Αν θελήσει κανείς να αναζητήσει τον πιο εμπορικό αθλητή στον χώρο του τένις, δεν θα χρειαστεί να ψάξει ιδιαίτερα. Ο Ρότζερ Φέντερερ στα 37 του χρόνια παραμένει το πιο δυνατό όνομα για τους διοργανωτές των διαφόρων τουρνουά.

Αυτό φαίνεται και από τις «αποκαλύψεις» που έκανε ο διευθυντής των αγώνων του «Mercedes Cup» Έντγουιν Βεϊντόρφερ, ο οποίος είπε πως η διοργάνωση έπρεπε να δαπανήσει ένα εκατομμύριο ευρώ για να φέρει τον Ελβετό άσο στην Στουτγκάρδη. Ποσό πολύ υψηλότερο από το συνολικό που δίνουν τα συγκεκριμένα τουρνουά στους μετέχοντες αθλητές και που έχει οριστεί στις 730.000 ευρώ!

Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει: «Του Ρότζερ του αρέσει πολύ να έρχεται εδώ στην Στουτγκάρδη. Προτιμά να μην χρησιμοποιεί το ιδιωτικό τζετ, αλλά να έρχεται οδηγώντας και πάντα νιώθει σαν στο σπίτι του». Και στην συνέχεια τόνισε: «Από την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα λάβει μέρος ο Φέντερερ, οι πωλήσεις των εισιτηρίων αυξήθηκαν κατακόρυφα».

Ωστόσο, το πόσο δυνατό παραμένει το όνομά του, φαίνεται και από τις «γκρίνιες» που ακούγονται από τους διοργανωτές των διαφόρων τουρνουά, όταν ο Φέντερερ αποφασίζει να μην αγωνιστεί, παρά τα τεράστια ποσά που του δίνουν για να δηλώσει συμμετοχή.

Εφέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν αγωνίστηκε στα χωμάτινα τουρνουά και οι διευθυντές των αγώνων εξέφρασαν το παράπονό τους. Σε δηλώσεις του ο Ελβετός άσος, που αν κατακτήσει το τρόπαιο στην Στουτγκάρδη θα επανέλθει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ανέφερε για το γεγονός αυτό:

«Δεν συμφωνώ με όσους λένε πως έπρεπε να παίξω στο χώμα. Εγώ βάζω πάντα τον πήχη ψηλά και θέλω οι άνθρωποι που θα πληρώσουν για να δουν το ματς, να παρακολουθήσουν τον καλύτερο Φέντερερ, ακόμη και στο χώμα. Αυτό όμως δεν είναι πλέον τόσο απλό. Έχω τέσσερα παιδιά και θέλω να περνάω χρόνο μαζί τους, οπότε δεν είναι δυνατόν να παίζω παντού. Επί 17 χρόνια έπαιζα συνεχώς από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο. Ομως ο τραυματισμός που είχα στο γόνατο πριν από δύο χρόνια, με έκανε να συνειδητοποιήσω πως αν θέλω να παραμείνω περισσότερα χρόνια στα γήπεδα, τότε θα πρέπει να κάνω κάποια συντήρηση και κάποια διαλείμματα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Καταλαβαίνω τους διοργανωτές των τουρνουά που παραπονιούνται, αλλά θα μπορούσαν να με προστατεύσουν λίγο και να πουν ότι είμαι ελεύθερος να αποφασίσω εγώ γι’ αυτό που θέλω. Μερικές φορές με αυτά που λένε, το παρατραβάνε. Ο στόχος μου είναι να ξαναπαίξω στο χώμα, αλλά όσο μεγαλώνεις δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος».