Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, εκτός από εμβληματικός παράγοντας του Παναθηναϊκού θεωρείται ο πατριάρχης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και όχι αδίκως. Το όνομά του δεν συνδέθηκε μόνο με τη δημιουργία της δικής του βιομηχανίας, της ΒΙΑΝΕΞ, αλλά και ενός ολόκληρου κλάδου στην Ελλάδα. Γεννημένος το 1929 ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιού του φαρμακοποιού Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που διέθετε ένα από τα πρώτα φαρμακεία των Αθηνών στην οδό Πειραιώς. Εκεί ως έφηβος ο Παύλος μαζί με τους αδελφούς του Θανάση και Κώστα (ο οποίος πρόσφατα έφυγε και εκείνος από τη ζωή) έρχονται σε πρώτη επαφή με τα φάρμακα και το επιχειρείν. Για όσους τον γνώριζαν, τρία ήταν τα πράγματα που αγαπούσε περισσότερο. Την οικογένειά του, την επιχείρησή του και τους ανθρώπους της και φυσικά τον Παναθηναϊκό.

Ηταν, λένε όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, ένας ακούραστος και οξυδερκής άνθρωπος με όραμα και αφοσίωση σε ό,τι έκανε. Υποστήριζε ότι «για να βρεθείς στην κορυφή πρέπει να μη σταματάς να προσπαθείς» και αυτό έκανε σε όλο τον επιχειρηματικό του βίο. Με σπουδές στα οικονομικά, έχοντας τελειώσει την Ανωτάτη Εμπορική (σήμερα ΑΣΟΕΕ) όπως και ο αδελφός του Θανάσης το 1960 και σε ηλικία μόλις 32 ετών ιδρύει την εταιρία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ (Φάρμακα Γιαννακόπουλου) με δραστηριότητα την αντιπροσώπευση μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών ομίλων στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα του, σχεδόν μια δεκαετία μετά, η δημιουργία της ΒΙΑΝΕΞ, η οποία πετυχαίνει, έχοντας στο τιμόνι της τον χαρισματικό επιχειρηματία να συνάπτει συμφωνίες με επιχειρηματικούς κολοσσούς της διεθνούς φαρμακευτικής αγοράς που της αναθέτουν την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της. Στο πέρασμα των ετών δημιουργεί παραγωγικές μονάδες με τελευταία αυτή της παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών την οποία αναβαθμίζει πλήρως το 1999 κάνοντάς την το τέταρτο εργοστάσιο της οικογένειας ΒΙΑΝΕΞ. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν ένας οραματιστής επιχειρηματίας για τον οποίο όσοι δούλεψαν μαζί του επισημαίνουν ότι είχε πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνική προσφορά.

Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ενώ βραβεύθηκε πολλές φορές από οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Τον Απρίλιο του 2017 βραβεύτηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και καθιέρωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ως δύναμης με παγκόσμια εμβέλεια.