στη Ρωσία, οι αναλυτές ζητούσαν τον αποκεφαλισμό του, λόγω των μεθόδων που ακολουθούσε.

Στο τελευταίο ματς πριν από το καλό κατευόδιο, εναντίον της Σκωτίας ένα γήπεδο φώναζε ρυθμικά να απολυθεί ο Οσόριο.

Αμέσως μετά αποκαλύφθηκαν τα «όργια» επτά ποδοσφαιριστών της El Tri με 30 γυναίκες. Το σκάνδαλο έκανε τον γύρο του κόσμου, αλλά ο Οσόριο κάλυψε τους παίκτες του σφραγίζοντας τα αποδυτήρια του Μεξικού.

Τέσσερις από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, οι Οτσόα, Ερέρα, Σαλσέδο και Γκαγιάρδο ξεκίνησαν βασικοί εναντίον των Γερμανών και ο Ραούλ Χιμένες πέρασε αλλαγή. Οι μόνοι που δεν χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι αδερφοί Ντος Σάντος.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι στις δηλώσεις τους οι παίκτες αφιέρωσαν τη νίκη στον προπονητή τους.

«Αφιερώνουμε τη νίκη στον Οσόριο γιατί την αξίζει περισσότερο. Εργάζεται, υπέφερε πολύ και κανείς δεν πίστευε σε αυτόν εκτός από εμάς», δήλωσε ο Ράφα Μάρκες, ο οποίος έγινε ο μόλις τρίτος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε πέντε Μουντιάλ.

Οι αναλυτές κατηγορούσαν τον Οσόριο για το rotation, γιατί δεν είχαν αντιληφθεί πως αναζητούσε την κατάλληλη φόρμα για να νικήσει τους Γερμανούς. Ο Κολομβιανός γνώριζε πως η Μάνσαφτ πιέζει ψηλά ανεβάζοντας στην αντίπαλη περιοχή και τους κεντρικούς αμυντικούς της. Αυτό που αναζητούσε λοιπόν ήταν δύο πολύ γρήγορους παίκτες που θα έκαναν τη ζημιά στην πλάτη των Γερμανών, όπως και συνέβη.

«Οποιαδήποτε ομάδα παίζει με τέσσερις αμυντικούς τόσο ψηλά, θα υπάρχουν 35 μέτρα πίσω τους. Δεν αποτελούν εξαίρεση», εξήγησε ο Οσόριο.

Η νίκη επί των κατόχων του τίτλου έχει ανοίξει την όρεξη των Μεξικανών για μεγάλα πράγματα. Οι παίκτες μιλούν ακόμα και για κατάκτηση του τίτλου, αλλά οι φίλαθλοι θα είναι ευχαριστημένοι αν φτάσουν μέχρι τα προημιτελικά, όπου τελευταία φορά εμφανίστηκαν το 1986, όταν φιλοξένησαν τη διοργάνωση.