Ολυμπιακός από μικρό παιδί. Κάποιοι μάλιστα έχουν να το λένε πως τον θυμούνται στην κερκίδα σε ένα ματς με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Η καριέρα του όμως τα έφερε αλλιώς. Λες και… επίτηδες. Ο ΠΑΟΚ και η καταξίωση, η μεταγραφή στον «πολυμετοχικό» Παναθηναϊκό (2008), η ΑΕΚ όταν πήρε τον δρόμο της επιστροφής από την Ιταλία και μια άκρως ενδιαφέρουσα θητεία εκεί (Μπολόνια, Σαμπντόρια, Βερόνα). Μια σπουδαία καριέρα, με πολλούς σταθμούς, χωρίς όμως το λιμάνι της καρδιάς του. Μέχρι χθες. Μέχρι που η ΠΑΕ Ολυμπιακός επισημοποίησε την είδηση που ήρθε να ταράξει για τα καλά τα λιμνάζοντα ύδατα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Φαίνεται πως κάποια παράξενη δύναμη του το φύλαγε για το τέλος: ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο MVP του φετινού πρωταθλήματος, στα ερυθρόλευκα. Από την 1η Ιουλίου, όταν θα αρχίσει επίσημα η συνεργασία, και για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο τελευταίος του σταθμός και η υπέρτατη πρόκληση. Να γίνει κρίκος της αλυσίδας που θα ξαναδέσει τον τίτλο του πρωταθλητή στον Πειραιά.

Σπουδαία κίνηση, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες εντυπώσεις. Ουσιώδης και απολύτως εναρμονισμένη με το σχέδιο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για τον νέο Ολυμπιακό. Μια ομάδα με ελληνικό κορμό και ελληνική καρδιά που θα ξαναβάλει το τρένο στις ράγες των επιτυχιών. Μια ομάδα που θα θελήσει να αποδείξει αμέσως ότι η χρονιά που προηγήθηκε δεν ήταν παρά μια παρένθεση. Ο –πανευτυχής –Λάζαρος δίπλα στον Φορτούνη, τον Ανδρούτσο, τον Κούτρη αλλά και τους άλλους που ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Ο –καλύτερος τερματοφύλακας της φετινής Σούπερ Λίγκας –Γιαννιώτης, ο Σιώπης, ο Τσιμίκας που έκανε μικρά θαύματα στην Ολλανδία με τα χρώματα της Βίλεμ, ίσως και ο Ρισβάνης. Ο Μασούρας της ΑΕΛ που είναι και αυτός στο πλάνο, ο Βρουσάι, ο Νικολάου, ο Στεργιάκης (Σλάβια Σόφιας), ο Μάνος (ΟΦΗ). Βασικός στόχος το 50,1% του νέου ρόστερ να αποτελείται από Ελληνες. Από εκείνους που ξέρουν και καταλαβαίνουν τι σημαίνει να φοράς τα χρώματα της μεγαλύτερης ελληνικής ομάδας. Τα κομμάτια σιγά σιγά σχηματίζουν το παζλ, και προφανώς τα καλύτερα έρχονται. Η κίνηση του Ολυμπιακού να αποκτήσει τον Χριστοδουλόπουλο είναι από μόνη της ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για όσα ακολουθούν και μάλιστα σύντομα, μιας και το πρώτο ραντεβού στον Ρέντη είναι προγραμματισμένο για τις 15 Μαΐου.

Την ίδια διαδρομή, ΑΕΚ – Ολυμπιακός, την τελευταία οκταετία την έκαναν δύο ακόμη. Ο Κώστας Μανωλάς και ο Ραφίκ Τζιμπούρ. Και οι δύο δικαίωσαν απόλυτα τους Ερυθρόλευκους. Η ιστορία του Λάζαρου όμως σαν να έχει κάτι από… 1994. Τότε που άφησε την πρωταθλήτρια ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη για τον Ολυμπιακό ο –πρώτος σκόρερ εκείνης της χρονιάς –Αλέξης Αλεξανδρής. Από τότε είχε η ΑΕΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Από τη φυγή του Αλεξανδρή που ρίζωσε στο λιμάνι σε μια λαμπρή θητεία εννέα χρόνων και επτά κερδισμένων πρωταθλημάτων. Το ξανάκανε τώρα με πρώτο της σκόρερ και αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον Χριστοδουλόπουλο. Τον Λάζαρο που πλέον φορά τα ερυθρόλευκα. Ποιος είπε ότι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται;

Ο πρώτος στην Big-4

Μια από τις ηχηρότερες μετακινήσεις έλληνα ποδοσφαιριστή λοιπόν είναι γεγονός, με τον Λάζαρο να γίνεται ο πρώτος που θα καταφέρει στην ποδοσφαιρική του θητεία να φορέσει όλες τις φανέλες του εγχώριου Big-4. Η ΑΕΚ βεβαίως αντιδρά υποστηρίζοντας πως η συμφωνία της με τον Χριστοδουλόπουλο έχει ισχύ ώς το καλοκαίρι του 2019, πατώντας στη συμφωνία για 2+1 χρόνια που είχε μαζί του από το καλοκαίρι του ’16. Οπως ενημερώνει μάλιστα (με εξώδικα) σκοπεύει να καταθέσει και εκείνη συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή για τη νέα χρονιά. Ο πολύπειρος Αλέξης Κούγιας όμως χθες έλεγε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα προς συζήτηση θέμα. Ο Χριστοδουλόπουλος ήταν ελεύθερος, ο Ολυμπιακός όπως και κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα μπορούσε να μιλήσει μαζί του από τον Ιανουάριο και τα υπόλοιπα είναι μάλλον προς λαϊκή κατανάλωση: «Το «+1» πλέον δεν υπάρχει ούτε για τον ποδοσφαιριστή, αλλά ούτε για την ομάδα. Μονομερείς συμβάσεις δεν υφίστανται, κάτι που έγκειται στην αρχή της ελευθερίας της συναλλαγής. Μία σύμβαση δεν μπορεί να είναι «λεόντια», δηλαδή μονομερής. Οποιοσδήποτε μπορεί να την προσβάλει. Οι μονομερείς συμβάσεις εξάλλου δεν γίνονται δεκτές ούτε από τη FIFA και την UEFA».

«Καλώς ήρθες σπίτι σου»

Ιδιαίτερο και το μήνυμα του Κώστα Καραπαπά, λίγο μετά την επισημοποίηση της απόκτησης του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. «Καλώς ήρθες σπίτι σου» έγραψε για τον 31χρονο μεσοεπιθετικό.