Ο Τιμπό Κουρτουά (Τσέλσι) και ο Γιαν Ομπλακ (Ατλέτικο Μαδρίτης). Ο Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα) και ο Αλισον Μπέκερ (Ρόμα). Ο Λορίς Κάριους (Λίβερπουλ), ο Εντερσον Μοράες (Μάντσεστερ Σίτι) και ο Χερόνιμο Ρούγι (Ρεάλ Σοσιεδάδ). Απαντες πορτιέρο πολύ υψηλού επιπέδου με καριέρες που σου δίνουν την αίσθηση πως τα καλύτερα έρχονται. Μια ευλογημένη φουρνιά. Η τάξη του 1992-93, ή πιο σωστά η τάξη με ημερομηνία γέννησης το 1992 ή το ’93, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μια από τις καλύτερες όλων των εποχών για τους τερματοφύλακες, σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές. Τερματοφύλακες που όχι μόνο πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, αλλά που φέρνουν το σύγχρονο, εκείνη την ικανότητα με την μπάλα στα πόδια που πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν για το ποδόσφαιρο του παρόντος και του μέλλοντος. Αλλαξαν οι απαιτήσεις και οι τακτικές, άλλαξε και ο ρόλος με τα… γάντια.

Αν έχει η Ελλάδα τον δικό της εκπρόσωπο σε αυτή την «ευλογημένη φουρνιά»; Πιθανότατα θα το ανακαλύψουμε με ασφάλεια την επόμενη σεζόν. Προφανώς και υπάρχει ένας και εκλεκτός. Εκείνος που την τελευταία διετία αποτελεί τον καλύτερο τερματοφύλακα του εγχώριου πρωταθλήματος. Κέρδισε δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια, κέρδισε το δικαίωμα παρουσίας στην εθνική ομάδα. Το έκανε με τα γάντια του Πανιωνίου και του Ατρομήτου. Τώρα ήρθε η ώρα των μεγάλων αποδείξεων. Η ώρα του Ολυμπιακού κατά πως φαίνεται. Ο Ανδρέας Γιαννιώτης, όπως όλα δείχνουν, και με την προϋπόθεση ότι ο Ολυμπιακός θα το αποφασίσει, επιστρέφει στο σπίτι του και οι Ερυθρόλευκοι έχουν κάθε λόγο να νιώθουν πως μετά τον Χριστοδουλόπουλο ενισχύουν το νέο τους ρόστερ με έναν ακόμη MVP της αγωνιστικής περιόδου 2017-18. Αν ο Λάζαρος ήταν ο καλύτερος μεσο-επιθετικός της Σούπερ Λιγκ, ο καλύτερος τερματοφύλακας ήταν δεδομένα ο Γιαννιώτης. Σε 26 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τον Ατρόμητο, 13 ματς δίχως παθητικό εκ των οποίων μάλιστα τα 8 στη σειρά σε ένα ρεκόρ δίχως προηγούμενο! Σε αυτά τα 26 ματς οι Περιστεριώτες που έκαναν ιστορικό ρεκόρ με την κατάκτηση της 4ης θέσης συγκέντρωσαν 48 βαθμούς (1,85 ανά ματς) με παθητικό μόλις 18 γκολ (0,6 ανά ματς).

Ποιους θεωρεί αυτή την εποχή ο Γιαννιώτης τούς καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου; Τον Ομπλακ, τον Εντερσον, τον Αλισον. Ναι, τους… συμμαθητές του. Ισως τυχαίο, ίσως μια ακόμη απόδειξη για το επίπεδο αυτής της γενιάς που πλέον κυριαρχεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τον Γιαννιώτη ο Ολυμπιακός τον απέκτησε το 2012, σε ηλικία 20 ετών όταν και τον εντόπισε στην τρίτη κατηγορία όπου αναδείχθηκε πορτιέρο της σεζόν με τον Γάζωρο. Δούλεψε πολύ μαζί του το κλαμπ, έδειξε υπομονή, του έδωσε την ευκαιρία μέσω δανεισμών να καθιερωθεί σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ και μάλιστα σε ομάδες που είχαν υψηλές βλέψεις.

Ετοιμος

Πλέον είναι έτοιμος σε μια συγκυρία που οι Ερυθρόλευκοι επενδύουν στο πλάνο «έλληνες πρωταγωνιστές». Σαν τον Φορτούνη, σαν τον Λάζαρο, σαν τον Γιαννιώτη, για τον οποίο η αίσθηση που υπάρχει είναι πως πλέον θα είναι εκείνος που θα αναλάβει την ευθύνη του βασικού πορτιέρο.

Στον Ατρόμητο σαν δανεικός από τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε αυτή τη σεζόν και ο Σπύρος Ρισβάνης, που με τη σειρά του θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ μέσω της προετοιμασίας. Ο 24χρονος διεθνής στόπερ υπολογίζεται από τους Πειραιώτες και προφανώς είναι στο χέρι του να καταφέρει να φορέσει την ερυθρόλευκη για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Στο Περιστέρι έχει και εκείνος ακριβώς 26 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Ο ηγέτης της άμυνας του Ατρομήτου.