Εχει άπειρους θαυμαστές, πολλούς φίλους, αρκετούς αμφισβητίες και λίγους εχθρούς, κυρίως συναδέλφους του. Το γεγονός όμως είναι ότι δεν υπάρχει διοίκηση ποδοσφαιρικού συλλόγου στον κόσμο, όσο εύρωστη και αν είναι, που θα έδινε σε οποιονδήποτε προπονητή να διαχειριστεί ένα ρόστερ αξίας 856 εκατ. (ή 0,856 δισ.) ευρώ!

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, που κόντεψε την τριετία της Μπάγερν να γκρεμίσει το όνομα που έχτισε στην Μπαρτσελόνα, κατάφερε να φτιάξει στο Μάντσεστερ μια ομάδα που θαυμάζεται περισσότερο για το παραγωγικό και θεαματικό ποδόσφαιρο που παίζει παρά για τους τακτικισμούς του προπονητή της. Οι Πολίτες είναι ένα πολύ οργανωμένο σύνολο που μπορεί πλέον πολύ εύκολα να τελειώνει τις φάσεις, να επιτίθεται με την ίδια ευχέρεια τόσο από τα «φτερά» όσο και με κάθετες μπαλιές από το κέντρο, να διεμβολίζει καλοστημένες άμυνες (τις γνωστές και ως «πούλμαν») και φυσικά να εκμεταλλεύεται άριστα τις ατομικές αρετές των αστέρων της.

Κακά τα ψέματα, με εξαίρεση την Μπάρτσα, μέσα στην οποία άλλωστε μεγάλωσε και ο ίδιος, ο Γκουαρντιόλα δεν «χτίζει» ομάδες. Μπορεί όμως να φτάσει ένα καλό υλικό στο 100% των δυνατοτήτων του. Ασφαλώς, τα φετινά ρεκόρ του ιδίου και της Σίτι –η οποία, με 5 αγώνες να της απομένουν, έχει την ευκαιρία να φτάσει και να ξεπεράσει τους 100 βαθμούς –δεν απαντούν στο μεγάλο ερώτημα που αφορά την (παν)ευρωπαϊκή του καταξίωση. Ο αποκλεισμός από τη Λίβερπουλ του γίγαντα Κλοπ στο Τσάμπιονς Λιγκ τού το θύμισε με τρόπο που πόνεσε. Επειδή όμως ο Καταλανός είναι μεθοδικός και δουλευταράς, πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσει και αυτή την κορυφή. Και μάλλον θα το καταφέρει ως προπονητής της Σίτι.