Στη Λυών βρέθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το βράδυ της Τετάρτης για να παρακολουθήσει τον τελικό του Europa League ανάμεσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Μαρσέιγ του Κώστα Μήτρογλου. Ηταν εκεί όμως και για να εκπροσωπήσει με ιδιαίτερο τρόπο και τον Ολυμπιακό, τον οποίο την επόμενη αγωνιστική περίοδο περιμένει μια ευρωπαϊκή περιπέτεια όχι ακριβώς συνηθισμένη. Οι Ερυθρόλευκοι, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2010, θα βρεθούν απευθείας σε διαδικασία προκριματικών για μια θέση στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης, στα προκριματικά του Europa League. Και αν κάποιοι προφανώς θα σκεφτούν ότι οι Πειραιώτες είναι μια από τις κλασικότερες ομάδες Champions League όλα αυτά τα χρόνια, άρα τα νερά μπροστά τους είναι σχεδόν αχαρτογράφητα, πρώτον, δεν γνωρίζουν τι ομάδες θα συμμετάσχουν στο επόμενο Europa (που εν τω μεταξύ κατακτήθηκε από την επίσης με… κυβικά Champions League Ατλέτικο Μαδρίτης) και, δεύτερον, δεν έχουν κατά νου την ευκαιρία που ανοίγει μπροστά. Διότι για όσους δεν γνωρίζουν ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή μπαίνει με την έβδομη υψηλότερη «ευρωπαϊκή βαθμολογία» στη διοργάνωση. Οπερ σημαίνει ότι αν όλα πάνε όπως προβλέπονται στα καλοκαιρινά προκριματικά, τότε θα είναι 100% στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας στη φάση των ομίλων. Και αυτή ακριβώς η «λεπτομέρεια» είναι που ανοίγει μπροστά έναν πολύ ενδιαφέροντα ορίζοντα.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία και με την υποσημείωση πως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ευρωπαϊκές λίγκες, οι Ερυθρόλευκοι έχοντας 54.000 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία 5ετίας της UEFA και είναι πίσω μόνο από τις Σεβίλλη (113.000), Αρσεναλ (93.000), Τσέλσι (82.000), Ζενίτ (78.000), Λεβερκούζεν (66.000) και Μπεσίκτας (57.000). Θα βρεθούν λοιπόν σε έναν όμιλο όπου λογικά θα ελέγχουν την κατάσταση και θα έχουν πολύ καλές πιθανότητες προκειμένου να προχωρήσουν στα νοκάουτ, εκεί όπου υπενθυμίζουμε πως την περίοδο 2016-17 έφτασαν ώς τη φάση των «16» (αποκλείστηκαν από την Μπεσίκτας).

Βήμα βήμα βεβαίως. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να σχεδιάζεις τόσο μακριά. Ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει ως ισχυρός από τον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης και θα δώσει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι στις 9 Αυγούστου, με τη ρεβάνς να είναι προγραμματισμένη για τις 16 του ίδιου μήνα. Αμέσως μετά υπάρχει η διαδικασία των πλέι οφ, το τελευταίο βήμα δηλαδή πριν από τη φάση των ομίλων, που είναι προγραμματισμένα στις 23 και 30 Αυγούστου. Στον τρίτο προκριματικό οι Ερυθρόλευκοι δεν αναμένεται να βρουν αντίπαλο με περισσότερους από 10.000 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία 5ετίας της UEFA. Η πιο ισχυρή ομάδα μοιάζει να είναι η Μπασακσεχίρ (του Αρντά Τουράν) και η πιο επώνυμη η Σλάβια Πράγας. Μιλάμε όμως για μια βεντάλια που ανοίγει σε 30 διαφορετικούς υποψήφιους αντιπάλους.

Υπάρχει χρόνος

Το θέμα είναι ότι οι Πειραιώτες, που βρίσκονται ούτως ή άλλως σε διαδικασία επανεκκίνησης, έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους για μια καλή προετοιμασία. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει καλέσει την ομάδα στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη στις 15 Ιουνίου ενώ το ταξίδι με τελικό προορισμό το Ζέεφελντ της Αυστρίας για το βασικό στάδιο προετοιμασίας είναι στις 25 του ίδιου μήνα. Θα έχει λοιπόν στη διάθεσή του περισσότερες από 40 ημέρες προκειμένου να εμφανίσει ένα σύνολο ικανό να κάνει τη δουλειά του Αυγούστου, χωρίς βεβαίως αυτό να τον απομακρύνει από τον βασικό στόχο. Από τη δημιουργία ενός Ολυμπιακού ικανού να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. Στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και κατ’ επέκταση στο επόμενο Champions League.

Καταγγελία για τον τελικό

Οσα είδε όλη η Ελλάδα δεν τα είδαν οι παρατηρητές της ΕΠΟ στη «γιορτή του ποδοσφαίρου», κατά τον Βαγγέλη Γραμμένο. Ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε καταγγελία για όσα συνέβησαν στον τελικό του Κυπέλλου στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου.