Μια ντουζίνα σπουδαίοι άσοι αποκλείστηκαν χθες από τις αποστολές των εθνικών τους ομάδων που θα συμμετάσχουν στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο, ανεβάζοντας σημαντικά τον αριθμό των διάσημων παικτών που θα απουσιάσουν από το σπουδαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού.

Από το Βέλγιο αποκλείστηκε ο Ράτζα Ναϊνγκολάν, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του άσου της Ρόμα.

Ο έμπειρος μέσος ανακοίνωσε το τέλος της διεθνούς καριέρας του, αφήνοντας αιχμές για τον προπονητή του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ.

«Πολύ απρόθυμα η διεθνής καριέρα μου έφτασε στο τέλος της. Εκανα τα πάντα που μπορούσα για να εκπροσωπώ τη χώρα μου» ήταν η δήλωση του ιδιαίτερα αγαπητού στους βέλγους φιλάθλους άσου της Ρόμα στα social media.

Αιτιολογώντας την απόφασή του ο κόουτς των Κόκκινων Διαβόλων υποστήριξε ότι το κριτήριο ήταν καθαρά θέμα τακτικής.

«Ηταν μία λυπηρή και δύσκολη απόφαση. Είναι παίκτης μεγάλης κλάσης και ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης της Ρόμα. Η απόφασή μου όμως ήταν καθαρά για λόγους τακτικής. Χρησιμοποιώ ένα συγκεκριμένο σύστημα που λειτουργεί. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον Ράτζα σε δεύτερο ρόλο». Πόσοι τον πίστεψαν; Λίγοι, καθώς ο Μαρτίνεζ βρισκόταν σε συνεχή κόντρα με τον Ναϊνγκολάν τους τελευταίους μήνες. Ο βέλγος πρώην διεθνής Φιλίπ Αλμπέρ σχολίασε: «Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα κάνουμε το ταξίδι για το Μουντιάλ χωρίς έναν από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Αυτός δεν είναι τρόπος για να γίνεις παγκόσμιος πρωταθλητής».

Η μεγάλη σφαγή

Περισσότερο αναμενόμενος αλλά το ίδιο ηχηρός ήταν ο αποκλεισμός του Μάουρο Ικάρντι από την αποστολή της Εθνικής Αργεντινής.

Ο αρχηγός της Ιντερ και πρώτος σκόρερ της Serie A μαζί με τον Ιμόμπιλε με 29 γκολ δεν ήταν ποτέ αποδεκτός από το ιστορικό γκρουπ παικτών της Αλμπισελέστε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Μέσι γύρισε τον αντίχειρα προς τα κάτω.

Η μεγάλη σφαγή ωστόσο έγινε στην Εθνική Ισπανίας. Τέσσερις από τους πέντε ισπανούς διεθνείς της Τσέλσι κόπηκαν από την αποστολή. Πρόκειται για τους Αλβαρο Μοράτα, Σεσκ Φάμπρεγας, Μάρκος Αλόνσο και Πέδρο. Ο μοναδικός που «επέζησε» είναι ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα.

Εκτός έμειναν επίσης ο Σέρχι Ρομπέρτο, ο Μπαρτρά, ο Τσάβι Μαρτίνεθ.

Ο αποκλεισμός του Μοράτα ήταν ο πιο ηχηρός, κυρίως γιατί ήταν από τους πρωταγωνιστές της προκριματικής φάσης και πρώτος σκόρερ με πέντε γκολ.

Ο Ζιλιέν Λοπετέγκι προτίμησε για την επίθεση τους βραζιλιάνικης καταγωγής Ντιέγκο Κόστα και Ροντρίγκο, καθώς και τον Ιάγκο Ασπας.

Σημαντικό στοιχείο, δέκα από τους παίκτες της λίστας του Λοπετέγκι, οι Κεπά, Ντάνι Καρβαχάλ, Οντριοθόλα, Νάτσο, Μονρεάλ, Σαούλ, Ασένσιο, Ισκο, Ασπας και Ροντρίγκο θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε Μουντιάλ.

«Είναι δύσκολη απόφαση αλλά αυτή η λίστα μπορεί να μας βοηθήσει περισσότερο στο Παγκόσμιο Κύπελλο» σχολίασε ο Λοπετέγκι.

Λειψά… αυτοκόλλητα

Αμφίβολη εξακολουθεί να παραμένει η συμμετοχή του αρχηγού του Περού, Πάολο Γκερέρο. Παρά την τιμωρία του με 16 μήνες αποκλεισμό λόγω ντόπινγκ, ο Γκερέρο θα προσπαθήσει να την ανατρέψει ζητώντας βοήθεια από τον επικεφαλής της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, τον οποίον θα συναντήσει την Κυριακή.

Τις προηγούμενες ημέρες οριστικοποιήθηκε ο αποκλεισμός του ήρωα των Γερμανών στο προηγούμενο Μουντιάλ, Μάριο Γκέτσε, αλλά και του επιθετικού της Μπάγερν Σάντρο Βάγκνερ ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι αποσύρεται από τους διεθνείς αγώνες.

Λόγω τραυματισμού έμειναν εκτός Μουντιάλ ο Γάλλος Παγιέ και ο Βραζιλιάνος Ντάνι Αλβες. Μεταξύ των σπουδαίων ονομάτων που χάνουν το τρένο του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι επίσης οι Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Σουηδία), Τζο Χαρτ (Αγγλία), Λούκας Μόουρα, Αλεξ Σάντρο (Βραζιλία), Αντρε Γκόμες, Φάμπιο Κοεντράο, Ζοάο Κανσέλο (Πορτογαλία), Χαβιέ Παστόρε, Εζεκιέλ Γκαράι, Ερικ Λαμέλα, (Αργεντινή), Κοντογκμπιά, Μαρσιάλ, Λαπόρτ, Κοσιελνί, Κουρζαβά, Λακαζέτ (Γαλλία).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη γνωστή συλλογή με τα αυτοκόλλητα των παικτών που κυκλοφόρησαν για το Μουντιάλ της Ρωσίας, από τους 576 παίκτες δεν περιλαμβάνονται στις αποστολές οι 64 και ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί.