Το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ πριν από το φετινό ήταν το 1994. Οταν η Ενωση το γιόρτασε με τον γύρο του θριάμβου στο τρενάκι που είχε εμφανιστεί στο Νίκος Γκούμας. Στο οποίο βρίσκονταν και λίγα τυχερά παιδιά, που είχαν ζήσει από κοντά εκείνες τις στιγμές. «ΤΑ ΝΕΑ» βρήκαν δύο εξ αυτών, που 24 χρόνια μετά βλέπουν ξανά την Ενωση πρωταθλήτρια. Εχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό πως αμφότεροι φόρεσαν τη φανέλα του Δικεφάλου ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές! Πρόκειται για τους Διονύση Χιώτη και Ανδρέα Σταματή, οι οποίοι μας μίλησαν για εκείνη την εμπειρία τους, για τις αναμνήσεις που υπάρχουν στο μυαλό τους από τα χρόνια που ως παιδιά επισκέπτονταν τη Νέα Φιλαδέλφεια, για τη σύγκριση του τότε με το σήμερα, την επιστροφή της Ενωσης στην κορυφή αλλά και στη φυσική της έδρα, καθώς και για τη συνέχεια των όσων ζει φέτος ο σύλλογος.

Ο Διονύσης Χιώτης αποτελεί παιδί της ΑΕΚ, καθώς ξεπετάχτηκε από τις Ακαδημίες της και εκεί πήρε τις βάσεις για να κάνει την σπουδαία καριέρα που ακολούθησε. Φορώντας επί σειρά ετών τα γάντια του Δικεφάλου και υπερασπίζοντας την εστία του. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας ήταν από τα πρόσωπα που είχαν ζήσει από κοντά το προηγούμενο πρωτάθλημα της ΑΕΚ, εκείνο του 1994, μιας και τότε αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής της. Εχοντας συμμετοχή και στη φιέστα που είχε γίνει τότε στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, όπως μπορείτε να δείτε και από τη φωτογραφία.

Ο Χιώτης μίλησε στα «ΝΕΑ» για το τι θυμάται από εκείνη τη βραδιά, έκανε τη σύγκριση της ΑΕΚ του τότε και του σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστροφή της στα πάτρια εδάφη. Που όπως μας είπε, θα αποτελέσει τον παράγοντα που θα οδηγήσει τους Κιτρινόμαυρους στην «εκτόξευση».

Τι είναι αυτό που θυμάσαι εντονότερα από εκείνες τις στιγμές στη Νέα Φιλαδέλφεια, 24 χρόνια πριν;
Ηταν μια μέρα που για ένα μικρό παιδί, έναν νεαρό αθλητή, χαράσσεται στο μυαλό. Ενα γήπεδο και μια πόλη θα έλεγα, να πανηγυρίζει. Μοναδικές στιγμές που φάνηκε πόσο είχαν λείψει στην ΑΕΚ. Θυμάμαι πως είχα πάρει τα γάντια του Ηλία Ατματσίδη, που όπως καταλαβαίνετε για μένα σήμαιναν πάρα πολλά. Οπως και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, που τότε μπορεί να ήταν το απόλυτο αφεντικό, ωστόσο μας περιέβαλλε με αγάπη και ήταν κοντά μας, δίνοντάς μας σε κάθε ευκαιρία συμβουλές. Ακόμα και σε τέτοιες στιγμές χαράς και πανηγυρισμών.
Υπάρχει, πιστεύεις, κάποιο κοινό στοιχείο στην ΑΕΚ του τότε με την ΑΕΚ του σήμερα;

Νομίζω το γεγονός πως καμία από τις δύο ομάδες δεν βασιζόταν σε έναν-δύο παίκτες. Ούτε η τότε ΑΕΚ, ούτε η τωρινή έχουν κάποιον αστέρα στις τάξεις τους. Βασίζονται στη συνολική δουλειά, που όπως έχει αποδειχθεί είναι η πιο σημαντική. Αυτό το στοιχείο πιστεύω πως η ΑΕΚ το έχει και τώρα. Είναι μια ομάδα δουλεμένη, που παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, κατάφερε να βγει νικήτρια. Και να κατακτήσει πανάξια νομίζω το φετινό πρωτάθλημα, επιστρέφοντας στην κορυφή.
Τότε όμως οι πανηγυρισμοί είχαν γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ τώρα στο ΟΑΚΑ…

Ναι, αυτό είναι ένα στοιχείο που έχει τη σημασία του, όμως για μένα μόνο που έχει ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου είναι σαν να βρίσκεται η ομάδα εκεί. Στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί χτυπούσε και χτυπά ο παλμός της. Οπως τώρα έχουν μπει τα θεμέλια του νέου γηπέδου, έτσι και η ΑΕΚ βάζει φέτος τις βάσεις για να διατηρηθεί εκεί που της αξίζει. Το ΟΑΚΑ είναι ένα γήπεδο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ΑΕΚ, όμως μόνο μέχρι τη στιγμή της επιστροφής της στη φυσική της έδρα. Οταν η ΑΕΚ γυρίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια η δυναμική που έχει σήμερα θα διπλασιαστεί.

