Είναι αναμφίβολα ο απόλυτος πρωταγωνιστής των ημερών και πιθανότατα συνολικά της φετινής σεζόν. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος αποτελεί τον ηγέτη της ΑΕΚ σε αυτή την πορεία για την επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ από προχθές το δικό του γκολ της δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το νταμπλ. Ενα γκολ το οποίο και ο ίδιος χαρακτήρισε, μιλώντας στους συμπαίκτες του, ένα από τα ομορφότερα της καριέρας του. Αν όχι το ομορφότερο.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να δει σε αρκετές επαναλήψεις τη φάση για να αντιληφθεί ακριβώς πώς αυτό το γυριστό που επιχείρησε, κατέληξε στα δίχτυα του Μπόζοβιτς! «Εκείνη τη στιγμή το μόνο που αντιλήφθηκα ήταν την μπάλα να έρχεται προς εμένα. Κοίταξα να τη στοπάρω και χωρίς να σκεφτώ ιδιαίτερα γύρισα το κορμί μου ώστε να της δώσω κατεύθυνση προς το τέρμα. Ηξερα σε τι θέση βρισκόμουν και προσπάθησα να υπολογίσω να τη στείλω όσο πιο… γωνία μπορούσα. Και πήγε τελικά εκεί που έπρεπε», έλεγε χαρακτηριστικά ο διεθνής άσος στους συμπαίκτες του.

Τέτοιου τύπου γκολ, πάντως, ο Χριστοδουλόπουλος έχει δείξει ότι τα έχει στο ρεπερτόριό του. Τουλάχιστον τώρα. Μιας και μιλάμε για έναν παίκτη με συνεχή εξέλιξη στην καριέρα του, στη διαδρομή της οποίας άλλαξε αγωνιστικά χαρακτηριστικά ή ακόμα και θέσεις.

Το ξεπέταγμα στον ΠΑΟΚ και η Λίβερπουλ

{Η πρώτη ομάδα με την οποία υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο διεθνής άσος αγωνίστηκε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης από το 2004 έως και το 2008, καταγράφοντας συνολικά 57 συμμετοχές και 8 γκολ. Τότε, ο Λάζαρος θεωρούνταν περιφερειακός επιθετικός με δυνατό σουτ και εκρηκτικότητα. Ο οποίος ωστόσο, παρά το πλούσιο ταλέντο του, έδειχνε πως χρειαζόταν δουλειά στην τακτική για να κάνει το βήμα παραπάνω. Οι εμφανίσεις του με τον ΠΑΟΚ ήταν όμως αρκετές για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομάδων της Αθήνας, αλλά και της Λίβερπουλ. Που κινήθηκε επίσημα για την απόκτησή του, με το όλο ζήτημα να κολλάει την τελευταία στιγμή λόγω των απαιτήσεων των Ασπρόμαυρων.

Η «πράσινη» πενταετία

Επειτα από τέσσερα χρόνια στον ΠΑΟΚ ο κύκλος του Χριστοδουλόπουλου στη Θεσσαλονίκη είχε κλείσει. Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό το 2008 αποτελούσε για τον διεθνή άσο την ευκαιρία που αναζητούσε και ο Λάζαρος δεν την άφησε να πάει χαμένη. Με τα πράσινα κατέγραψε 89 ματς και 15 γκολ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει σε κανένα σημείο να καθιερωθεί. Μιας και οι συχνές αλλαγές προπονητών εκείνα τα χρόνια στον Παναθηναϊκό τον ανάγκαζαν να δίνει κάθε καλοκαίρι «εξετάσεις» για να πείσει για την αξία του.

Ηδη πάντως το αγωνιστικό του στυλ είχε διαφοροποιηθεί αρκετά, μιας και ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια στους Πράσινους αγωνιζόταν κατά βάση στα άκρα. Θέση που, μέχρι τότε, του ήταν άγνωστη.

Το «ιταλικό σχολείο»

Το όνειρο του εξωτερικού δεν είχε σταματήσει να υπάρχει στο μυαλό του Χριστοδουλόπουλου και έτσι η πρόκληση της Ιταλίας, που προέκυψε το 2013, έμοιαζε με ευκαιρία που δεν γινόταν να χαθεί. Ο Λάζαρος έμεινε στην Ιταλία μέχρι και το 2016, φορώντας τις φανέλες των Μπολόνια, Βερόνα και Σαμπντόρια. Οπως λέει και ο ίδιος, αυτή η τριετία αποτέλεσε ένα τεράστιο σχολείο, μιας και… έμαθε το ποδόσφαιρο αλλιώς.

Στο Καμπιονάτο ο Χριστοδουλόπουλος καθιερώθηκε ως παίκτης γραμμής, που μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κάλυπτε όλη την πλευρά, σε σχηματισμούς 3-5-2. Βελτιώνοντας πολλά στοιχεία του παιχνιδιού και αποκτώντας σημαντικές γνώσεις σε αρκετούς τομείς, με βασικότερο αυτόν της τακτικής.

Η καθιέρωση στην Εθνική και το Μουντιάλ

Η πρώτη κλήση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στην Εθνική ήρθε το 2008 από τον Οτο Ρεχάγκελ. Πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του σε ένα φιλικό κόντρα στους Τσέχους. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο διεθνής άσος κατάφερε σταδιακά να καθιερωθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, φτάνοντας να αποτελεί βασικό στέλεχος του συνόλου του Φερνάντο Σάντος στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οπου πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις, παίζοντας ως δεξιός εξτρέμ. Μιας και αυτή ήταν η θέση στην οποία τον χρησιμοποιούσε σχεδόν μόνιμα ο πορτογάλος τεχνικός.

Απόλυτος ηγέτης της ΑΕΚ

Το καλοκαίρι του 2016 η ΑΕΚ έδωσε την ευκαιρία στον Λάζαρο να γυρίσει και πάλι στην Ελλάδα. Το πέρασμά του από τη Σαμπντόρια δεν είχε στεφθεί με επιτυχία και ο 30χρονος τότε εξτρέμ έψαχνε μια νέα πρόκληση. Η Ενωση πίστεψε σε αυτόν και τον απέκτησε στο φινάλε των μεταγραφών. Αναζητώντας στο πρόσωπό του τον έλληνα ποδοσφαιριστή που μαζί με τον Μάνταλο θα ηγούνταν των προσπαθειών της ομάδας για επιστροφή στην κορυφή.

Ο Χριστοδουλόπουλος εκπλήρωσε τις προσδοκίες και με το παραπάνω. Από τα μισά της πρώτης του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του και να αποκτά όλο και πιο σημαντικό ρόλο στο γήπεδο. Για να φτάσουμε φέτος στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, με τα 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Δείχνοντας πιο ώριμος από ποτέ και έχοντας προσθέσει στο ρεπερτόριό του στοιχεία όπως τις στημένες φάσεις αλλά και τα σλάλομ απέναντι στους αντίπαλους αμυντικούς. Παίρνοντας την ΑΕΚ από το χέρι και οδηγώντας την στο πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 24 χρόνια. Την ίδια στιγμή που από το βράδυ της Τετάρτης, ελέω Λάζαρου, η Ενωση έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει και το Κύπελλο. Σε μια μαγική χρονιά, που σαφέστατα φέρει την υπογραφή του Χριστοδουλόπουλου.

Αυτή που ακόμα… απουσιάζει από το νέο συμβόλαιο, το οποίο είναι προς το παρόν στον αέρα. Οπως και το μέλλον του διεθνούς άσου στην ΑΕΚ μετά και το καλοκαίρι.