Πολλά μπορεί να πει κάποιος για την υπεροψία με την οποία αντιμετώπισε η Βραζιλία την πρεμιέρα της στο Μουντιάλ. Η Σελεσάο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εκατομμυρίων θαυμαστών της στο χθεσινό ματς απέναντι στην Ελβετία και το τελικό 1-1 ήταν αποτέλεσμα που σίγουρα δεν αφήνει ικανοποιημένους τους Βραζιλιάνους. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να επισημανθούν και δύο διαιτητικές αποφάσεις, δύο πολύ μεγάλα λάθη του μεξικανού ρέφερι Σέζαρ Ράμος που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως ο Ράμος τα έκανε θάλασσα και αδίκησε την Βραζιλία. Τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το γκολ της ισοφάρισης των Ελβετών στο 50′ με την κεφαλιά του Ζούμπερ όσο και με τον μη καταλογισμό πέναλτι σε ανατροπή του Ζεσούς από τον Ακάντζι στο 73′.

Δεν χωρά αμφιβολία πως η Βραζιλία κινήθηκε σε ρηχά νερά. Δεν επιβεβαίωσε με την εμφάνισή της τον τίτλο του φαβορί που τη συνοδεύει στα γήπεδα της Ρωσίας. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα στον μεξικανό διαιτητή να κάνει τέτοια μεγάλα λάθη, ειδικά από την στιγμή που υπάρχει το VAR. Ο Ζούμπερ κάνει φάουλ (σπρώξιμο) στον Μιράντα πριν πιάσει την κεφαλιά για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και παρά τις διαμαρτυρίες των Βραζιλιάνων ο Ράμος έδειξε σέντρα. Θα μπορούσε να «πάρει την βοήθεια της τεχνολογίας» για ν’ αποφύγει το λάθος αλλά δεν το έκανε.

Λίγα λεπτά αργότερα, και πιο συγκεκριμένα στο 73′, ο μεξικανός διαιτητής δεν καταλόγισε πέναλτι σε ανατροπή του Ζεσούς. Οταν λοιπόν ο ρέφερι του αγώνα κάνει αυτά που έκανε ο Ράμος, τότε τα φώτα δεν πέφτουν πάνω στους παίκτες αλλά στον Μεξικανό. Κι εκεί φυσικά υπάρχει πρόβλημα.

Η χθεσινή μέρα (και γενικότερα το ξεκίνημα της διοργάνωσης) δεν ήταν σχεδιασμένη για τα φαβορί. Μετά την Αργεντινή, την Ισπανία και την Γερμανία, την πάτησαν και οι Βραζιλιάνοι. Και μάλιστα η ομάδα του Νεϊμάρ θα μπορούσε να έχει πάρει τους τρεις πόντους στην πρεμιέρα της στην διοργάνωση. Κατάφερε να προηγηθεί στο 20′, με τον Κουτίνιο να πετυχαίνει ένα εντυπωσιακό γκολ. Κι ενώ όλοι περίμεναν πως η Βραζιλία θα έβρισκε τρόπους να πετύχει και δεύτερο γκολ, η Σελεσάο δεν ανέβασε ρυθμούς. Η επιλογή μάλιστα να παίξει σε χαμηλό τέμπο ήταν ένα δώρο στην Ελβετία, το οποίο φυσικά κατάφερε να εκμεταλλευτεί η ομάδα του Πέτκοβιτς.

Επηρεασμένος ο Νεϊμάρ

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Νεϊμάρ. Οπως ήταν και στον Λιονέλ Μέσι στην πρεμιέρα της Αργεντινής, όπως και στον Κριστιάνο Ρονάλντο στο ματς της Πορτογαλίας με την Ισπανία. Το μαλλί του Βραζιλιάνου ήταν εντυπωσιακό. Η εμφάνιση όμως, όχι. Η κόμμωση έκανε τη διαφορά, η απόδοση όμως όχι. Κι από την στιγμή που ο Νεϊμάρ κινήθηκε σε ρηχά νερά, τα πράγματα έγιναν δύσκολα για τη Βραζιλία. Κι έγιναν ακόμα δυσκολότερα από τη στιγμή που ο Ζεσούς δεν μπορούσε να απειλήσει την άμυνα της Ελβετίας.

Ο Κουτίνιο μαζί με τον Μαρσέλο ήταν οι δύο παίκτες που προσπάθησαν να βοηθήσουν στο δημιουργικό σκέλος αλλά οι προσπάθειες των Βραζιλιάνων για την επίτευξη δεύτερου γκολ δεν καρποφόρησαν. Βέβαια η Βραζιλία είχε τρεις καλές φάσεις στις καθυστερήσεις του αγώνα, χωρίς όμως η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα του Ζόμερ.

Το αμυντικό πλάνο

Οι Ελβετοί κατάφεραν να πάρουν έναν πολύτιμο βαθμό από το χθεσινό ματς και είναι πολύ πιθανό αυτός ο βαθμός ν’ αποδειχθεί καθοριστικός στην προσπάθεια που κάνουν για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η Ελβετία εκμεταλλεύτηκε μια στατική φάση (και το λάθος βέβαια του διαιτητή) για να φτάσει στην ισοφάριση και στη συνέχεια έδωσε χώρο στην Βραζιλία.

Επέλεξε μια διπλή ζώνη άμυνας για να περιορίσει τη δράση των Βραζιλιάνων και σε αρκετές περιπτώσεις οι παίκτες του Πέτκοβιτς κατέφυγαν σε φάουλ για να σταματήσουν τους αντιπάλους τους. Προσπάθησαν να βγάλουν και δυο τρεις κόντρες, ωστόσο το κύριο μέλημά τους ήταν να πάρουν τον βαθμό της ισοπαλίας και τα κατάφεραν.

Η Σελεσάο δεν μπόρεσε να κερδίσει στην πρεμιέρα της στον όμιλο και καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ότι η συνέχεια στο γκρουπ παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η Σερβία φιγουράρει στην πρώτη θέση μετά τη νίκη της επί της Κόστα Ρίκα με 1-0 και στη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου η Βραζιλία θα παίξει με την Κόστα Ρίκα και η Σερβία με την Ελβετία.