Θυμάται από μωρό…

Πέραν του Διονύση Χιώτη, στους συγκεκριμένους πανηγυρισμούς είχε βρεθεί και ο Ανδρέας Σταματής. Ο γιος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Σταύρου Σταματή ήταν μεταξύ των παιδιών που είχαν ανέβει πάνω στο θρυλικό τρενάκι που είχε κάνει τον γύρο του θριάμβου στο Νίκος Γκούμας. Τότε δεν είχε κλείσει ακόμα τα δύο του χρόνια, ωστόσο οι αναμνήσεις του από τη Νέα Φιλαδέλφεια ήρθαν από μωρό. Από τριών μηνών πήγαινε στο γήπεδο. Ο Ανδρέας Σταματής, που φόρεσε όπως και ο πατέρας του τη φανέλα με τον Δικέφαλο, μίλησε στα «ΝΕΑ» για τις αναμνήσεις του από εκείνη την περίοδο αλλά και τη χαρά που πήρε από την ΑΕΚ, 24 χρόνια μετά το προηγούμενο κιτρινόμαυρο πρωτάθλημα που είχε ζήσει.

«Ημουν από τους τυχερούς μπορώ να πω, που είχαμε βρεθεί πάνω σε εκείνο το τρενάκι. Δεν έχω ξεκάθαρες αναμνήσεις από τη συγκεκριμένη γιορτή διότι δεν είχα κλείσει καλά καλά τα δύο μου χρόνια. Ομως έχω δει φωτογραφίες και μου έχει διηγηθεί και ο πατέρας μου τα όσα έχουν συμβεί, που ήταν μοναδικά. Και είμαι περήφανος που τα έζησα, αν και τόσο μικρός», μας είπε αρχικά.

Οι πρώτες σου εικόνες από τη Νέα Φιλαδέλφεια ποιες είναι;
Λόγω του πατέρα μου πήγαινα στο γήπεδο από μωρό. Μηνών ήμουν όταν πήγα πρώτη φορά και κατάφερα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αργότερα. Και από χθες μπορώ και χαμογελάω ξανά. Αφού 24 χρόνια έπειτα από εκείνη τη στιγμή που σαν παιδί έκανα τον γύρο του θριάμβου στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ πήρε ξανά το πρωτάθλημα. Αυτό που περιμένω τώρα είναι να πανηγυρίσω το επόμενο πρωτάθλημα στον χώρο όπου ήταν το Νίκος Γκούμας.

Βάσει των όσων θυμάσαι από τονπατέρα σου και από όσα έχεις δει φέτος από την ΑΕΚ, ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά του τότε με το σήμερα;

Η ΑΕΚ εκείνης της εποχής βασιζόταν περισσότερο στο ελληνικό στοιχείο. Ηταν μια ομάδα με παίκτες που γνώριζαν από πρώτο χέρι πού αγωνίζονται και αυτό της έδινε χαρακτήρα. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έπαιζε ένα πρωτοποριακό και επιθετικό ποδόσφαιρο, που όσοι το παρακολούθησαν το μνημονεύουν ακόμα. Νομίζω πως αυτές είναι οι σημαντικότερες διαφορές με το σήμερα, καθώς και η φετινή ΑΕΚ έχει μια εξαιρετική ομάδα, με άλλα όμως στοιχεία από εκείνη του 1994.
Επινίκια με Βέρτη και λουλουδοπόλεμο

Στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται ο Νίκος Βέρτης γιόρτασε η ΑΕΚ την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με μπροστάρη τον Δημήτρη Μελισσανίδη που έδωσε το «παρών» στη βραδιά. Παρόντες ήταν όλοι οι ποδοσφαιριστές, ο Μανόλο Χιμένεθ, ο Νίκος Λυμπερόπουλος και τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος, με το γλέντι να κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο λουλουδοπόλεμος πήγε σύννεφο, ενώ τα βλέμματα κέντρισε το τσιφτετέλι του φροντιστή της ομάδας Νίκου Κορομηλά ή «Μήτσι». Ο οποίος μάλιστα προσκάλεσε σε… μονομαχία τον Βασίλη Μπάρκα, με τους δυο τους να ανεβαίνουν πάνω στο τραπέζι. Η βραδιά ήταν όπως γίνεται αντιληπτό κιτρινόμαυρη, καθώς στο κέντρο υπήρχε έντονη παρουσία και φίλων της ΑΕΚ. Που τραγούδησαν συνθήματα για πρωτάθλημα αλλά και Κύπελλο, ενώ αποθέωσαν τους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους έγιναν κάποια στιγμή ένα.