Το…γκολ του Τζαμέλ ΜακΛίν που πανηγυρίστηκε και από τον Κώστα Φορτούνη στις εξέδρες, έφερε την ισοφάριση (1-1) για τον Ολυμπιακό που επικρατώντας της Ζαλγκίρις (79-68) έφερε τη σειρά στα ίσια.

Και θα πάει στο Κάουνας την ερχόμενη εβδομάδα να παίξει τα ρέστα του ψάχνοντας τουλάχιστον μια νίκη στα δύο παιχνίδια για να ξαναφέρει τη σειρά (και το πλεονέκτημα έδρας) στο ΣΕΦ.

«Ήμασταν περισσότερο επιθετικοί και κάναμε εκείνα τα μικρά πράγματα που δίνουν τη νίκη. Παίξαμε με καρδιά κι ενέργεια. Όλοι οι παίκτες έδωσαν το μάξιιμουμ. Η καρδιά τους μας έδωσε τη νίκη. Σίγουρα πρέπει στα επόμενα ματς να είμαστε επιθετικοί, όπως απόψε. Έχουμε πολλούς τραυματίες όπως ξέρετε. Παιχνίδι με το παιχνίδι κοιτάμε να βελτιωθούμε και να βρούμε καλό ρυθμό, για να είμαστε σε καλή θέση. Παίζουμε σαν ομάδα και στις 2 μεριές του παρκέ» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Οι Ερυθρόλευκοι έβγαλαν ενέργεια με τους μισούς σχεδόν παίκτες τους να παίζουν με ένεση (!) και τους τρεις μάλιστα να παίζουν με αυταπάρνηση και δική τους ευθύνη (Παπανικολάου, Μπόγρης και Στρέλνιεκς) εγκλώβισαν τους Λιθουανούς.

Τους οποίους μάλιστα κράτησαν μόλις στον έναν πόντο στα πρώτα επτά λεπτά της τελευταίας περιόδου εκεί όπου η ελληνική ομάδα – από το ισόπαλο 54-54 του 30’ – πήρε διαφορά ασφαλείας με σερί 14-1 (68-55 στο 37’) και καθάρισε τον αγώνα.

Εκεί ήταν το μυστικό της επιτυχίας για τον Ολυμπιακό που πέτυχε την πρώτη του εφετινή νίκη επί της Ζαλγκίρις μετά από τρεις ήττες και πλέον «τρέχει» να γιατρέψει όσο το δυνατόν τις πληγές του εν’ όψει του επόμενου αγώνα την Τρίτη ώστε να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμος σε μία πολύ δύσκολη έδρα.

Ο ΜακΛίν διεκδικεί με αξιώσεις – και τον κερδίζει στο νήμα – τον τίτλο του mvp από τον συνήθη ύποπτο Βασίλη Σπανούλη που ήταν και πάλι εξαιρετικός. Όμως τον τίτλο του πολυτιμότερου θα μπορούσαν άνετα να πάρουν οι παίκτες που έπαιξαν με δική τους ευθύνη, ιδιαίτερα ο Μπόγρης (έπαιξε με ρήξη μηνίσκου !) και ο Παπανικολάου (με μπανταρισμένα γόνατα) αλλά και ο Στρέλνιεκς που αποθεώθηκαν από τον κόσμο.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 41-32, βγάζοντας μεγάλη ενέργεια, η οποία πήγαζε κυρίως από την εξαιρετική του άμυνα.

Με προεξέχοντα τον ΜακΛίν που ήταν κορυφαίος και στις δύο ρακέτες οι Ερυθρόλευκοι επέβαλλαν από την αρχή του ματς το ρυθμό τους, κυρίως μπλοκάροντας το «μυαλό» των Λιθουανών τον Καναδό Κέβιν Πάνγκος που έμεινε μόλις στους πέντε πόντους στο πρώτο εικοσάλεπτο αλλά το κυριότερο είχε μόλις 1 ασίστ και 2 λάθη όταν είχε τελειώσει χωρίς λάθος το εκπληκτικό του παιχνίδι την περασμένη Τετάρτη.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, στο μοναδικό κενό διάστημα των γηπεδούχων, οι Λιθουανοί βρήκαν σκορ από τον Ντέιβις και ασίστ από τον Πάνγκος καθώς η άμυνα των γηπεδούχων ήταν με τα…μάτια. Όμως όταν τα γάλατα έσφιξαν (54-54 ισοφάρισε στη λήξη του δεκαλέπτου ο Τούπαν) οι Πειραιώτες αφυπνίστηκαν.

Ο Μακ Λίν μπορεί να ήταν κουρασμένος αφού έπαιζε για…δύο (και για Μιλουτίνοφ) αλλά ήταν απελευθερωμένος αφού είχε το ρόλο του βασικού που του ταιριάζει και στο τελευταίο δεκάλεπτο πρόσφερε και πάλι μεγάλες άμυνες. Ήρθαν και τρία σημαντικά τρίποντα από την ελληνική τριάδα (Μάντζαρης, Παπανικολάου και Πρίντεζης) και όλα πήραν το δρόμο τους με τους Ερυθρόλευκους να αποθεώνονται από τους 11.000 και πλέον φίλους τους που είχαν κάνει το δεύτερο sold out μέσα σε ένα διήμερο. Επίσης οι Ερυθρόλευκοι πήραν και 13 επιθετικά ριμπάουντ δείγμα του πάθους και της δύναμης που έδειξαν και στις δύο ρακέτες.

Επίσης μπορεί ο Πάνγκος να είχε και πάλι 6 ασίστ αλλά αυτή τη φορά έμεινε μόλις στους 5 πόντους (έναντι 20 της Τετάρτης) και τον οδήγησαν και σε 4 λάθη όταν πριν από δύο μέρες δεν είχε κανένα !

«Δεν είχαμε το σεβασμό που είχαμε ζητήσει, σαφώς δεν ήταν 50-50 η διαιτησία. Πάντως ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και εκεί που ισοφαρίσαμε 54-54, ο αντίπαλός μας πέτυχε τρία πολύ μεγάλα και δύσκολα τρίποντα. Έπαιξε δυναμικά, ήταν πεινασμένος και απελπισμένος για την ισοφάριση και περιμέναμε αυτή την αντίδραση από μια διεκδικήτρια του τίτλου. Αν μάθουμε από αυτόν και να παίξουμε και εμείς με το ίδιο πάθος στην έδρα μας» τόνισε ο τεχνικός της Ζαλγκίρις Κάουνας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ολυμπιακός ((16/37 δίποντα, 10/24 τρίποντα, 17/24 βολές, 23-11 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 κοψ., 13 λάθη): ΜακΛίν 21 (8/12 δίποντα), Μπράουν 3 (1), Παπαπέτρου 9 (1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ), Σπανούλης 17 (2 τρίποντα, 4 ασίστ, 5 λάθη), Στρέλνιεκς 8 (2), Τιλί 2, Πρίντεζης 8 (8 ριμπάουντ), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης 6 (2), Ρόμπερτς, Μπόγρης, Γουίλτζερ.

Ζάλγκιρις (21/38 δίποντα, 5/11 τρίποντα, 11/16 βολές, 24-2 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 κοψ., 15 λάθη): Ντέιβις 20 (7/10 δίποντα), Πάνγκος 5 (1 τρίποντο, 6 ασίστ), Τουπάν 6, Ούντριχ, Γιανκούνας, Μασιούλις, Μιλάκνις 11 (3), Μίτσιτς 13 (1 τρίποντο, 8 ασίστ), Ουάιτ 6, Καβαλιάουσκας 7 (7 ριμπάουντ), Ουλανόβας.