Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έθεσε την ΕΠΟ προ των ευθυνών της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διοίκηση Γραμμένου βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι ιθύνοντες της FIFA φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος. Ασφαλώς και δεν περίμενε κάποιος τη συγκεκριμένη επιστολή για να καταλάβει πού έχει φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα γεγονότα που δυσφήμησαν τη χώρα μας διεθνώς προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση των αξιωματούχων της FIFA γιατί πολύ απλά η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Και ήταν εικόνες που σόκαραν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.

Τα όσα συνέβησαν στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, μάλλον δεν μπορούσαν ούτε να τα φανταστούν στα γραφεία της FIFΑ. Γεγονότα που είχαν να κάνουν με επεισόδια, τραγελαφικές διαιτητικές αποφάσεις, αλλά και αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης που σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Μαγικός κόσμος

Ποια είναι λοιπόν τα νέα «ήθη» στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ποια είναι η νέα εικόνα την εποχή της «εξυγίανσης»; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει ν’ απαντηθούν. Και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Είναι ξεκάθαρο πως κανείς δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο χρόνο. Οσο κι αν ορισμένοι προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, διαψεύστηκαν οικτρά από τα γεγονότα.

Τα όσα είδαν όλοι στον «μαγικό» χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου συνθέτουν μια απογοητευτική εικόνα. Ο τραυματισμός του Γκαρσία στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός από ρολό ταμειακής μηχανής που πέταξε οπαδός του Δικεφάλου είχε ως αποτέλεσμα να μην αρχίσει το ντέρμπι της Τούμπας. Στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ υπήρξε η είσοδος του οπλοφορούντος Ιβάν Σαββίδη.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτά. Το παζλ είχε κι άλλα πολλά κομμάτια που προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις αναφορικά με τον δρόμο που έχει πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι διαιτητικές αποφάσεις ήταν ένα πολύ μεγάλο θέμα και παραμένουν πολύ σημαντικό ζήτημα για την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τούτο άλλωστε είναι πασιφανές διαβάζοντας την επιστολή που εστάλη στα γραφεία της ΕΠΟ. Ηταν επίσης πασιφανές πως τα σοβαρά διαιτητικά λάθη είχαν ξεκάθαρη στόχευση. Να μπλοκάρουν τον δρόμο του Ολυμπιακού στην προσπάθεια για κατάκτηση του όγδοου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Και η συγκεκριμένη διαδικασία μπήκε σε εφαρμογή από νωρίς, προκειμένου να ορθώνονται εμπόδια στην πορεία της ομάδας του λιμανιού.

Ο Ολυμπιακός είχε εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την έντονη αντίθεσή του σε μια σειρά αποφάσεων που οδηγούσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε πρωτόγνωρες καταστάσεις παρακμής. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν επισημάνει με ξεκάθαρο τρόπο πως οι επιλογές της διοίκησης Γραμμένου θα προκαλούσαν τεράστια προβλήματα. Επιβεβαιώθηκαν. Ηταν, λοιπόν, επόμενο να φτάσουμε στο σημείο να σχεδιάζουν αλλαγή κανονισμού προκειμένου να έρχονται ξένοι διαιτητές να σφυρίζουν όταν κρίνεται σκόπιμο σε ματς πρωταθλήματος.

Κι όσο για τις αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης; Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κάποιος. Από τη μια οι τιμωρίες εις βάρος του Ολυμπιακού και από την άλλη οι μεταμεσονύχτιες (!) αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ (για το ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού) που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων γιατί κατάργησαν κάθε λογική.

Ισως πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά. Εντός της ημέρας, λοιπόν, συνεδριάζει η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, με παρόντα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν προτάσεις της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ Λιγκ για τροπoποίηση κανονισμών της Ομοσπονδίας και προτάσεις της Φούτμπολ Λιγκ για τον κανονισμό επιτήρησης της ερχόμενης σεζόν. Ακόμη, προβλέπεται να συζητηθούν οι εισηγήσεις αναφορικά με τις ποινές σε περίπτωση μη αδειοδότησης που θα ισχύσουν από την ερχόμενη χρονιά για Σούπερ και Φούτμπολ Λιγκ.

Η επιστολή

Η FIFA λοιπόν έκανε μια κίνηση και προκάλεσε εξελίξεις, στέλνοντας τη συγκεκριμένη επιστολή. Και θέτει προ των ευθυνών της τη διοίκηση του Βαγγέλη Γραμμένου, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Προφανώς και ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εκλείψει. Οσοι θέλουν να παρουσιάσουν διαφορετικό σκηνικό, καλό θα είναι να διαβάσουν καλά την επιστολή. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί πως οι αξιωματούχοι της FIFA δεν εμπιστεύονται τη διοίκηση Γραμμένου για την «επόμενη μέρα» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η FIFA δεν είναι ικανοποιημένη με τη δομή και τη λειτουργία της ΕΠΟ. Προχωρά στον ορισμό και τρίτου ξένου μέλους στην ΚΕΔ. Κάνει ξεκάθαρες συστάσεις σε θέματα που αφορούν τα δικαστικά όργανα και εστιάζει σ’ ένα τεράστιο πρόβλημα που βρίσκεται σε έξαρση και αφορά τα φαινόμενα βίας.

Και για το τέλος; Ζητά από την Ομοσπονδία να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις μέχρι τις 29 Ιουνίου, παρουσιάζοντας ένα νέο οργανόγραμμα.

Επί της ουσίας, κανένας αξιωματούχος της FIFA δεν πιστεύει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει βήματα προόδου υπό την παρούσα διοίκηση. Στη FIFA ξέρουν πολύ καλά πως τα προβλήματα θα παραμείνουν δυσεπίλυτα όσο η διοίκηση Γραμμένου λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δεν έχουν κάνει τυχαία την εμφάνισή τους τα σενάρια για αλλαγές ακόμα και στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ. Ο ξεπεσμός δεν έχει προηγούμενο. Το είπαν οι ιθύνοντες της FIFA στον Βαγγέλη Γραμμένο και με επιστολή. Με κάθε… επισημότητα. Και αποδεικνύεται ότι ο Ολυμπιακός δεν φώναζε άδικα τόσο καιρό.