Η 12η Μαΐου, δηλαδή η σημερινή ημέρα του τελικού, έχει τη σημασία της. Οι λάτρεις των αριθμών και των συμπτώσεων δεν μπορούν να προσπεράσουν το εξής: ένα Σάββατο του 2001, ξανά 12 Μαΐου (!), ο ΠΑΟΚ έκανε παρέλαση στην Αθήνα και κατέκτησε με πανηγυρικό τρόπο την κούπα νικώντας με σκορ 4-2 τον Ολυμπιακό. Ποια η (έμμεση) σχέση της ΑΕΚ με εκείνο το ματς; Απλά, ο τελικός διεξήχθη στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας…

Θέλετε ένα ακόμη στοιχείο που ταιριάζει στην ημέρα; Το ίδιο βράδυ ακολούθησε διαγωνισμός Eurovision. Ηταν η πρώτη γνωριμία με την Ελενα Παπαρίζου που κατέκτησε ως μέλος των Antique την τρίτη θέση. Ε, φέτος δεν θα έχει ελληνική συμμετοχή, αλλά θα δούμε την Ελένη Φουρέιρα να εκπροσωπεί την Κύπρο!

Και αφού ξεφύγαμε ελαφρώς, ας επιστρέψουμε στα αγωνιστικά: ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μάχονται απόψε στο ΟΑΚΑ με φόντο τις άδειες εξέδρες, τα πολλά μέτρα ασφαλείας και την εκατέρωθεν δίψα για απόδειξη του ποια ομάδα είναι η καλύτερη. Το διακοπέν ντέρμπι της Τούμπας στο πρωτάθλημα άφησε πολλές πληγές. Η ΑΕΚ γιόρτασε την περασμένη Κυριακή τον τίτλο και υποστηρίζει πως ήταν η κορυφαία ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αλλωστε το λέει μόνιμα και ο Χιμένεθ. Στον αντίποδα, πανηγυρισμούς γνώρισε και η Τούμπα στο αποχαιρετιστήριο ματς πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ κόντρα στον Πλατανιά, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Λουτσέσκου επαναλαμβάνει συνέχεια την ατάκα «70 βαθμούς πήραμε εμείς και έχουμε ένα ματς λιγότερο»! Ιδού, λοιπόν, η ευκαιρία για αποδείξεις.

Ποια ζευγάρια όμως καλούνται να διαγωνιστούν στο χορτάρι; Να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους; Ας τα δούμε όχι με βάση το αν θα έρθουν ή όχι αντιμέτωποι οι ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο, αλλά με γνώμονα τις θέσεις που συνήθως καταλαμβάνουν.

Πρίγιοβιτς ή Αραούχο;

Ο μεν σέρβος κυνηγός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν και του λόγου του έκανε μια χρονιά-ορόσημο στη ζωή του. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να καταθέτει ταλέντο παίζοντας και έξω από την περιοχή, όχι μόνο σκοράροντας. Ο δε αργεντινός επιθετικός της ΑΕΚ, έχοντας τη βοήθεια ενός ομοιογενούς συνόλου, εμφάνισε και στη δεύτερη θητεία του στα Σπάτα την ερωτική σχέση που έχει με τα δίχτυα.

Βαρέλα ή Τσιγκρίνσκι;

Κοιτώντας τα χαρακτηριστικά του μπακ του ΠΑΟΚ διαπιστώνουμε ότι μιλάμε για έναν δυναμικό παίκτη με ικανότητα στο ατομικό μαρκάρισμα και φυσικά άκρως υπολογίσιμο όταν προωθείται στην αντίπαλη περιοχή. Ο ουκρανός αμυντικός της ΑΕΚ, λίμπερο από το πάλαι ποτέ, με αρχοντικό και βελούδινο στυλ, μπορεί να ηρεμεί την ομάδα και να την οδηγεί με ασφάλεια έξω από το καβούκι της.

Πασχαλάκης ή Μπάρκας;

Αμφότεροι οι «άσοι» έκαναν εντυπωσιακές αποκρούσεις. Δεν είναι βασικοί στην Εθνική και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να σηκώσει μπόλικη κουβέντα. Συγκεντρωμένος και ήρεμος ο «κίπερ» του ΠΑΟΚ, δείχνει να έχει μεγάλο ταβάνι και μπορεί να επιτύχει εντυπωσιακές αποκρούσεις. Ο Μπάρκας από την άλλη, καθιερώθηκε και πείθει σε καθημερινή βάση για την αξία του. Και ασφαλώς δικαιούται η διοίκηση της ΑΕΚ να πιστεύει ότι για τον νεαρό τα καλύτερα είναι μπροστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Πέλκας ή Λιβάγια;

Ενα ζευγάρι που αφορά μεσοεπιθετικούς. Ο έλληνας χαφ στο ρεπερτόριό του έχει μια απίστευτη οξυδέρκεια και μπαίνει γλυκά στις φάσεις, φτάνοντας εύκολα σε σημείο βολής. Τα γκολ του αυτό μαρτυρούν, συν φυσικά τις ωραίες ασίστ που βγάζει. Ο Κροάτης ξεχωρίζει για την απαράμιλλη τεχνική του, τον τρόπο που χαϊδεύει την μπάλα, αλλά και για κάτι ακόμη: μοιάζει ασταθής. Αρχισε νωθρά, συνέχισε εκπληκτικά, στο φινάλε έχει πέσει. Η ΑΕΚ ελπίζει να είναι απόψε σε καλό φεγγάρι…