«Ο Σούπερμαν πετά μακριά από την Ιταλία αλλά παραμένει στη Γη». Είναι βέβαιο πως θα αρέσει ιδιαίτερα στον Τζιανλουίτζι Μπουφόν ο πρόλογος του Σέρινταν Μπερντ στο αφιέρωμά του για τον ιταλό τερματοφύλακα στην «Ντέιλι Μέιλ». Ο Σούπερμαν είναι από τους αγαπημένους ήρωες του Τζίτζι και πολύ συχνά σύγκρινε τον εαυτό του μαζί του.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μπουφόν, αν και τερματοφύλακας, κατάφερε να αιφνιδιάσει. Ενώ όλοι περίμεναν πως θα ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του, αυτός περιορίστηκε να γνωστοποιήσει ότι το παιχνίδι του Σαββάτου με τη Βερόνα θα είναι το τελευταίο του με τη φανέλα της Γιουβέντους. Ο Μπουφόν χωρίς ποδόσφαιρο θα μοιάζει με τον Σούπερμαν χωρίς κάπα. Και δεν θα το ήθελαν να συμβεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.

Οι επιλογές

Εριξε λοιπόν τη βόμβα και ανακοίνωσε πως έχει δεχτεί πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις για το μέλλον του εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Για τη δεύτερη περίπτωση, η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση προέρχεται από τον πρόεδρο της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι. Για την πρώτη άφησε να εννοηθεί πως πρόκειται για μεγάλες ομάδες, σίγουρα εκτός Ιταλίας και την τελική του απόφαση αν θα συνεχίσει να ζει ως ποδοσφαιριστής θα τη λάβει τις επόμενες ημέρες όταν θα ηρεμήσει.

Η φημολογία για τις ομάδες που ενδιαφέρονται για να εντάξουν τον Μπουφόν στο ρόστερ τους έχει φουντώσει. Από την Ισπανία (Μούντο Ντεπορτίβο) διέρρευσε πως η Ρεάλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον. Η Μπόκα Τζούνιορς δεν αποσύρθηκε ποτέ, ενώ στο παιχνίδι φαίνεται πως μπήκαν η Λίβερπουλ και η Παρί Σεν Ζερμέν. Η τελευταία φέρεται, σύμφωνα με την «Παριζιέν», να του προτείνει διετές συμβόλαιο.

Ο Μπουφόν ήταν σαφής: αν θα συνεχίσει την καριέρα του θα το κάνει μόνο για να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο και να πρωταγωνιστεί.

Το κλίμα στα έγκατα του Αλιαντς Αρένα ήταν φορτισμένο συναισθηματικά. Κάθε φορά που έκανε φλας μπακ στα 17 χρόνια της καριέρας του στη Γιούβε ο Μπουφόν ξεροκατάπινε και προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Η επόμενη εβδομάδα θα η εβδομάδα που θα αποφασίσω τι θα κάνω. Θα είναι όμως μια απόφαση που δεν θα αλλάξει το πώς σκέφτομαι. Πριν από δύο εβδομάδες είχα αποδεχτεί πως ήμουν ήδη ένας πρώην ποδοσφαιριστής, έτσι ό,τι κι αν αποφασίσω θα είμαι ήρεμος απέναντι σ’ αυτό. Αυτό που μετρά για μένα είναι πως η σχέση μου με τη Γιούβε τελειώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Μπουφόν ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να φορέσει ξανά το εθνόσημο, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο στους νεότερους. Παραδίδει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Γιούβε στον επί 13 χρόνια συμπαίκτη και φίλο του Τζόρτζιο Κιελίνι ενώ απολογήθηκε για τη στάση του απέναντι στον άγγλο διαιτητή Μάικλ Ολιβερ που τον απέβαλε στον επεισοδιακό προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο ιταλός πορτιέρο είχε πει για τον Ολιβερ πως για καρδιά έχει σκουπιδοντενεκέ και πως καλύτερα να καθόταν μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του στην εξέδρα και να παρακολουθούσε το παιχνίδι.

«Πιστεύω πως θα είναι σωστό να μου επιβληθεί κάποια τιμωρία για ό,τι συνέβη στη Μαδρίτη, όχι γι’ αυτά που έγιναν στον αγωνιστικό χώρο γιατί ο ρέφερι μου έδειξε κόκκινη κάρτα και ακόμα δεν έχω καταλάβει τον λόγο, αλλά γιατί ξεπέρασα την κόκκινη γραμμή. Σίγουρα ήταν μια ειδική περίσταση και μερικές ημέρες αργότερα δεν θα έλεγα ξανά τα ίδια. Δύο ημέρες αργότερα είχα μετανιώσει γιατί πρόσβαλα τον διαιτητή, αφού, ας μην ξεχνάμε, είναι και αυτός άνθρωπος και κάνει μια δύσκολη δουλειά. Δυο ημέρες μετά ίσως να τον αγκάλιαζα και να του ζητούσα συγγνώμη».

Ο Τζοφ

Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ο μοναδικός μεγάλος τίτλος που δεν έχει κατακτήσει στην καριέρα του. Επαιξε σε τρεις τελικούς και πάντα έφευγε με άδεια χέρια. Δεν κατέκτησε ποτέ τη Χρυσή Μπάλα, αλλά ο Ντίνο Τζοφ επίσης τεράστιος τερματοφύλακας της Ιταλίας, είπε πως δεν θα μπορούσε αυτό να συμβεί όσο αγωνίζονται τα δύο τέρατα, ο Μέσι και ο Ρονάλντο.

Αφησε επίσης και την αιχμή του, χαρακτηρίζοντας τον Μπουφόν ως «έναν από τους κορυφαίους» παρά την επιμονή της Γιούβε και του Τύπου να τον αποκαλούν τον κορυφαίο στην Ιστορία.