Η πρώτη κίνηση του καλοκαιριού και η εκ προοιμίου υποψηφιότητά της θα συζητιέται για μήνες. Ου μην και για ολόκληρη την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Ο MVP της πρωταθλήτριας ΑΕΚ στον Ολυμπιακό και σε μια αυτοκρατορία που δεδομένα αντεπιτίθεται για να ξανακερδίσει όσα έχασε. Μια απολύτως ουσιαστική «αλλαγή» από εκείνες που μπορεί να αλλάξουν και τη διαδρομή της επόμενης σεζόν.

Εκείνοι που τον γνωρίζουν καλά μιλούν για έναν ποδοσφαιριστή χαμηλών τόνων, που μέσα στο γήπεδο χαρακτηρίζεται από την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του. Από τον αέρα ενός πρωταγωνιστή που νιώθει ικανός για όλα. Αυτό εν μέρει δικαιολογεί και την απόφαση του να ντυθεί στα ερυθρόλευκα τώρα που όλοι περιμένουν την αντίδραση της κορυφαίας ελληνικής ομάδας.

Αλμπουμ στην Big 4

Οπως δικαιολογεί ότι κουβεντιάζουμε για τον πρώτο στην ιστορία που μπορεί, ανοίγοντας το προσωπικό άλμπουμ της καριέρας του, να θυμηθεί σε… όλα τα χρώματα. ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και τώρα το μεγάλο Λιμάνι, εκείνο που τον συγκινούσε από πιτσιρικά, μια και ποτέ δεν έκρυψε πως γεννήθηκε Ολυμπιακός.

Του προέκυψε για πρώτη φορά καλοκαίρι του 2008 και για μια νύχτα όντως κοιμήθηκε με την ιδέα ότι θα φορέσει τη φανέλα που πάντα ήθελε. Στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός τα είχαν βρει σε όλα. Το πρωί όμως έκανε ρελάνς ο «πολυμετοχικός» Παναθηναϊκός και προέκυψε μια ανατροπή σχεδόν απροσδόκητη. Δέκα χρόνια μετά, οι Ερυθρόλευκοι κινήθηκαν μεθοδικά και «χτύπησαν» ακαριαία. Ενα από τα καλύτερα… κόλπα τους, εντός των συνόρων, τα τελευταία χρόνια. Πόσω δε μάλλον σε timing. O Πέδρο Μαρτίνς θέλει να σχηματίσει την ομάδα του γύρω από κορμό ελληνικό. Εχει ξεχωρίσει τον Κώστα Φορτούνη στην αξιολόγηση που έκανε με προσοχή στο ρόστερ του, είχε ξεχωρίσει όμως και τον Λάζαρο όταν άκουσε το όνομά του να πέφτει στο τραπέζι των επιλογών.

Τώρα τους έχει και τους δύο και πάνω στη δική τους συνεργασία μπορεί να προσθέσει τα επόμενα κομμάτια. Και για το «ελληνικό» του ρόστερ, αλλά και για τη βασική ιδέα στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου. Εντεκα γκολ και δεκατέσσερις ασίστ ο Φορτούνης τη σεζόν που πέρασε, δεκαέξι γκολ και τέσσερις ασίστ ο Χριστοδουλόπουλος. Σκόρερ αλλά και δημιουργοί. Τη χρονιά που τελείωσε ο Πάρντο έβαλε 4 γκολ, ο Μιραλάς 2, ο Καρσελά 1, ο Σεμπά κανένα. Μόνο ο Μάριν έφερε γκολ από τις πτέρυγες (8). Ο Χριστοδουλόπουλος έβαλε μόνος του ένα παραπάνω από τους πέντε wingers του Ολυμπιακού. Και είναι Ελληνας, που ξέρει και καταλαβαίνει. Σημειωτέον πως οι πέντε εξτρέμ πρέπει μόνο για τη σεζόν 2017-18 να στοίχισαν στους Πειραιώτες καμία δεκαριά εκατ. ευρώ με τα συμβόλαια, τις Εφορίες, τους δανεισμούς. Ο Λάζαρος στην ΑΕΚ έκανε τη διαφορά με συμβόλαιο της τάξης των 250.000 ευρώ (που σαφώς είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που τον έφερε στο Λιμάνι για την επόμενη διετία).

H τριάδα

Είναι εδώ λοιπόν πλέον. Δεξιά του Φορτούνη. Αν στην απέναντι πλευρά σταθεί κάποιος που να μπορεί να τρέξει στη «γραμμή» για να δώσει επιθετικό πλάτος, αυτομάτως οι Ερυθρόλευκοι σχηματίζουν κάτι πολύ ενδιαφέρον πίσω από τον σέντερ φορ τους. Οταν έχεις τα δύο κομμάτια του παζλ, το επόμενο είναι σαφώς πιο εύκολο να το εντοπίσεις. Το… timing που λέγαμε. Γύρω από την επιλογή του Χριστοδουλόπουλου θα προκύψει γενικά και η νέα σύνθεση των εξτρέμ. Πρόσωπα που θα συμπληρώνουν με τις ικανότητες τους, που θα μπορούν να δώσουν διάφορες τακτικές προϋποθέσεις στον προπονητή. Ματ με την πρώτη κίνηση; Κάπως έτσι. Ο Ολυμπιακός μόλις απέκτησε έναν έλληνα πρωταγωνιστή και σκοπεύει αυτή τη συνθήκη να την αξιοποιήσει στο μάξιμουμ.